Historici.nl

Gepubliceerd op 21-06-2021

Spoorwegmuseum: Stagiair Collectieonderzoek

Het Spoorwegmuseum vertelt verhalen over het verleden, het heden en de toekomst van de spoorwegen in Nederland. De collectie omvat niet alleen rollend materieel uit de periode 1860-heden, maar ook duizenden kleine objecten als uniformen, seinlampen, prenten, oude drukken, foto’s en schaalmodellen. De afdeling Collecties is verantwoordelijk voor de conservering, registratie, digitalisering en ontsluiting van de collectie door middel van tentoonstellingen, publicaties en presentaties. De afdeling bestaat uit een afdelingshoofd (tevens conservator Rollend materieel), een conservator Kunst en Cultuurgeschiedenis, een registrator en twee collectiemedewerkers. Dit vaste team is tijdelijk aangevuld met een aantal medewerkers die zich richten op een omvangrijk registratie- en digitaliseringsproject.

De afdeling Collecties van het Spoorwegmuseum zoekt per 1 september 2021 een

Stagiair Collectieonderzoek

minimaal vier dagen per week

Wat ga je doen?
In deze stage ondersteun je de conservator Kunst en Cultuurgeschiedenis bij de werkzaamheden, die variëren van het doen van onderzoek, het maken van bruikleenovereenkomsten, het begeleiden van kleine restauratieprojecten tot het schrijven van teksten. Concreet zul je voornamelijk bezighouden met het voorbereiden van tijdelijke tentoonstellingen over postvervoer per trein en de spoorwegramp bij Harmelen.

Als stagiair Collectieonderzoek voer je de volgende werkzaamheden uit:

 • Het in samenspraak met de conservator doen van onderzoek naar de objecten met betrekking postvervoer of andere deelcollecties van het Spoorwegmuseum;
 • Het schrijven van teksten over objecten, foto’s en/of documenten uit de collectie van het museum;
 • Het begeleiden van (overzichtelijke) restauratieprojecten;
 • Het (mede)organiseren van filmopnames en (mede)schrijven van teksten voor de tentoonstelling of museale programma’s;
 • Het deelnemen aan diverse overleggen en het maken van verslagen;
 • Het assisteren in lopende projecten waarbij de afdeling Collecties betrokken is.

Wie zoeken wij?
Het museum zoekt bij voorkeur een bachelor- of masterstudent Geschiedenis die in de periode september – december 2021 tenminste minimaal vier dagen per week beschikbaar is. We zijn op zoek naar een stagiair die zich herkent in de volgende eigenschappen:

 • Goede onderzoeksvaardigheden;
 • Zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken;
 • Nieuwsgierig, initiatiefrijk en enthousiast;
 • Goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden;
 • Foutloos Nederlands kunnen schrijven;
 • Ordelijk, systematisch, nauwgezet en analytisch kunnen werken;
 • Projectmatig kunnen werken;
 • Sociaal en communicatief vaardig.

Wij bieden:
Het Spoorwegmuseum biedt een dynamische en aantrekkelijke werkomgeving in een enthousiast team Collecties en een gedegen begeleiding door de conservator Kunst en Cultuurgeschiedenis. De stagevergoeding bedraagt € 355,= bruto per maand bij een voltijds stage. Het museum biedt geen reiskostenvergoeding.

Interesse?!
Klik op de sollicitatiebutton en voeg jouw gegevens met CV en motivatiebrief voor 5 juli a.s. toe. Bij vragen over deze stage kun je contact opnemen met Evelien Pieterse, conservator Kunst en Cultuurgeschiedenis, tel: 030-2306240 of 06-50676157, mail: e.pieterse@spoorwegmuseum.nl.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Het Spoorwegmuseum: Stagiair(e) Collectie
Door Redactie Historici.nl
Spoorwegmuseum| Registrator
Door Redactie Historici.nl
Spoorwegmuseum| Registrator WOII foto’s
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.