Historici.nl

Gepubliceerd op 25-08-2014

Stage: Het IISG zoekt een talentvolle Stagiair(e) voor het project ‘Historical Sample of the Netherlands (HSN)’

voor minimaal 22.8 uur per week (0,6 fte).

De HSN onderzoekt en verzamelt historische levenslopen van personen geboren tussen 1812 en 1922. De stagiaire onderzoekt de door de HSN verzamelde bevolkingsregisters om te komen tot een overzicht van de wijze waarop in de praktijk het register gestalte werd gegeven. Het gaat hierbij om een gedigitaliseerde index van nagenoeg alle in Nederland aangelegde boeken en kaartsystemen (ca. 60.000) in combinatie met de ingevoerde pagina’s van de geregistreerde huishoudens. Het doel is te komen tot inzicht in vragen als in welke gemeenten werden voor welk tijdperk welke personen als onderdeel van het huishouden geregistreerd of apart opgenomen als alleenstaande. Ten behoeve van dit project zijn wij op zoek naar een stagiair die de registers systematisch onderzoekt en de aard van deze registers en de uitkomsten in een database opslaat en de resultaten tot een rapport verwerkt. 

Taken:

  • Het doen van een kleine literatuurstudie betreffende de praktijk van de bevolkingsregisters.
  • Het analyseren van de door de HSN ingevoerde registers.
  • Het aanleggen van een databestand waarin de gevonden informatie worden opgenomen.
  • Het schrijven van een rapport van het gedane onderzoek.
  • Het schrijven van een stageverslag.

Requirements

  • Studie Geschiedenis of Historische Sociologie in Masterfase.
  • Kennis van en ervaring met databaseprogramma’s strekt tot aanbeveling.

Conditions of employment

De stagevergoeding bedraagt € 250,= bruto per maand (bij een fulltime stage).

De duur van de stage is 3 tot 4 maanden. Een eventuele vergoeding voor de kosten woon- werkverkeer is mogelijk.

Organisatie
Het IISG doet geavanceerd onderzoek naar de geschiedenis van werk, werkenden en arbeidsverhoudingen op mondiale schaal en verzamelt daartoe gegevens, die ook ter beschikking worden gesteld aan andere onderzoekers.

Informatie is verkrijgbaar bij Kees Mandemakers of via telefoonnummer 020-6685866. Informatie over het IISG treft u aan op socialhistory.org. Meer stage informatie treft u aan op socialhistory.org/nl/stage. Reageren vóór 29 september 2014.

zie ook Academic Transfer.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.