Historici.nl

Gepubliceerd op 14-09-2015

Shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2015 bekend

De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2015 is bekendgemaakt:

Genomineerd zijn:

Over de Prijs
De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000,- verbonden.

Uitreiking
De Libris Geschiedenis Prijs 2015 wordt op 25 oktober uitgereikt door juryvoorzitter Bernard Wientjes tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT, tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 1.

Jury 2015
De jury van 2015 wordt gevormd door:
Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam; Klaartje Schweizer, sectormanager Collectie en Beheer van het Nederlands Openluchtmuseum; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant; Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad; prof. dr. Henk Wesseling, emeritus hoogleraar Algemene Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en Annejet van der Zijl, historicus en auteur van o.a. de bestsellers Anna, Sonny Boy en Bernhard. Juryvoorzitter is dit jaar prof. mr. Bernard Wientjes, hoogleraar Ondernemerschap en Leiderschap aan de Universiteit Utrecht, voorzitter van de Raad van Commissarissen van KPMG en voormalig voorzitter van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW.

Samenwerking
De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, 100 Libris-boekhandels, Nederlands Openluchtmuseum, de NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

Geschiedenis Festival
Tijdens het Geschiedenis Festival op zondag 18 oktober in de Philharmonie in Haarlem worden de genomineerden geïnterviewd door jurylid en Volkskrant-redacteur Martin Sommer. Kaarten voor het Geschiedenis Festival zijn verkrijgbaar via www.geschiedenisfestival.nl.

De Libris Geschiedenis Prijs en het Geschiedenis Festival maken onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.