Historici.nl

Gepubliceerd op 01-11-2011

Spruitjeslucht aan de muur

Kunst aan de muur duur? Niet als het aan de HEMA ligt. Sinds kort kunnen we via de website van deze grootgrutter reproducties van historisch fotomateriaal van bekende en minder bekende Nederlandse fotografen kopen, dankzij een unieke samenwerking van de HEMA met het Nederlands Fotomuseum. Is dit een buitenkansje voor historici met een passie voor het fotografisch verleden?

Even neuzen in het aanbod op de HEMA site leert dat het Nederlands Fotomuseum vooral heeft geput uit het archief van de internationaal bekende fotograaf Cas Oorthuys. Zijn nalatenschap, beheerd door het NFM, bestaat uit een enorme berg foto’s en negatieven van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Wederopbouw.

Er zit ook werk bij van Piet Zwart, Dirk de Herder, Paul Citroen en Dolf Kruger. Hierdoor is het aanbod van beeldmateriaal uit de jaren vijftig wel erg overheersend geworden. De meeste foto’s ademen bovendien de stereotype sfeer die we met die periode associëren, hoewel die in de afgelopen jaren door historici juist is bekritiseerd ; proper wasgoed aan de waslijn, polderlandschappen, bloemen, molens, keurige straten, havenarbeiders en vissersbootjes. Bij het bekijken van de foto’s dringt zich de geur van spruitjes (en rookworst) op.

Maar spruitjeslucht hoeft niet vies te zijn, integendeel. Het NFM heeft namelijk een aardige selectie weten te maken. Zo ontbreekt ‘Berijpte kool’ van Zwart niet. De prachtige plaat van Ed van Wijk van Rotterdamse havenarbeiders boeit dankzij de geweldige compositie en De Herders foto’s van Amsterdam doen je onmiddellijk denken aan het werk van zijn illustere voorganger en pionier op het gebied van de fotografie, Eugène Atget.

Mooie plaatjes dus. Jammer genoeg is dat ook een probleem. Het fotomuseum heeft vooral gekozen voor esthetiserende, aantrekkelijke maar niet echt gewaagde of historisch interessante foto’s. Een begrijpelijke keuze, maar bij ondergetekende zullen tulpen aan de muur al snel vervelen . Hopelijk volgt snel een uitbreiding van het HEMA-aanbod, maar dan met prikkelender beeldmateriaal. Want een historicus wil ook wat!

Milo van de Pol, Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.