Historici.nl

Gepubliceerd op 24-10-2023

Stedelijk Museum Schiedam Junior Collectiemedewerker

Het Stedelijk Museum Schiedam is kunstmuseum en stadsmuseum ineen, in het prachtige achttiende-eeuwse Sint Jacobs Gasthuis in hartje Schiedam. Je ziet bij ons spraakmakende en herkenbare tentoonstellingen over naoorlogse beeldende kunst en over de geschiedenis en mensen van Schiedam. We organiseren activiteiten in en rondom het museum met kunstenaars en Schiedammers; de deuren van dit museum staan wagenwijd open voor de stad. Waar we ontzettend trots op zijn, is dat we bekend staan als het meest publieksvriendelijke museum van Nederland, dat veel samenwerkt en co-creëert met gemeenschappen. Dát blijven we de komende jaren doen met focus op verjonging en verbreding van ons publiek. Kom jij ons team versterken?

We zijn op zoek naar een

Junior Collectiemedewerker

32 uur per week

Je houdt je vooral bezig met het op de juiste wijze vastleggen van data over de collectie. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat nieuwe aanwinsten goed worden geregistreerd, dat bruiklenen zorgvuldig worden vastgelegd of nieuwe onderzoeksgegevens gekoppeld worden aan collectiestukken. Je ondersteunt daarmee projectleiders, conservatoren en collectiemedewerkers van het museum. Denk aan werkzaamheden als het:

 • opstellen van bruikleendocumenten voor zowel inkomend als uitgaand bruikleenverkeer;
 • inplannen van conditiecontroles van collectiestukken;
 • opschonen van de collectiedata in het collectiebeheersysteem van het museum;
 • overleg met kunstenaars over het correct vastleggen van hun kunstwerken in onze collectie;
 • verwerken en afhandelen van schenkingen;
 • afhandelen van vragen over onze collectie, bijvoorbeeld over herkomst, materiaal en techniek of conditie;
 • verzamelen van tekst en beeld over een collectiestuk, voor gebruik in communicatie en op sociale media;
 • coördineren van het inkomend bruikleenverkeer (van bruikleenaanvraag tot retourtransport).

Wat verwachten we van je?
We zoeken op deze plek een leergierige, georganiseerde en enthousiaste collega met het volgende profiel:

 • Hbo-werk- en -denkniveau, bij voorkeur Reinwardt Academie of een vergelijkbare opleiding op het gebied van informatiemanagement en erfgoed;
 • Basiskennis van museale standaarden voor collectieregistratie, object handling en conservering;
 • Enige ervaring met Adlib of een vergelijkbaar registratiesysteem;
 • Affiniteit met kunst, geschiedenis en museale objecten. Affiniteit met Schiedam is een pre;
 • Goede mondelinge en schriftelijke beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.

Wat bieden wij?
Als junior collectiemedewerker krijg je de kans om in een levendig museum relevante werkervaring op te doen aan het begin van je carrière. We bieden je een tijdelijke aanstelling van 32 uur per week voor de duur van ongeveer 18 maanden. Als junior collectiemedewerker ben je onderdeel van de afdeling Kunst en Geschiedenis, maar werk je ook intensief samen met de projectleiders van onze tentoonstellingen. We bieden een fijne werkomgeving in een middelgroot museum met grote ambities. Je hebt een werkplek in een prachtig monumentaal pand in hartje Schiedam. De functie heeft een omvang van 32 uur per week en is ingeschaald in salarisschaal 6 van de cao van Stedelijk Museum Schiedam (€ 2.233 ,- tot maximaal € 2.750,- bij 36 uur). We kennen een eindejaarsuitkering van 3,4% en vakantietoeslag van 8%, pensioen bij ABP.

Deze functie is mogelijk dankzij de Erfgoed Starter regeling van het Mondriaanfonds.

Solliciteren
Word jij onze nieuwe collega? Solliciteren kan tot en met 12 november via onderstaande link. De eerste gesprekken zullen plaatsvinden op donderdag 16 november.

Het Stedelijk Museum Schiedam vindt het belangrijk dat het team divers van samenstelling en een goede afspiegeling van onze omgeving is. Wij nodigen daarom iedereen met interesse uit te reageren, maar in het bijzonder Schiedammers en/of kandidaten met een bi-culturele achtergrond.

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Catrien Schreuder (Hoofd Kunst en Geschiedenis) Catrien@stedelijkmuseumschiedam.nl of Annemieke Olthuijs (hoofd Tentoonstellingen) annemieke@stedelijkmuseumschiedam.nl. Voor praktische vragen over de procedure kun je terecht bij Iris Vink via info@stedelijkmuseumschiedam.nl.

Solliciteer!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.