Historici.nl

Gepubliceerd op 14-03-2022

Stedelijk Museum Amsterdam: medewerker onderwijs

Het Stedelijk Museum Amsterdam zoekt een Medewerker Onderwijs voor 32 uur per week

Het Stedelijk Museum Amsterdam is het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving in Nederland, met bekende namen in de collectie en een levendig en spraakmakend tentoonstellingsprogramma, variërend van grote publiekstrekkers tot signalerende tentoonstellingen van jonge kunstenaars en ontwerpers. Ruim 125 jaar jong heeft het Stedelijk Museum een grote reputatie opgebouwd als platform voor kunstenaars van wereldklasse, die vaak in een vroeg stadium van hun carrière werden getoond. Het Stedelijk Museum heeft Amsterdamse wortels, richt zich op een (inter)nationaal publiek en behoort met 650.000 bezoekers per jaar tot de vijf best bezochte musea in Nederland.

De directie heeft de ambitie het Stedelijk te ontwikkelen naar een museum dat dynamisch, specifiek, participatief, toegankelijk en zelfkritisch is. Het Stedelijk wil meer dan ooit de verantwoordelijkheid nemen in het denken over een gedeelde en tolerante samenleving waarin eenieder zich thuis voelt: artist, context én audience driven.

Het Stedelijk Museum beschouwt Educatie & Inclusie als een kernopdracht. In het Stedelijk Museum nodigen we families, leerlingen, jongeren en volwassenen uit om vanuit hun eigen nieuwsgierigheid kunst te ervaren. Het team Educatie & Inclusie biedt programmering waarin meerstemmigheid, nieuwsgierigheid en eigen interpretatie centraal staan. We spreken hiermee een breed publiek aan en zetten ons ervoor in dat iedereen zich welkom voelt in het Stedelijk, van de die-hard kunstliefhebber tot iemand die voor het eerst binnenstapt.

Het Stedelijk Museum zoekt op korte termijn een ervaren:

Medewerker Onderwijs (m/v/x)

32 uur per week

De functie
Als Medewerker Onderwijs ben je verantwoordelijk voor de conceptontwikkeling en de productie van het onderwijsaanbod van het Stedelijk, bestaande uit kwalitatief hoogstaande rondleidingen, kunstenaarsworkshops, online lesprogramma’s, drukwerk, gastlessen op school en alles wat jij hier zelf nog bij verzint. Je zorgt daarbij voor regelmatige afstemming met je collega’s binnen het museum, en met de (externe) partijen met wie je samenwerkt. Ook schrijf je aankondigingen, lever je input aan voor de communicatiestrategie en fondsenwerving.

Het aanbod voor primair, voortgezet en hoger onderwijs staat in de huidige kunstenplanperiode (2021-2024) hoog op de agenda, met speciale aandacht voor scholen en scholieren waarmee het Stedelijk nog geen relatie heeft.

Wat ga je bij ons doen?
Als Medewerker Onderwijs verricht je onder meer de volgende werkzaamheden:

 • Formuleren, uitdragen en in praktijk brengen van een frisse visie op toegankelijk en inclusief kunstonderwijs.
 • Vanuit jouw expertise bijdragen aan het beleid en de plannen van de afdeling Educatie & Inclusie, zowel bij tentoonstellingen als overkoepelend.
 • Initiatief nemen en de kar trekken bij het ontwikkelen van nieuwe educatieve producten en programma’s. Bijdragen aan fondsenwerving, communicatie en (financiële) administratie is hier onderdeel van.
 • Netwerk onderhouden met culturele collega-instellingen instellingen en scholen in heel Amsterdam, juist ook met scholen waar het Stedelijk nog geen relatie mee heeft opgebouwd. Het Stedelijk vertegenwoordigen op het gebied van kunstonderwijs.
 • (Laten) ontwikkelen van onderwijsproducten voor primair, voortgezet en hoger onderwijs, inclusief speciaal onderwijs. Aansturen van dan wel co-creëren met externe partners.
 • Intern organiseren dat jouw ideeën tot uitvoer gebracht kunnen worden op de museumvloer, in samenwerking met relevante collega’s van beveiliging tot beeldrecht tot boekingen.
 • Inhoudelijk aansturen van circa 9 rondleiders in samenwerking met de Medewerker Volwasseneneducatie en Medewerker Inclusie.
 • Programma’s en visie ontwikkelen op het gebied van online leren.
 • Evalueren van educatieve projecten, zowel voor intern leren als voor verslaglegging aan fondsen.
 • Aansturen van een stagiair(e).
 • Beheren van deelbudgetten van jouw projecten.

