Historici.nl

Gepubliceerd op 12-07-2023

Registrar – Museum Catharijneconvent 

Museum Catharijneconvent in Utrecht zoekt een Registrar voor 32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP, Tijdelijk | Sluitingsdatum: 01-08-2023Museum Catharijneconvent is het rijksmuseum voor de kunst en het erfgoed van het christendom en bevindt zich in hartje Utrecht, in een prachtig middeleeuws kloostergebouw. Het museum beheert een unieke collectie kunst- en cultuurhistorische objecten van het christendom in Nederland en maakt inspirerende en spraakmakende tentoonstellingen als Maria Magdalena, Bij ons in de Biblebelt en Gospel. Tegelijkertijd zijn we een netwerkmuseum en kenniscentrum, waar samenwerking met maatschappelijke partners en kennisontwikkeling belangrijke pijlers zijn.

Museum Catharijneconvent wil een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt en uitgebreid stil kan staan bij wonderschone voorwerpen en belangrijke verhalen. Jaarlijks ontvangen we – zowel binnen als buiten de muren van het museum – honderdduizenden tentoonstellingsbezoekers, (school)kinderen en dagjesmensen en vertellen we meerstemmige verhalen die verwonderen en bijdragen aan een begripvolle samenleving.

Vanwege tijdelijke detachering van onze registrar, zoeken we zo snel mogelijk een tijdelijke registrar. Dit kan zowel op een tijdelijk contract, als op zzp-/freelance-basis.

Registrar

32 uur per week

Bruiklenen

De collectie van Museum Catharijneconvent omvat meer dan 70.000 kunst- en cultuurhistorische objecten: van middeleeuwse tot hedendaagse kunst, van voorwerpen uit het dagelijks leven tot digital born erfgoed, van textilia en handschriften tot schilderijen en beelden. Het museum voert een ruimhartig uitleenbeleid. Ook organiseert het museum drie grote tentoonstellingen per jaar en een aantal focuspresentaties. Deze tentoonstellingen worden verrijkt met bruiklenen uit binnen- en buitenland.

Wat ga je doen

Als registrar ben je onderdeel van de afdeling Collectiebeheer, die verder bestaat uit een registrator en twee beheer- en behoudsmedewerkers. Je wordt aangestuurd door het hoofd collectiebeheer. Als registrar maak je deel uit van de projectgroepen voor tentoonstellingen en ben je verantwoordelijk voor alle zaken rondom inkomende en uitgaande bruiklenen. Dit behelst de volgende werkzaamheden:

 • Afhandeling van administratieve, contractuele, logistieke en verzekeringstechnische zaken van in- en uitgaand bruikleenverkeer;
 • Bewaking van alle procedures en afspraken rondom bruiklenen;
 • Registratie en ontsluiting van bruikleengegevens ten behoeve van projectteam, transporteurs en verzekeraars;
 • Onderhouden van relaties en onderhandelen met bruikleengevers/ bruikleennemers, transporteurs en verzekeraars;
 • Coördinatie van transport en verzekering van bruiklenen;
 • Voorbereiding en coördinatie werkzaamheden op zaal tijdens inrichtingsfase van tentoonstellingen in samenwerking met het hoofd collectiebeheer;
 • Budgetbeheer voor transport, verzekering en op- en afbouw van tentoonstellingen.

Wij vragen

 • Minimaal hbo-werk- en -denkniveau;
 • Minimaal 2 jaar ervaring in een vergelijkbare functie;
 • Ervaring met kunsttransport, bruikleencontracten en kunstverzekering;
 • Positief, nauwkeurig, flexibel en stressbestendig;
 • Uitstekende mondelinge en schriftelijke beheersing van Nederlands en Engels;
 • Ervaring met projectmatig werken is een pre;
 • Ervaring met Adlib is een pre.

Museum Catharijneconvent onderschrijft de Code Diversiteit en Inclusie en streeft naar een museum waarin iedereen zich welkom weet. We zijn op zoek naar mensen met een diversiteit aan achtergronden en ervaringen, om samen een krachtig team te vormen. We moedigen dan ook iedereen, die op basis van kennis en ervaring geschikt denkt te zijn voor deze functie, van harte aan om te solliciteren, ook als je niet aan alle gevraagde criteria voldoet.

Wij bieden

 • Een betrokken en professionele cultuur, waar openheid en aandacht voor elkaar belangrijk zijn;
 • Een uniek museum op een mooie plek in hartje Utrecht, met een prachtige kunst- en cultuurhistorische collectie en een grote maatschappelijke impact;
 • Leuke tentoonstellingsprojecten, zoals Fashion for God (2023), de Schepping van de wetenschap en Kerk en Slavernij (2024);
 • Een zzp-klus of een arbeidsovereenkomst voor de duur van zeven maanden voor 32 uur, met kleine kans op tijdelijke verlenging;
 • Deze functie wordt gewaardeerd in schaal 9 van de Museum cao ( € 3.278,- – € 4.141,- op basis van 36 uur per week). Inschaling is afhankelijk van de relevante kennis en ervaring die je meeneemt. Zzp-/freelance-tarief in overleg;
 • Volledige reiskostenvergoeding;
 • 8 % vakantietoeslag en 3,4 % eindejaarsuitkering.

Interesse of vragen?

Ben je enthousiast over deze vacature? Dan nodigen wij je uit om te solliciteren door je cv en motivatiebrief uiterlijk voor 1 augustus 2023 te mailen naar recruitment@catharijneconvent.nl, onder vermelding van ‘Sollicitatie Registrar’.

Heb je eerst nog vragen? Neem bij vragen over de vacature gerust contact op met Annabel Dijkema, hoofd collectiebeheer, via a.dijkema@catharijneconvent.nl. Wegens de vakantieperiode zal Annabel de vragen eind juli beantwoorden. De gesprekken vinden plaats in de eerste en tweede week van augustus.

Solliciteer

Klik hier voor meer informatie over de organisatie.

Museum Catharijneconvent| Projectmanager Ontzamelen
Door Redactie Historici.nl
Rijksmuseum: Registrar
Door Redactie Historici.nl
Museum Catharijneconvent: Medewerker Collectiebeheer en Restauratie
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.