Historici.nl

Gepubliceerd op 21-07-2021

Rijksmuseum: Conservator Tekeningen 18de en 19de eeuw

Het Rijksmuseum is het museum van Nederland voor kunst en geschiedenis met een collectie van ruim 1 miljoen objecten van en over Nederland vanaf de Middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw. Wij staan midden in de maatschappij, dat uit zich bijvoorbeeld in onze samenwerkingspartners en tentoonstellingen, maar ook doordat wij vanuit meerdere perspectieven willen verzamelen en de collectie belichten. Wij streven naar diversiteit in onze teams om dit te realiseren.

Het Rijksprentenkabinet (de afdeling tekeningen, prenten en fotografie van het Rijksmuseum) zoekt een:

Conservator Tekeningen 18de en 19de eeuw (m/v/x)

36 uur per week

De conservator werkt binnen het team van twaalf conservatoren en onderzoekers van het Rijksprentenkabinet, en met de conservatoren, restauratoren, informatiespecialisten en registrars van het museum. De conservator draagt de verantwoordelijkheid voor de tekeningen van de 18de en 19de eeuw en is nauw betrokken bij alle aspecten van wetenschappelijk onderzoek, publicatie en interpretatie van werken op dit gebied. De conservator is ook verantwoordelijk voor het voorstellen van nieuwe aanwinsten en speelt een grote rol bij tentoonstellingen en presentaties op dit gebied.

De voornaamste werkzaamheden zijn

 • Zorgvuldig beheren van de toegewezen collecties en zorgdragen voor de registratie en ontsluiting daarvan.
 • Onderzoek verrichten naar de tekeningen die onder jouw verantwoordelijkheid vallen en het schrijven van wetenschappelijke teksten voor de online bestandscatalogus.
 • Het verrichten van wetenschappelijk onderzoek en publiceren over de kunst op papier uit deze periode.
 • Organiseren en mede inrichten van tentoonstellingen en kleinere presentaties.
 • Overdragen van expertise aan zowel specialisten als aan een breder publiek door middel van publicaties, lezingen en rondleidingen.
 • De kunstmarkt volgen en voorstellen doen tot verwerving van 18de- en 19de-eeuwse tekeningen door het museum.
 • Onderhouden van contacten met verzamelaars.
 • Representeren van het Rijksprentenkabinet in het (kunst)historische veld.

Vereisten

 • Academische kunsthistorische opleiding (minimaal M.A.).
 • Minimaal twee jaar ervaring als (assistent-)conservator op het gebied van werken op papier.
 • In staat creatieve visies te ontwikkelen en uit te werken.
 • Ervaring met projectmatig werken, waaronder in interdisciplinair (wetenschappelijk) verband.
 • Ervaring met publiceren van catalogi en artikelen in toonaangevende vakbladen en dergelijke.
 • Erkende deskundigheid op het vakgebied en die uitdragen, zowel intern als (internationaal) extern.
 • Uitstekende beheersing van het Nederlands (of de bereidheid deze taal op korte termijn te leren) en het Engels.

Salaris / Arbeidsvoorwaarden
Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal € 3.744,- en maximaal € 5.214,- bruto per maand (schaal 12), bij een volledige werkweek van 36 uur, exclusief 8% vakantietoelage en eindejaarsuitkering. De Museum cao is van toepassing.

Solliciteren / Inlichtingen
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Ilona van Tuinen, hoofd Rijksprentenkabinet a.i., via e-mail i.van.tuinen@rijksmuseum.nl. Voor vragen met betrekking tot de sollicitatieprocedure kunt u contact opnemen met Lieke Boers, personeelsadviseur, via telefoonnummer +31206747000 of e-mail werken@rijksmuseum.nl.

Het Rijksmuseum is van en voor iedereen. Daarom is ons doel gelijkwaardigheid, diversiteit en inclusie te bevorderen. Wij nodigen alle geïnteresseerden van harte uit te reageren en ontvangen sollicitaties (cv, motivatiebrief en publicatielijst) graag uiterlijk 1 september 2021 via het sollicitatieformulier. Wij kunnen alleen sollicitaties in behandeling nemen die via het sollicitatieformulier ingezonden worden.

Solliciteer!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.