Historici.nl

Rijksmuseum Digital Collection

Naar de resource

(jaar van publicatie: 2012-heden)

Deze database bevat digitale versies van schilderijen, tekeningen en objecten uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam. Tijdens de verbouwing van het Rijksmuseum (2003-2013) zijn tienduizenden museumstukken gedigitaliseerd, waardoor het museum een digitale collectie heeft opgebouwd. Van sculpturen uit de Romantiek en Rembrandts meesterwerken uit de Gouden Eeuw tot de topstukken van de Haagse School en de COBRA-beweging uit de twintigste eeuw.

Het is mogelijk om te bladeren door de digitale collectie, maar ook kan door het gebruik van diverse zoekcriteria op velerlei manieren systematisch worden gezocht, bijvoorbeeld op kunstenaar, soort object, chronologie, materiaalsoort, onderwerpen enzovoorts. De afbeeldingen zijn in hoge resolutiebeschikbaar en voorzien van gedetailleerde beschrijvingen. De zoomfunctie zorgt ervoor dat de afbeeldingen minutieus kunnen worden bekeken. Na het kosteloos aanmaken van een account kan de gebruiker een eigen galerij inrichten en de afbeeldingen downloaden. Ook kan ervoor worden gekozen om delen van kunstwerken te bewaren of om automatisch een collectie aan te laten maken op basis van enkele voorkeuren. Er zijn diverse opties om de afbeeldingen via het web te delen. Tegen betaling kunnen de afbeeldingen worden afgedrukt en toegestuurd als poster. De digitale collectie van het Rijksmuseum is zowel bedoeld voor onderzoekers als voor de geïnteresseerde leek.

Geen gevonden
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.