Historici.nl

Gepubliceerd op 28-09-2023

Publieksmedewerker – Sociaal Historisch Centrum voor Limburg

Het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg zoekt een:

Publieksmedewerker (0.6 – 0.8 fte) 

 

Het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) is een studie- en documentatiecentrum voor de geschiedenis van het maatschappelijk leven in Nederlands Limburg en aangrenzende regio’s, en is gevestigd te Maastricht. Het SHCL wordt financieel ondersteund door de Universiteit Maastricht en de Provincie Limburg. Het Centrum verzamelt archieven, beheert een bibliotheek, verricht wetenschappelijk onderzoek, en organiseert publieksactiviteiten.

Wat bieden we: 

Als publieksmedewerker bij het SHCL in Maastricht speel je een belangrijke rol in het bevorderen van het publieksbereik van het rijke historische erfgoed dat wij beheren. Je fungeert als brug tussen het SHCL en het publiek, bouwt een netwerk uit om samen te werken met andere erfgoedinstellingen, en draagt bij aan de digitale toegankelijkheid van onze archiefcollectie en onderzoekpublicaties. De volgende taken maken deel uit van je functie:

 • Publieksactiviteiten: Je ontwikkelt en coördineert publieksgerichte activiteiten, zoals tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen en workshops. Je zorgt voor een boeiende en toegankelijke presentatie van het Limburgs erfgoed in onze collectie, waarbij je rekening houdt met diverse doelgroepen.
 • Online zichtbaarheid: Je beheert de website en de sociale mediakanalen van het SHCL. Daarbij ga je proactief aan de slag met het maken van content zoals podcasts, video’s, blogs en fotoreportages.
 • Digitale toegang: Je draagt bij aan het verbeteren van de digitale toegankelijkheid van de collectie van het SHCL. Dit doe je bijvoorbeeld door het ontwikkelen van online exposities en het participeren in digitale erfgoedprojecten om het historisch erfgoed van Limburg online beschikbaar en zichtbaar te maken.
 • Educatie: Je ontwikkelt en implementeert educatieve programma’s voor scholen en andere educatieve instellingen op basis van onze collectie. Je stimuleert hiermee het historisch bewustzijn en kritisch denken bij jongere generaties en helpt hen de geschiedenis van Limburg beter te begrijpen.
 • Samenwerking: Je werkt nauw samen met medewerkers van andere Limburgse erfgoedinstellingen, zoals archivarissen, conservatoren en onderzoekers, om een praktische aanpak te bevorderen die synergie creëert tussen onderzoek, collectiebeheer en publieksbereik.

Wat vragen we:  

 • Een afgeronde opleiding (HBO of WO) op het gebied van (publieks)geschiedenis, cultureel erfgoed, communicatie of een gerelateerd vakgebied.
 • Kennis van en/of affiniteit met de geschiedenis en het erfgoed van Limburg.
 • Organisatietalent voor publieksgerichte activiteiten.
 • Goede communicatieve vaardigheden, zowel schriftelijk als mondeling, om historische informatie op een begrijpelijke manier over te brengen aan verschillende doelgroepen.
 • Affiniteit met digitale hulpmiddelen en platforms voor het presenteren van erfgoed, en/of bereidwilligheid om nieuwe technologieën te leren en toe te passen.
 • Een enthousiaste en proactieve houding, met het vermogen om goed in ons team te werken en samen te werken met verschillende belanghebbenden.

De functie is gecreëerd met behulp van de Erfgoedstarter-regeling van het Mondriaanfonds, en is bedoeld voor een gemotiveerde starter met minder dan vijf jaar werkervaring. Het SHCL biedt een inspirerende werkomgeving en de mogelijkheid om je professionele vaardigheden verder te ontwikkelen binnen een groep gepassioneerde collega’s.

Arbeidsvoorwaarden:  

 • Afhankelijk van je opleiding en ervaring kun je een salaris verwachten tussen de € 2.450 en € 3.100 bruto (bij een voltijds dienstverband), exclusief vakantietoelage en eindejaarsuitkering conform onze cao. Je neemt ook deel aan het Pensioenfonds van het ABP.
 • Je begint met een arbeidsovereenkomst voor één jaar. Bij goed functioneren wordt dit contract met een jaar verlengd.
 • Je standplaats is Maastricht.
 • De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2024.

Inlichtingen/sollicitatie:  

We nodigen alle geïnteresseerden van harte uit te solliciteren vóór 1 november 2023. Stuur een motivatiebrief per email, vergezeld van je cv, naar de directeur van het SHCL, prof. dr. Nico Randeraad, n.randeraad@shclimburg.nl. Hij staat je ook graag telefonisch te woord voor nadere inlichtingen, na afspraak per email. Nadere informatie over het SHCL vind je op de website: www.shclimburg.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.