Historici.nl

Gepubliceerd op 02-08-2023

Senior Educator / Educatiemedewerker – Nationaal Archief 

 Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zoekt voor het Nationaal Archief een Senior Educator / Educatiemedewerker.

Bij het Nationaal Archief hebben we een ruim en doorlopend aanbod educatieprogramma’s voor het funderend en voortgezet onderwijs. Onze educatieve missie is om kritisch denken te stimuleren met behulp van archiefstukken, die dan ook de basis vormen van al onze educatieprogramma’s. Zo brengen we meer bronnen in de klas. Op interactieve wijze in de educatieve tentoonstelling ‘Wie ben ik, wie was jij?’ en door het aanbieden van digitale gastlessen ’Kòrsou/Curaçao’ voor groepen 7 & 8 van het primair onderwijs aan zowel Nederlandse als Curaçaose scholen. De rondleiders verzorgen deze lessen vanuit onze inhouse Educatie Studio. Voor docenten zijn we actief op Lesson Up en Wikiwijs.

Afgelopen jaar is het educatieteam gegroeid tot een team van drie medewerkers educatie en vijf rondleiders. Het team maakt onderdeel uit van de afdeling Onderzoek en Presentatie en werkt nauw samen met de afdeling Communicatie in verband met doelgroepen en marketing van de onderwijsproducten. Vanwege de groei van dit team en de ambitie om de educatiefunctie van het archief op allerlei vlak te verstevigen en uit te breiden zoeken we een

32-36 uur per week

Functieomschrijving

Het Nationaal Archief is op zoek naar een enthousiaste en ervaren Senior Educator / Educatiemedewerker om ons educatieteam te versterken. Om onze educatiepropositie vorm te geven, is er behoefte aan een Senior Educator die de mogelijkheden gaat verkennen om onze educatieve rol op een bredere manier te benutten. Als Senior Educator speel je dus een belangrijke rol in de ontwikkeling van ons educatiebeleid, terwijl je ook bijdraagt aan een optimale samenwerking binnen het team.

De uitdaging:

Volgend jaar staat in het teken van educatie bij het Nationaal Archief. Ons educatieteam zal bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage leveren aan het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, maar ook aan de ambitie van het Nationaal Archief om een expertisecentrum te worden op het gebied van informatiehuishouding in het kader van de Open Overheid. Daarnaast willen we de archieven toegankelijker maken voor iedereen.

Jouw rol:

Als Senior Educator / Educatiemedewerker neem je een leidende rol op je binnen ons educatieteam. Je coördineert de taken van het team en bent (deel)verantwoordelijk voor de planning, begroting en uitvoering van onze educatieprogramma’s. Samen met ons team werk je aan de ontwikkeling van nieuwe educatieprogramma’s en rondleidingen, waarbij de archieven en het archiefwerk centraal staan.

Belangrijkste taken:

 • Bijdragen aan de ontwikkeling van een breder educatiebeleid en aan de nieuwe propositie voor een grotere impact op diverse doelgroepen.
 • Coördineren van taken binnen het educatieteam en de uitvoering van de educatieprogramma’s.
 • Ontwikkeling van (de samenhang van) het educatieteam vanuit het bredere educatiebeleid.
 • Vertegenwoordigen van educatie in tentoonstellingen, publieksprogrammering en samenwerkingsverbanden, intern en extern.
 • Samenwerken met het communicatieteam voor educatiemarketing en doelgroeponderzoek.
 • Initiëren van aanbesteding voor educatieproducten en diensten.

Wij bieden:

Een inspirerende werkomgeving waar je kunt bijdragen aan onze missie om geschiedenis toegankelijk te maken voor een breed publiek. Je werkt samen met gepassioneerde collega’s. Jouw expertise en ideeën zijn van onschatbare waarde voor ons educatieteam en het Nationaal Archief als geheel.

Functie-eisen

 • Hbo-/wo-werk-/-denkniveau.
 • Aantoonbare ervaring (minimaal 5 jaar) als Senior Educator met kennis van erfgoed en geschiedenis, zoals de Tweede Wereldoorlog, de voormalige kolonies en het slavernijverleden.
 • Interesse in het archiefveld en informatiehuishouding.
 • Ervaring met coördinatie en beleidsontwikkeling is een pre.
 • Inclusief denken met ervaring in meerstemmige interpretatie.
 • Bekend met LessonUp en Wikiwijs.
 • Communicatief sterk, zowel in het Nederlands als in een andere taal.
 • Teamspeler, flexibel en zelfstandig in projecten.

 

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveau: schaal 12
 • Maandsalaris: minimaal € 4.214 – maximaal € 6.227 (bruto)
 • Dienstverband: arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
 • Contractduur: 1 jaar
 • Minimaal aantal uren per week: 32
 • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Je bent niet verplicht om je naam, geboortedatum en geslacht in je cv en motivatiebrief te vermelden.
 • Geef bij voorkeur in je motivatiebrief aan waarom jij interesse hebt in het werkveld van het Nationaal Archief.
 • Het betreft in eerste instantie een tijdelijke aanstelling voor de duur van 1 jaar, waarbij wij de intentie uitspreken om de functie structureel in onze organisatie op te nemen.
 • Het gaat om een functie voor 32 tot 36 uur per week. Bij het Nationaal Archief krijg je de mogelijkheid je werktijden deels zelf in te delen.
 • Planning van de sollicitatiegesprekken: in de week van 21 augustus zullen de gesprekken plaatsvinden, ben je nog met vakantie dan is het ook mogelijk om digitaal aan te sluiten.

Solliciteren?

Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Solliciteer

Klik hier voor meer informatie over de organisatie.

Nationaal Archief: Medewerker bewerken archieven
Door Redactie Historici.nl
Nationaal archief: medewerker dienstverlening
Door Redactie Historici.nl
Nationaal Archief: Senior Verwerver
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.