Historici.nl

Gepubliceerd op 13-05-2016

Steeds meer belangstelling voor de Maand van de Geschiedenis

Dat de belangstelling voor de Maand van de Geschiedenis vanuit het erfgoedveld toeneemt, blijkt uit de succesvolle eerste editie van de Landelijke Netwerkbijeenkomst van de Maand van de Geschiedenis. Ruim tweehonderd  enthousiaste geschiedenis-, cultuur- en erfgoedprofessionals kwamen op 12 mei bijeen om nieuwe ideeën op te doen voor de programmering van de Maand van de Geschiedenis oktober 2016.

Landelijke Netwerkbijeenkomst

Zo deelde de Maand van de Geschiedenis handige insights om jong publiek te interesseren voor geschiedenisactiviteiten. Voor veel organisaties is het nog onbekend dat de Maand van de Geschiedenis een grote groep jonge mensen aanspreekt: 32% van de 325.000 volwassen bezoekers van het evenement is tussen de 18 en 29 jaar oud. Ad van Liempt hield een boeiende lezing over het verschuiven van de grens  tussen goed en fout. Dit gaf deelnemers nog meer aanknopingspunten om activiteiten te organiseren rond het actuele thema van de Maand van de Geschiedenis oktober 2016 ‘Grenzen’. Daarnaast woonden deelnemers workshops bij van onder andere Beeld en Geluid, Landschap Erfgoed Utrecht, het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Blauwe Noordzee. Op donderdag 19 mei is het complete verslag met highlights, key-learnings en presentaties terug te vinden op maandvandegeschiedenis.nl

“Geschiedenis biedt context en tegenwicht in de wereld van oneliners en soundbites. Het spreekt tot de verbeelding, nodigt uit tot reflectie, heroverweging van standpunten en kritisch denken. Met een actueel thema als Grenzen, het enthousiasme en de betrokkenheid van deelnemers en partners, belooft oktober 2016 een bijzondere Maand van de Geschiedenis te worden”, aldus Ellen Snoep projectleider Maand van de Geschiedenis.

Meedoen

Meedoen met de Maand van de Geschiedenis is gratis. Organisaties kunnen nu al activiteiten rond het thema Grenzen aanmelden via maandvandegeschiedenis.nl/signup. Activiteiten die voor 8 augustus zijn aangemeld, maken kans op vermelding in het Maand van de Geschiedenismagazine, de Maand van de Geschiedenisbijlage in de VPRO-gids, de Metro en andere mediakanalen.

Organisatie

De Landelijke Netwerkbijeenkomst werd op 12 mei georganiseerd in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht in Centraal Museum Utrecht. De Maand van de Geschiedenis wordt georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum. Om de Maand van de Geschiedenis tot een succes te maken werkt het museum samen met 45 partners.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.