Wie ben jij?

 • Je bent een echt onderwijsdier en je hebt bij voorkeur ook zelf voor de klas gestaan. Je weet uit ervaring hoe je verschillende typen leerlingen moet aanspreken.
 • Je zet je er aantoonbaar voor in om te zorgen dat álle leerlingen goed onderwijs en gelijke kansen krijgen, met speciale aandacht voor de behoeften van leerlingen die te kampen hebben met racisme of andere vormen van discriminatie of die vanwege hun sociaaleconomische achtergrond minder kansen en ondersteuning krijgen.
 • Je weet waar je het over hebt als het gaat om kunst- en cultuureducatie. Je kijkt over de grenzen van de traditionele kunstgeschiedenis heen en je hebt de creativiteit, sensitiviteit en inhoudelijke bagage die ervoor nodig is om een inclusief lesprogramma aan te kunnen bieden.
 • Dat je als museum anno nu participatief omgaat met je publiek en niet meer optreedt als alwetende verteller staat voor jou als paal boven water.
 • Je bedenkt graag nieuwe concepten en voert deze ideeën ook graag uit in de praktijk. Je vindt het leuk om hierin samen met (maatschappelijke) partners uit de stad op te trekken.
 • Je hebt een breed netwerk dat bestaat uit leraren en cultuurprofessionals in de verschillende stadsdelen van Amsterdam.
 • Je bent resultaatgericht en organisatorisch sterk. Je hebt ervaring met het uitzetten van opdrachten bij derden.
 • Je communiceert helder, prettig en duidelijk.
 • Je hebt financieel inzicht.
 • Je hebt een relevante hbo- of wo-opleiding gedaan en hebt minimaal 3 jaar ervaring in een vergelijkbare functie.

Het stimuleren van diversiteit in brede zin, bijvoorbeeld in perspectieven, achtergronden en inzichten, is een belangrijk aandachtspunt van het Stedelijk Museum Amsterdam. Het maakt niet uit waar je in gelooft, hoe oud je bent, waar je vandaan komt en op wie je valt. We zijn vooral geïnteresseerd in jouw bijdrage aan het Stedelijk.

Wij bieden

 • We bieden in eerste instantie een arbeidsovereenkomst voor 32 uur per week voor een jaar, met de intentie om op den duur toe te groeien naar een vast contract.
 • De functie is, afhankelijk van opleiding en werkervaring, ingedeeld in schaal 9 (maximaal € 3.755) bij een volledige (= 36-urige) werkweek, exclusief vakantie- en eindejaarsuitkering, conform de Museum cao.

De Medewerker Onderwijs rapporteert aan Emma Harjadi Herman, Hoofd Educatie & Inclusie. Voor vragen over de functie kun je contact met haar opnemen via 06 413 248 67.

Solliciteren
Bij interesse in deze functie, kun je tot en met dinsdag 22 maart 2022 je motivatiebrief en cv (in Word of pdf) insturen via de sollicitatieknop onderaan deze pagina.

Gesprekken worden gepland op 28 maart tussen 9.30 en 15 uur of op 31 maart 2022. We vragen je hier alvast rekening mee te houden in je agenda.

Wetenschappelijk Medewerker – Stedelijk Museum Amsterdam
Door Redactie Historici.nl
Museum Heerenveen: Medewerker Educatie
Door Redactie Historici.nl
Medewerker educatie – Stedelijk Museum Schiedam
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.