Historici.nl

Gepubliceerd op 04-06-2021

Stage maatschappelijke en strategische vraagstukken Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Functie­omschrijving

Bijdragen aan adviezen voor de politieke en ambtelijke top: een unieke kans die je niet elke dag voorbij ziet komen. Tijdens jouw stage bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is het dagelijkse kost. Je werkt zelfstandig aan maatschappelijke en strategische vraagstukken rondom uiteenlopende (inter)nationale trends en ontwikkelingen. Een toffe uitdaging!

Bij het cluster Strategie binnen de directie Kennis, Internationaal, Europa en Macro-Economie signaleren we trends en ontwikkelingen die relevant zijn voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Deze verbinden we aan maatschappelijke opgaven. We brengen uiteenlopende kennis in kaart, delen deze en adviseren hierover. Zo adviseren we de politieke en ambtelijke leiding over actuele ontwikkelingen in het maatschappelijk debat of politieke ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Maar ook buiten het ministerie delen we onze kennis, om de positie van BZK als kennispartner te versterken. Als stagiair krijg je de kans om hier als volwaardig teamlid aan mee te werken.

Voorbeelden van thema’s waarmee jij je bezighoudt? Vraagstukken rondom de digitaliserende maatschappij, het openbaar bestuur in crisistijd en de gevolgen van demografische ontwikkelingen. Maar dat is nog niet alles: je gaat aan de slag met diverse onderwerpen. Dat maakt jouw takenpakket veelzijdig en je werkdagen afwisselend.

Jouw taken

 • Je volgt de actualiteit en signaleert trends.
 • Je duidt ontwikkelingen vanuit academisch perspectief.
 • Je ondersteunt de directie bij strategische trajecten door je onderzoeksvaardigheden in te zetten.
 • Je werkt mee aan strategische verkenningen.
 • Je schrijft nota’s voor bewindspersonen.
 • Je organiseert overleggen en bijeenkomsten voor het cluster.

Functie-eisen

 • Je zit in de eindfase van een relevante bachelor- of masteropleiding op wo-niveau, zoals bestuurskunde, politicologie, sociologie, gedragswetenschappen of geschiedenis.
 • Je spreekt en schrijft uitstekend Nederlands en kunt goed communiceren.
 • Je neemt niets als vanzelfsprekend aan en kunt goed vraagstukken, problemen en situaties analyseren.
 • Je weet van aanpakken, neemt initiatief en houdt van een uitdaging.
 • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.

Dienst­verband: Meeloopstage

Minimaal aantal uren per week: 36

Maximaal aantal uren per week: 40

 

Solliciteren?

 

Voor meer informatie over deze vacature:

Sophie van Seters

06-50079620

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.