Historici.nl

Gepubliceerd op 06-06-2023

Radboud Universiteit – Postdoctoraal onderzoeker: Luchtmans archief (Vici project Civic Fictions)

Wil jij als postdoc meewerken aan een baanbrekend Vici-project op het snijvlak van boekgeschiedenis en literatuur? Werk je graag in teamverband, heb je affiniteit met digital humanities onderzoek en zoek je een informele en positieve werkomgeving? Help dan mee om de relatie te begrijpen tussen fictie en burgerschap in achttiende-eeuws, revolutionair Europa.

Het Vici project,Civic Fictions, onderzoekt de relatie tussen het lezen van fictie en burgerschap in achttiende-eeuws, revolutionair Europa met behulp van nieuwe digitale instrumenten en big-data analyses van boekhistorische bronnen. Binnen dit project bestudeer je processen van gemeenschapsvorming onder de particuliere klanten van de Leidse uitgever-boekverkopersfirma Luchtmans, tussen 1760 en 1830, in een diachroon, vergelijkend perspectief. De rekeningen van de vijfduizend tot zesduizend particuliere klanten van Luchtmans bevatten 285.500 transacties (verkoop van een titel waarbij Luchtmans en een particuliere klant betrokken zijn) in de Nederlandse Republiek. Daarnaast worden enkele duizenden transacties vermeld in de ‘rekeningen van buitenlandse boekverkopers’ van 1741 tot 1788. Je gaat veranderingen en patronen van boekaanschaf over een lange periode in kaart brengen, en deze analyseren vanuit een multi-generationeel perspectief, om verschillende, elkaar overlappende klantennetwerken te identificeren: huishoudens, verwantschapsnetwerken, professionele en religieuze groeperingen.

De gegevens van Luchtmans breng je in kaart en verrijk je met aanvullende biografische data over de Luchtmans klanten in een bibliometrische, Open Access database die onderdeel zal zijn van het database ecosysteem dat in het Vici project wordt gebouwd. Aan de hand van deze gegevens identificeer je enkele case studies die je nader zult onderzoeken. Tevens schrijf je een roadmap voor een toekomstige, volledige studie van het Luchtmans archief.

Functie-eisen

 • Je hebt een PhD in een relevante discipline, bij voorkeur geschiedenis of boekgeschiedenis.
 • Jij draagt bij aan academische debatten in de boekgeschiedenis, zoals blijkt uit publicaties in internationale tijdschriften.
 • Je bent een teamspeler, zoals onder andere blijkt uit projectervaring en co-publicaties.
 • Jij hebt internationale ervaring en een internationaal netwerk.
 • Jij beschikt over uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift.
 • Je werkt accuraat en neemt verantwoordelijkheid binnen een groter team.
 • Je hebt een flexibele, kritische en proactieve instelling.
 • Ervaring met DH onderzoek en bibliometrische analysetools is een pre.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: drie jaar bij 0,8 fte en van vier jaar bij 0,6 fte.

 • Het betreft een dienstverband van 0,6 – 0,8 fte.
 • Afhankelijk van opleiding en het aantal jaren (relevante) werkervaring ontvang je een salaris van minimaal € 3.974 en maximaal € 5.439 bruto per maand op basis van een 38-urige werkweek (salarisschaal 11).
 • Je ontvangt 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering.
 • Het gaat om een tijdelijk dienstverband van drie jaar bij 0,8 fte en van vier jaar bij 0,6 fte.
 • Je krijgt bij ons extra vrije dagen. Bij een fulltime dienstverband kun je kiezen tussen 30 of 41 vakantiedagen in plaats van de wettelijk vastgelegde 20.

Werk en wetenschap vragen om goed werkgeverschap. Dit zie je terug in de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van de Radboud Universiteit. Zo kun je afspraken maken voor een goede werk- privébalans met flexibele werktijden, diverse verlofregelingen en thuiswerken. Ook kun je bij ons een gedeelte van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen, ruil bijvoorbeeld inkomen tegen extra vakantiedagen en ontvang een vergoeding van je sportabonnement. En uiteraard hebben we een goede pensioenregeling. Je krijgt volop ruimte en verantwoordelijkheid om je talenten te ontwikkelen en je ambities te realiseren. We bieden dan ook verschillende scholings- en studieregelingen aan.

Neem met inhoudelijke vragen over de functie contact op met Alicia Montoya, hoogleraar, via alicia.montoya@ru.nl.

Solliciteer!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.