Historici.nl

Registers van de Hollandse grafelijkheid 1299-1345

Naar de resource

 

Dit is een electronische editie van de registers die door de klerken van de graven van Holland, Zeeland en West-Friesland werden bijgehouden gedurende de periode 1316-1345. Daarin zijn circa 3400 oorkonden en andere teksten betreffende het grafelijk bestuur opgetekend, die hier alle worden uitgegeven. Vooralsnog zijn hier de registers betreffende Zeeland, Zuidholland, Noordholland, Kennemerland, Friesland, Amstelland-Waterland, Woerden, Utrecht, Gelre en Duitsland-Engeland uitgegeven, de andere volgen binnen afzienbare tijd. Voor meer informatie over de registers en de gebruikte editiemethode zie de inleiding.

Via de knop ‘Overzicht’ vindt men een chronologische lijst van alle uitgegeven teksten. Het zoekvenster, met een korte handleiding, kan worden benaderd via de knop ‘Zoeken’. Zowel vanaf het overzicht als vanaf de resultaten van een zoekopdracht kan men doorklikken naar de gewenste tekst. Deze biedt de mogelijkheid door te schakelen naar de in het register voorafgaande of volgende tekst, of naar de afbeelding(en) van de betreffende tekst in de registers.

In het menu geeft knop ‘Registers’ toegang tot een lijst van tot nu uitgegeven registerdelen, waarbinnen men per deel kan kiezen voor een codicologische beschrijving ervan alsmede voor de mogelijkheid om het betreffende deel virtueel door te bladeren. Vanuit een afbeelding kan vervolgens weer worden doorgeklikt naar de op de betreffende pagina gevonden tekst(en).

 

Geen gevonden
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.