Historici.nl

Gepubliceerd op 29-06-2021

Stedelijk Museum Coevorden: Directeur / Conservator

Het Stedelijk Museum Coevorden is een echt belevingsmuseum, waar de bezoeker zelf op zoek kan naar verhalen over de geschiedenis van de vestingstad. Het museum is ondergebracht in het historische Arsenaal, waarin ook het toeristisch informatiecentrum (Toreco), de Openbare Bibliotheek en de Historische Vereniging gehuisvest zijn.

Het museum vertelt de geschiedenis van Coevorden in een reeks van scènes, opgesteld in een ‘kast vol vertellingen’. Hier komen de belangrijkste mijlpalen voorbij: van het Kasteel en de Slag bij Ane tot de ontmanteling van de vesting. Voor verdieping van de thema’s kan de bezoeker terecht bij vitrines met historische objecten, afbeeldingen, filmpjes en geluidsfragmenten. Verhalen staan centraal in de videopresentatie op de maquette van de vesting. Met geluid en kleurprojecties ziet de bezoeker hoe de middeleeuwse stad diverse keren is afgebrand en de vesting belegerd en veroverd werd. Een bezoek aan het museum wordt daarmee een echte belevenis.

Directeur / Conservator

24 uur per week

Ben jij een vernieuwend en ondernemend persoon die ons museum verder kan laten groeien? Werk je graag samen met vrijwilligers en bestuur? Heb je een ‘hands-on’ mentaliteit en schrik je niet terug voor werk buiten kantoortijd? Dan is het Stedelijk Museum Coevorden op zoek naar jou!

Wat zijn je werkzaamheden?
Als directeur/conservator presenteer je de geschiedenis van de vestingperiode van de stad Coevorden in permanente en wisseltentoonstellingen. Je beheert de bestaande collectie en verzamelt actief en passief aanvullende relevante collectiestukken. Samen met de medewerker Communicatie en Educatie ontwikkel je educatief materiaal, onder meer voor diverse onderwijsinstellingen, en zet je Stedelijk Museum Coevorden op de kaart door allerlei activiteiten.

Je hebt de dagelijkse leiding in het museum en stuurt de vrijwilligers aan. Verder werk je nauw samen met de andere gebruikers van het Arsenaal. Ook onderhoud je intensief contact met diverse lokale culturele instellingen zoals de Historische Vereniging Coevorden, Theater Hofpoort, de Synagoge en Museum Thijnhof.

Je verricht de werkzaamheden volgens de geldende Museumnorm en bent, samen met het museumbestuur, verantwoordelijk voor de financiële bedrijfsvoering.

Wat vragen we van je?
Voor deze functie zijn we op zoek naar een bruggenbouwer en netwerker die ook beschikt over:

 • een relevante opleiding op academisch/HBO niveau
 • relevante ervaring in musea, inclusief de inrichting van (wissel)tentoonstellingen
 • goede contactuele eigenschappen en ervaring met het werken met vrijwilligers
 • ervaring met het schrijven van plannen en beleidsstukken zoals een beleidsplan, collectieplan, calamiteitenplan et cetera
 • ervaring met het schrijven van subsidieaanvragen
 • ervaring met gemeentelijke organisaties is een pre

Verder kun je

 • delegeren en taken verdelen
 • zorgen dat het museum voldoet aan de richtlijnen voor de museumnorm en een geregistreerd museum blijft
 • goed organiseren en vooruit plannen

Kortom: we zoeken een duizendpoot die samen met het bestuur de organisatie van het museum ter hand wil nemen.

Wat bieden wij je?

 • Een mooie werkplek in een inspirerende historische omgeving met veel mogelijkheden om je creativiteit in te zetten en eigen ideeën tot uitvoering te brengen.
 • Samenwerking met een enthousiaste groep vrijwilligers en een betrokken bestuur.
 • Een salaris volgens de Museum CAO.
 • Een aanstelling voor een jaar met kans op een vast dienstverband.

Informatie en sollicitatie
Voor meer informatie kun je op onze website terecht www.museumcoevorden.nl en/of contact opnemen met de voorzitter van het bestuur Joop Mooij 06-28279769.

Je sollicitatie kun je, met je CV, tot uiterlijk 23 juli 2021 sturen naar Annemarie Splinter, a.splinter@museumcoevorden.nl.

In de week van 2 augustus tot en met 6 augustus 2021 zullen de sollicitatiegesprekken plaats vinden. Indien haalbaar kun je beginnen op 1 september 2021 zodat een ruime overdrachtsperiode mogelijk is.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Stedelijk Museum Vianen: Conservator
Door Redactie Historici.nl
Anton Pieck Museum: Conservator
Door Redactie Historici.nl
Streekmuseum Krimpenerwaard| Directeur / Conservator
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.