Historici.nl

Gepubliceerd op 15-04-2016

Studente Maite Karssenberg wint Johanna Naberprijs 2016

Maite Karssenberg is de winnares van de Johanna Naberprijs 2016, met haar scriptie Een onweerstaanbaar dubbelleven. De ontwikkeling van Geertruida Kapteyn-Muysken als intellectueel in Londen 1880-1900. De Johanna Naberprijs is uitgereikt door Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, en de Vereniging voor Gendergeschiedenis (VVG). Karssenberg wint hiermee een bedrag van 500 euro en krijgt de gelegenheid om een artikel te schrijven voor het tijdschrift Historica.

Juryrapport

In Karssenberg’s scriptie staat de denkwereld centraal van Geertruida Kapteyn-Muysken (°1855- †1920), een vergeten vrouwelijke intellectueel, en haar coming of age tijdens haar Londense jaren 1880-1900. De jury is onder de indruk van de wijze waarop Karssenberg de biografische methode op een vernieuwende manier aanwendt door de meervoudige identiteiten van het hoofdpersonage in verschillende contexten tot hun recht te laten komen. Hierdoor ontstaat een waaier aan gendergerelateerde thema’s, die het individuele levensverhaal van Kapteyn-Muyskens overstijgen.

De studie leidt tot interessante conclusies over de (beperkte) rol van gender bij de intellectueel die Kapteyn-Muysken was. Haar feminisme maakte een integrerend onderdeel uit van een breder en progressief streven naar wereldverbetering.

Johanna Naberprijs

De jaarlijkse Johanna Naberprijs voor Nederlandstalige afstudeerscripties op het gebied van vrouwen- en/of gendergeschiedenis is dit jaar voor de veertiende maal uitgereikt. Het doel van de prijs is om onderzoek op het gebied van vrouwen- en gendergeschiedenis te bevorderen. De prijs is vernoemd naar Johanna Wilhelmina Antoinette Naber (1859-1941), schrijfster van talrijke historische studies. In 1935 was zij één van de oprichtsters van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV), waaruit Atria is voortgekomen.

De jury van de Johanna Naberprijs 2016 bestond uit Mieke Aerts (hoogleraar moderne politieke geschiedenis van Nederland aan de UvA), Gita Deneckere (hoogleraar sociale geschiedenis aan de Universiteit van Gent) en Laura Nys (winnares Johanna Naberprijs 2015).

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.