Historici.nl

Gepubliceerd op 04-04-2018

(Senior) historisch onderzoeker m/v

De Anne Frank Stichting is een onafhankelijke organisatie die de plek beheert waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog was ondergedoken en waar zij haar dagboek schreef. De Stichting brengt haar levensverhaal wereldwijd onder de aandacht ter bezinning op de gevaren van antisemitisme, racisme en discriminatie en het belang van vrijheid, gelijke rechten en democratie.

De afdeling Collecties is verantwoordelijk voor het doen van onderzoek naar de geschiedenis van de familie Frank in de context van de tijd waarin ze leefde. De onderzoeksresultaten worden toegepast in programma’s en activiteiten van de Anne Frank Stichting en er vinden publicaties plaats. We streven naar samenwerking met universiteiten en andere wetenschappelijke instellingen, nationaal en internationaal. Met behulp van nieuwe media willen we de kennis over het leven van Anne Frank toegankelijk maken en verspreiden. De afdeling collecties is ook verantwoordelijk voor het beheer, behoud, ontsluiting en verwerving van de Anne Frank  collectie. De onderzoeker collecties functioneert onder verantwoordelijkheid van het hoofd collecties en geeft als projectleider functioneel leiding aan project medewerkers.

Wij zijn op zoek naar een:

(Senior) historisch onderzoeker m/v.

32 uur per week

FUNCTIE-INHOUD:

 • Je verricht historisch-wetenschappelijk onderzoek op het terrein van de geschiedenis van Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog.
 • Je doet voorstellen voor het interdisciplinaire onderzoeksprogramma.
 • Aan de hand van het onderzoeksprogramma ontwikkel je onderzoeksplannen en onderzoeksvragen en voer je deze uit.
 • Je analyseert en interpreteert de onderzoeksresultaten en rapporteert hierover.
 • Over de onderzoeksresultaten publiceer je online en op andere wijze in vakbladen en in de schrijvende pers.
 • Je geeft lezingen en vertegenwoordigt de Anne Frank Stichting bij diverse bijeenkomsten in het werkveld en in de media.
 • Je begeleidt en geeft advies aan externe onderzoekers en stagiairs.
 • Je maakt deel uit van het onderzoeksteam binnen de afdeling collecties en stuurt projectmedewerkers binnen projecten aan.

PROFIEL:

 • Een afgeronde universitaire opleiding, bij voorkeur Geschiedenis en je bent bij voorkeur gepromoveerd.
 • Ruime ervaring met het verrichten van historisch onderzoek en kennis van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog .
 • Aantoonbare ervaring met publicaties voor algemeen publiek, in vakbladen en met mediawoordvoering.
 • Kennis van nieuwe media (publicatievormen via websites, blogs, podcasts en dergelijke).
 • Uitstekende schrijfvaardigheid in Nederlands en Engels.
 • Goede beheersing van de Duitse taal.
 • Gebleken vaardigheid in het omgaan met deadlines.
 • Het vermogen om zowel zelfstandig als in teamverband te kunnen werken.
 • Beschikken over een netwerk binnen de geschiedwetenschap

AANBOD:
We bieden een gevarieerde en zelfstandige functie in een internationale omgeving. Salaris is marktconform en op basis van kennis en ervaring conform de Arbeidsvoorwaardenregeling van de Anne Frank Stichting te weten maximaal € 4.312,05 per maand op basis van een 38-urige werkweek. Salaris is excl. Vakantietoeslag 8 % en eindejaarsuitkering 6,3%.

Het betreft een tijdelijke arbeidsovereenkomst van een jaar met uitzicht op verlenging. Je krijgt een aanstelling van 30.4 uur per week. Je werkweek bestaat uit 32 uur per week en je bouwt hierdoor per week 1,6 uur roostervrij verlof op.

INFORMATIE:
Voor informatie kan je contact opnemen met Teresien da Silva (hoofd collecties) op telefoonnummer: 020-5567100 of per mail aan t.dasilva@annefrank.nl.

REACTIES:
Interesse? Graag ontvangen wij je schriftelijke motivatie, cv, een overzicht van je publicaties en een korte visie over het (publiekelijk) delen van kennis over het leven en werk van Anne Frank. De reactietermijn is tot 16 april a.s. Je kunt je reactie sturen per e-mail sturen naar: vaconderzoeker@annefrank.nl

Deze vacature wordt gelijktijdig intern en extern uitgezet.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.