Historici.nl

Gepubliceerd op 06-06-2023

Stagiair of Vrijwilliger Namenregister – Nationaal Monument Oranjehotel

Het Nationaal Monument Oranjehotel houdt de herinnering levend aan de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in deze Scheveningse gevangenis opgesloten hebben gezeten, vaak omdat ze in verzet kwamen tegen de Duitse bezetter. In het in september 2019 geopende museum kan een breed publiek kennisnemen van wat er op deze plek tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd en inzicht krijgen in de betekenis van verzet, terreur en rechteloosheid. In een vaste en tijdelijke presentatie, educatieve programma’s en diverse andere activiteiten geven we de belangrijke verhalen en lessen verbonden aan de Tweede Wereldoorlog door.

In ons digitale Namenregister verzamelen we namen en gegevens van oud-gevangenen. Een groot deel van de gevangenisadministratie is vlak voor de bevrijding door de Duitse bezetter vernietigd. Hierdoor bestaat er geen volledige lijst van alle gevangenen. Door het koppelen van verschillende bestanden (gegevens aangeleverd door familieleden, informatie afkomstig uit (eigen) onderzoek en lijsten uit bewaard gebleven bronmateriaal) wordt er geprobeerd zoveel mogelijk namen van gevangenen uit het Oranjehotel in één centrale database te verzamelen. In dit verband zijn we binnen korte termijn op zoek naar een:

Stagiair of Vrijwilliger Namenregister

nader te bepalen aantal uren (min. 8 uur per week)

Wij zijn op zoek naar een stagiair of vrijwilliger die ons kan ondersteunen bij de verschillende werkzaamheden rondom het Namenregister. Het gaat met name om het controleren en verwerken van aangeleverde gegevens en het beantwoorden van informatieverzoeken via de mail. Er zal worden samengewerkt met twee andere vrijwilligers en de conservator, die voor het Namenregister verantwoordelijk zijn.

Wie ben jij?

  • Kennis van of interesse in de Tweede Wereldoorlog;
  • Accuraat, analytisch;
  • Zelfstandig, flexibel, betrokken;
  • Basis computervaardigheden.

Wij bieden
We bieden een uitdagende stage of vrijwilligersfunctie in een historische omgeving. Je krijgt de kans om werkervaring op te doen in een culturele organisatie en bij te dragen aan de herinnering aan de mensen die in het Oranjehotel gevangen zaten. Een stagevergoeding en onkostenvergoeding zijn mogelijk. Er kan deels vanuit huis worden gewerkt. In het geval van een stage zal de conservator de stagebegeleiding verzorgen.

Heb je interesse? Stuur vóór 25 juni 2023 een korte motivatie en cv naar office@oranjehotel.org. Voor eventuele vragen: 070-2228070 en vragen naar Maia Bijl, Hans Gramberg of Anke van der Laan.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.