Historici.nl

Gepubliceerd op 14-09-2021

Rijksmuseum Twenthe: Conservator en Tentoonstellingsmaker

Rijksmuseum Twenthe is het Museum van de Verbeelding. In de komende vier jaar staat de vraag ‘wie we zijn en hoe we zullen worden’ centraal: met onze artistieke toekomstverkenningen brengen we maatschappelijke vraagstukken die wereldwijd spelen naar de museumzalen.

In deze context zijn wij op zoek naar een

Conservator & Tentoonstellingsmaker

met een specialisme in de oude(re) of moderne kunst

36 uur per week

Rijksmuseum Twenthe bestudeert, presenteert en stimuleert de menselijke verbeelding. “Want het is de verbeelding waarmee we vorm en betekenis geven aan onze wereld.”

Over de functie
Als conservator/tentoonstellingsmaker houd je je inhoudelijk en organisatorisch bezig met het vormgeven van tentoonstellingen op het gebied van oude en moderne kunst. Je maakt deel uit van een team van conservatoren, projectleiders en programmamakers die samen de inhoudelijke koers van het ‘Museum van de verbeelding’ concretiseren.

Wie we zoeken
Wij zoeken een kunsthistoricus met een eigenzinnige visie op de (kunst)geschiedenis. Iemand die onverwachte verbanden ziet en mogelijkheden om die verbanden in tentoonstellingen en publicaties helder tot uitdrukking te brengen. Een kunsthistoricus met ten minste drie jaren ervaring in een vergelijkbare functie en met een relevant netwerk. Daarnaast ben jij een;

  • Kunsthistoricus met een speelse en rusteloze blik; iemand die verhalen vertelt;
  • Organisator ook die kan en wil samenwerken in een klein team en daarbij niet alleen collega’s kan inspireren maar ook geïnspireerd kan worden door anderen;
  • Iemand die over de grenzen van zijn specialisme heen kan kijken.

Wat we bieden
Rijksmuseum Twenthe biedt een fulltime functie in één van de meest eigenzinnige musea van Nederland. Inschaling zal plaatsvinden in schaal 10 (Museum cao), afhankelijk van ervaring. De aanstelling is in eerste instantie voor een jaar met de intentie tot verlenging. De aard van de functie maakt dat de werkzaamheden veelal vanaf locatie (Enschede) uitgevoerd zullen worden, maar hybride werken is een mogelijkheid.

Wil je meer weten?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Arnoud Odding (directeur) via ao@rijksmuseumtwenthe.nl.

Ben je enthousiast en wil je reageren?
Als je geïnteresseerd bent in deze functie dan verwachten wij geen traditionele sollicitatiebrief maar een beknopt betoog (maximaal twee kantjes) waarin je in elk geval twee voor ons belangrijke vragen beantwoordt: Wat wil je realiseren in de eerste drie jaren dat je werkt voor het museum? En hoe ga je dat doen?

Stuur dit betoog, samen met je cv uiterlijk 1 oktober naar Nikki Olde Monnikhof (hoofd publiek) via n.oldemonnikhof@rijksmuseumtwenthe.nl.

De eerste gesprekken vinden plaats op 7 oktober, de tweede ronde welke zal bestaan uit een presentatie en een kennismaking met het team vindt plaats op 12 oktober.

Dit zijn wij
Rijksmuseum Twenthe & De Museumfabriek zijn 2 musea die onder 1 organisatie vallen. In jouw rol als conservator zal jij je richten op Rijksmuseum Twenthe.

Rijksmuseum Twenthe is het Museum van de Verbeelding. In de afgelopen acht jaar stond in Rijksmuseum Twenthe bij voortduring de vraag centraal ‘wie wij zijn en hoe we zijn geworden’. In tientallen tentoonstellingen werd de ontstaansgeschiedenis van ons westers wereldbeeld en denken ontrafeld. In de tentoonstellingen werden ‘kantelmomenten’ belicht: de ‘momenten’ waarop de werking en de loop van de geschiedenis voelbaar waren. In de komende vier jaar trekken we deze lijn door naar het heden en de toekomst: ‘wie we zijn en hoe we zullen worden’. Met onze artistieke toekomstverkenningen brengen we drie maatschappelijke vraagstukken die wereldwijd spelen naar de museumzalen. Ten eerste de ecologische vraag hoe wij onze toekomst vorm kunnen geven zonder die wereld verder te verstoren. Wat moeten we doen of nalaten? Deze programmalijn noemen we het Green lab. De tweede programmalijn – Body Politics – gaat over diversiteit en over persoonlijke en groepsidentificatie. Wie mag ik zijn? De derde programmalijn – Truth – gaat over waarheid en beeldvorming in een tijd van massamedia en conflicterende belangen en idealen. Wat wil ik weten?

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.