Historici.nl

Gepubliceerd op 15-09-2014

Shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2014 bekend

De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2014 is vandaag bekendgemaakt in De Volkskrant en op www.librisgeschiedenisprijs.nl.

Genomineerd zijn:

  • Bas von Benda-Beckmann: De Velser Affaire. Een omstreden oorlogsgeschiedenis (Uitgeverij Boom)
  • Hans Daalder en Jelle Gaemers: Premier en elder statesman. Willem Drees 1886-1988. De jaren 1948-1988 (Uitgeverij Balans)
  • Sandra Langereis: De woordenaar. Christoffel Plantijn, ’s werelds grootste drukker en uitgever (1520-1589) (Uitgeverij Balans)
  • Dik van der Meulen: Koning Willem III. 1817-1890 (Uitgeverij Boom)
  • Annejet van der Zijl: Gerard Heineken. De man, de stad en het bier (Uitgeverij Querido | Uitgeverij Bas Lubberhuizen)

Over de Prijs
De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000,- verbonden.

Uitreiking
De Libris Geschiedenis Prijs 2014 wordt op 26 oktober uitgereikt door juryvoorzitter Heleen Dupuis tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT, tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 1. De winnaar is vervolgens ook te gast bij Kunststof TV om 18.05 op NPO 2.

De jury van 2014 wordt gevormd door:
Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; prof. Dr. Elsbeth Etty, bijzonder hoogleraar Literaire kritiek en redacteur bij NRC Handelsblad; Pieter-Matthijs Gijsbers, voormalig directeur Nederlands Openluchtmuseum; Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam; prof. Dr. Duco Hellema, hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant en Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad.. Juryvoorzitter is dit jaar prof. Dr. Heleen Dupuis, emeritus hoogleraar Medische ethiek en lid van de Eerste Kamer.

Samenwerking
De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, 100 Libris-boekhandels, Nederlands Openluchtmuseum, de NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

Nacht van de Geschiedenis
Tijdens de Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 18 oktober in het Rijksmuseum in Amsterdam worden de genomineerden geïnterviewd door jurylid en Volkskrant-redacteur Martin Sommer. Kaarten voor de Nacht zijn verkrijgbaar via www.rijksmuseum.nl/nacht.

Maand van de Geschiedenis
De Libris Geschiedenis Prijs en de Nacht van de Geschiedenis maken onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. De Maand van de Geschiedenis vindt jaarlijks plaats in oktober met een wisselend thema. Oktober 2014 staat in het teken van Vriend & Vijand.  Het complete programma is te vinden op maandvandegeschiedenis.nl.

Bestellen
Alle vijf genomineerde boeken zijn te bestellen via www.libris.nl.

Shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2015 bekend
Door Redactie Historici.nl
Longlist bekend Libris Geschiedenis Prijs 2015
Door Redactie Historici.nl
Longlist bekend Libris Geschiedenis Prijs 2016
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.