Historici.nl

Gepubliceerd op 30-10-2023

RKD Junior Conservator Moderne / Hedendaagse Nederlandse Kunst

Miljoenen afbeeldingen van kunstwerken, honderden archieven van kunsthandelaren en kunstenaars, honderdduizenden kunstboeken en veilingcatalogi en meer dan een miljoen bezoekers via onze website: het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag (circa 60 fte) is het kennisinstituut dat de beeldende kunsten van de Nederlanden in internationale context onderzoekt en toegankelijk maakt voor musea, wetenschap en publiek.

Voor het RKD staan internationale samenwerking, digitalisering, onderzoek, presentatie en publicatie hoog op de agenda, net als digitale duurzaamheid, kwaliteit van informatie en gebruikersvriendelijkheid. Het RKD biedt ruimte aan innoverende projecten, symposia en publicaties in samenwerking met musea, wetenschap en publiek.

De afdeling Onderzoek & Ontwikkeling zoekt een

Junior Conservator Moderne / Hedendaagse Nederlandse Kunst

28 uur per week voor een periode van 6 maanden

De Junior Conservator wordt geworven in het kader van het Conservatorenstipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat een zittend conservator vrijspeelt voor collectieonderzoek. De junior functie is specifiek gericht op kandidaten met minimaal een jaar relevante museale werkervaring.

Kernactiviteiten

 • Je draagt bij aan de ontsluiting van de collectiedelen rond performancekunst en aan beleidsvoorbereiding op dit vlak, overeenkomstig best practices in het veld;
 • Je doet kunsthistorisch onderzoek met betrekking tot documentatie van en archieven rond performancekunst.
 • Je legt onderzoeksresultaten vast in de RKD-databases en draagt zo inhoudelijk bij aan het optimaliseren en toegankelijk maken van wetenschappelijke informatie.
 • Je verricht ondersteunend onderzoek ten behoeve van (mogelijke) acquisities.
 • Je draagt bij aan de presentatie van de collectie, middels content voor social media en een artikel of lezing.

Het RKD vraagt

 • MA Museumconservator/Curating Art and Cultures, en/of MA Kunstgeschiedenis met een specialisatie in moderne/hedendaagse kunst.
 • Flexibele en initiatiefrijke teamspeler die van aanpakken weet.
 • Interesse voor kunsthistorisch onderzoek.
 • Affiniteit en vaardigheid met Digital Humanities.
 • Goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid.
 • Goede beheersing van het Nederlands en Engels.

Het RKD biedt
Een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 28 uur per week voor de periode van zes maanden bij een uniek kunsthistorisch onderzoeksinstituut. Een salaris in schaal 8 conform de museum cao. Gedeeltelijk thuiswerken behoort tot de mogelijkheden. Startdatum begin 2024 in overleg.

Wanneer je geïnteresseerd bent, kun je tot en met maandag 6 november 2023 een motivatiebrief en cv sturen naar pz@rkd.nl onder vermelding van Vacature Junior Conservator. De eerste gesprekken worden gepland in de week van 13 november 2023. Voor meer informatie: Lynne van Rhijn, conservator moderne en hedendaagse kunst (rhijn@rkd.nl).

Het RKD is ervan overtuigd dat een verscheidenheid aan achtergronden en opvattingen ook ons instituut zeer ten goede komt. Daarom bouwen wij aan een personeelsbestand dat een afspiegeling is van onze samenleving, bestaande uit medewerkers met verschillende afkomst en vaardigheden die elkaar versterken. Vacatures staan nadrukkelijk open voor iedereen die zich in het profiel herkent.

Het RKD vraagt om een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) bij indiensttreding.

Solliciteer!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.