Historici.nl

Gepubliceerd op 30-06-2021

Rijksmuseum: Medewerker Depot Studie- en Leeszaal

Het Rijksmuseum is het museum van Nederland voor kunst en geschiedenis met een collectie van ruim 1 miljoen objecten van en over Nederland vanaf de Middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw. Wij staan midden in de maatschappij, dat uit zich bijvoorbeeld in onze samenwerkingspartners en tentoonstellingen maar ook doordat wij vanuit meerdere perspectieven willen verzamelen en de collectie belichten. Wij streven naar diversiteit in onze teams om dit te realiseren.

Functie
De afdeling Research Services binnen de Sector Collecties is verantwoordelijk voor alle informatie en data over de collectie en de organisatie van het Rijksmuseum. Vanuit een sterk geloof in het belang van Open Science zorgen wij dat de data van de collectie, de bibliotheek, het archief en de output van museaal wetenschappelijk onderzoek worden bewaard en gedeeld met zo veel mogelijk mensen. De scope en ambitie van de projecten die worden opgezet of waaraan wordt meegewerkt zijn innovatief, interdisciplinair en vaak internationaal.

De afdeling Research Services zoekt voor de subafdeling Studie- en Leeszaal een:

Medewerker Depot Studie- & Leeszaal (m/v/x)

36 uur per week, bij voorkeur vanaf 1 september 2021

De subafdeling Studie- en Leeszaal is verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van de fysieke collecties van de Rijksmuseum Research Library, het Rijksprentenkabinet, het archief en de collectiedocumentatie. Daarnaast worden er steeds meer digitale collecties en -informatiediensten aangeboden die mee dienen ter ondersteuning van het wetenschappelijke onderzoek naar de collecties en de organisatie.

Wat ga je doen?

 • Je stelt het aangevraagde fysieke materiaal ter beschikking van de bibliotheekgebruikers in de Leeszaal.
 • Je ontvangt de ingeleverde werken en plaatst ze waar nodig terug in de kasten.
 • Je onderhoudt de uitleenadministratie van fysieke boeken, archief en documentatie.
 • Je staat interne of externe gebruikers te woord en maakt ze wegwijs, zowel in het Nederlands als het Engels.
 • Je verricht kopieer- en scanwerk in het kader van interbibliothecair leenverkeer, scan on request-services en lopende digitaliseringsopdrachten.
 • Je houdt de collectie op de omlopen en de publieke ruimtes van de Rijksmuseum Research Library op orde, inclusief regelmatige geautomatiseerde bestandscontroles.
 • Je voert beperkte conserveringsopdrachten en collectieonderhoud uit onder begeleiding van de subafdeling Conservatie & Science/Papier.
 • Je neemt deel aan projecten van de subafdeling Studie- en Leeszaal, en ruimer, de afdeling Research Services.

Wat verwachten we van jou?

 • Je hebt een afgeronde mbo-opleiding.
 • Je houdt er van om met mensen te werken en hen waar nodig te ondersteunen.
 • Je beheerst het Nederlands en het Engels. Kennis van andere talen, ook niet-Westerse, is een pre.
 • Je hebt ervaring met het werken met geautomatiseerde collectieregistratiesystemen.
 • Je hebt ervaring met het werken met standaard kopieer- en scansystemen, bij voorkeur bij digitaliseringsprojecten.
 • Je hebt interesse in het hanteren van kostbare en kwetsbare objecten. Ervaring op dit vlak is een pre.
 • Je bent fysiek in staat zijn om lasten te dragen en veel te lopen.
 • Je bent van maandag tot en met zaterdag beschikbaar, en dit is een must.

Wat bieden wij
Een plek in een gedreven en toegewijd team waar op hoog (internationaal) niveau wordt gewerkt aan het ter beschikking stellen van de collecties aan gebruikers voor wetenschappelijk onderzoek. Medewerkers zijn er trots op dat zij de noden van trouwe bezoekers kennen en proberen erop te anticiperen nog voor een vraag kan worden gesteld. Daarnaast verwelkomen zij echter ook graag nieuwe gebruikers met soms meer digitale behoeften.

Er is de mogelijkheid om in gezamenlijk overleg je uurrooster te bepalen. Maar aangezien dit een roostergebonden functie betreft die gebonden is aan een fysieke collectie en locatie, is werken vanuit thuis in principe niet mogelijk. Je werkt in het hoofdgebouw van het Rijksmuseum in de mooiste kunsthistorische bibliotheekruimte van Nederland, de Cuypers bibliotheekhal.

Je krijgt een aanstelling voor de duur van één jaar, waarna verlenging kan plaatsvinden voor twee keer één jaar. Vervolgens zal – bij ongewijzigde bedrijfsomstandigheden en goed functioneren – het dienstverband worden omgezet in een dienstverband voor onbepaalde tijd.

Het Rijksmuseum valt onder de Museum cao. Het salaris bedraagt minimaal € 2.199,- en maximaal € 2.682,- bruto per maand bij een fulltime werkweek van 36 uur (schaal 5) exclusief 8% vakantietoelage en 3.4% eindejaarsuitkering.

Reiskosten worden voor 60% vergoed (alleen op basis van openbaar vervoer en wonende buiten Amsterdam).

Inlichtingen
Wij nodigen sollicitanten van harte uit te reageren en ook bij twijfel contact met ons op te nemen.

Voor inhoudelijke vragen over de functie kan je contact opnemen met Anne Oechtering, Hoofd Studie- en Leeszaal, via telefoonnummer: +31 (0)20-674 73 61 of via e-mail: a.oechtering@rijksmuseum.nl.

Voor vragen over de sollicitatieprocedure kan je contact opnemen met Lieke Boers, Personeelsadviseur, via telefoonnummer: +31 (0)20-674 70 00 of e-mail: werken@rijksmuseum.nl.

Solliciteren
Het Rijksmuseum is van en voor iedereen. Daarom stellen wij ons tot doel gelijkwaardigheid, diversiteit en inclusie te bevorderen. Graag ontvangen wij je sollicitatie uiterlijk tot en met zondag 11 juli 2021. De sollicitatiegesprekken gaan door tussen 19 en 30 juli 2021. Solliciteren doe je door het sollicitatieformulier in te vullen.

Sollicitaties die via een andere weg binnen komen worden niet in behandeling genomen.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie de website.

Rijksmuseum| Medewerker Studie- en Leeszaal
Door Redactie Historici.nl
Rijksmuseum: Informatiespecialist Bibliotheek
Door Redactie Historici.nl
Rijksmuseum – |Informatiespecialist Studie- en Leeszaal
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.