Historici.nl





Gepubliceerd op 20-04-2022

Radboud Universiteit: Universitair docent Gendergeschiedenis

Functieomschrijving

Ben jij een specialist in gendergeschiedenis? Wil je ons onderzoeksprofiel op het gebied van gender en cultuurgeschiedenis verrijken én de historici van de toekomst opleiden? Zet dan jouw kennis en ervaring in als universitair docent gendergeschiedenis.

Als universitair docent Gendergeschiedenis maak je deel uit van de expertisegroep Europese Cultuurgeschiedenis van het departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid. Je verzorgt onderwijs in de Nederlandstalige en Engelstalige Bachelorprogramma’s Geschiedenis, waaronder met name onze verplichte majorcursus Gendergeschiedenis. Je doceert in de Engelstalige minor Gender and Diversity van de Faculteit der Letteren en in het interdisciplinaire programma Gender and Diversity Studies gecoördineerd door de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Op masterniveau doceer je in de Educatieve Master en de masterspecialisatie Geschiedenis & Actualiteit. Je begeleidt studenten bij het schrijven van hun papers en scripties, neemt deel aan onderwijsondersteunende activiteiten en draagt ​​actief bij aan de ontwikkeling van het curriculum. Je ondersteunt aankomende leraren in het secundair onderwijs in hun academische en professionele ontwikkeling.

Je onderzoek wordt ingebed in het Radboud Instituut voor Cultuur & Geschiedenis (RICH). Je bent een actieve onderzoeker die projecten ontwikkelt, schrijft, publiceert en meewerkt aan thema’s die bijdragen aan de centrale vragen van de expertisegroep Cultuurgeschiedenis, van een RICH-onderzoeksgroep en van RICH in het algemeen. Je zoekt externe financiering en bent actief in public engagement-activiteiten. Je werkt samen met de wetenschappelijke staf bij onderzoeksactiviteiten en neemt deel aan werkgroepen, commissies en/of projectgroepen binnen de afdeling, opleiding of faculteit.

In deze functie wordt standaard een deel van je werktijd gereserveerd voor onderwijs, inclusief bestuurlijke taken, en voor onderzoek, exclusief aanvullende onderzoeksfinanciering. De huidige verdeling voor universitair docenten bij de FdL is 60% onderwijs en 40% onderzoek.

Functie-eisen

  • Je bent gepromoveerd op het gebied van gendergeschiedenis.
  • Je beschikt over aantoonbare expertise in de analyse van gender in relatie tot andere assen van verschil vanuit cultuurhistorisch perspectief.
  • Je hebt onderwijservaring op Bachelor (BA) en Master (MA) niveau, waaronder het begeleiden van BA en MA scripties. Je beschikt over goede didactische kwaliteiten en een formele basiskwalificatie wetenschappelijk onderwijs (BKO).
  • Je hebt ervaring met het opleiden en begeleiden van (aankomend) docenten secundair onderwijs.
  • Je hebt een duidelijke visie op en ervaring met leren en doceren van geschiedenis en een aantoonbare actieve betrokkenheid bij (vakdidactische) ontwikkelingen en (curriculum)vernieuwingen in het onderwijs.
  • Je hebt onderzoeksambities, blijkend uit publicaties, subsidieaanvragen en initiatieven.
  • Je bent in staat om vernieuwende verbindingen te leggen met andere medewerkers in zowel onderzoek als onderwijs.
  • Je hebt een nationaal en internationaal netwerk van academische contacten.
  • Je hebt aantoonbare ervaring in het werken met niet-academische doelgroepen.
  • Nederlands is je moedertaal of je beheerst het Nederlands op bijna moedertaalniveau (C2).
  • Je bent in het bezit van een Cambridge-certificaat Engels (CPE2-niveau) of een vergelijkbaar certificaat, of je bent vastbesloten om dit certificaat binnen afzienbare tijd te behalen.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: Tijdelijke aanstelling voor 18 maanden, met uitzicht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd na een positieve evaluatie.

  • Een dienstverband van 0,6 fte.
  • Afhankelijk van opleiding en het aantal jaren (relevante) werkervaring een salaris van minimaal € 3.821 (salarisschaal 11) en maximaal € 5.943 (salarisschaal 12) bruto per maand op basis van een 38-urige werkweek.
  • Je ontvangt 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering.
  • Het gaat om een tijdelijk dienstverband van 18 maanden, met uitzicht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd na een positieve evaluatie.
  • Je krijgt bij ons extra vrije dagen. Bij een fulltime dienstverband kun je kiezen tussen 29 of 41 vakantiedagen in plaats van de wettelijk vastgelegde 20.

Aanvullende arbeidsvoorwaarden
Werk en wetenschap vragen om goed werkgeverschap. Dit zie je terug in de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van de Radboud Universiteit. Zo kun je afspraken maken voor een goede werk- privébalans met flexibele werktijden, diverse verlofregelingen en thuiswerken. Ook kun je bij ons een gedeelte van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen, ruil bijvoorbeeld inkomen tegen extra vakantiedagen en ontvang een vergoeding van je sportabonnement. En uiteraard hebben we een goede pensioenregeling. Je krijgt volop ruimte en verantwoordelijkheid om je talenten te ontwikkelen en je ambities te realiseren. We bieden dan ook verschillende scholings- en studieregelingen aan.

Werkgever

De Faculteit der Letteren (FdL) zet zich in voor de productie van kennis met een grote wetenschappelijke en maatschappelijke impact. Met meer dan 500 wetenschappelijke en ondersteunende medewerkers geven we onderwijs en verrichten we onderzoek op het gebied van geschiedenis en kunst, talen en culturen, en taalkunde en communicatie, met behulp van innovatieve methodologieën en in nauwe samenwerking tussen de disciplines. Ons onderzoek is ingebed in twee onderzoeksinstituten: het Centre for Language Studies (CLS) en het Radboud Institute for Culture and History (RICH). We hebben momenteel ongeveer 2.500 studenten. De wetenschappelijke staf is ingebed in drie departementen: Geschiedenis (GKO), Kunstgeschiedenis en Oudheid, Moderne Talen en Culturen (MTC) en Taal en Communicatie (T&C). We willen bijdragen aan een duurzamere en inclusievere wereld. We zijn daartoe bij uitstek op zoek naar kandidaten die verschillende perspectieven, achtergronden en vaardigheden inbrengen die een aanwinst zijn voor onze studieprogramma’s en onderzoeksprofielen.

Additionele informatie

Neem met inhoudelijke vragen over de functie contact op met prof. dr. Jan Hein Furnée, hoogleraar Europese Cultuurgeschiedenis via (024) 361 55 16 of janhein.furnee@ru.nl.
Radboud Universiteit: docent cultuurgeschiedenis
Door Redactie Historici.nl
Radboud Universiteit: docent sociaal-economische geschiedenis
Door Redactie Historici.nl
Universitair docent Cultuurbeleid
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.