Historici.nl

Gepubliceerd op 06-02-2024

Studiezaalmedewerker – RHC Rijnstreek en Lopikerwaard

Heb jij een hart voor geschiedenis? Breng jij de geschiedenis tot leven? Wil jij meewerken aan modernisering van het archief? Kom dan werken bij ons! 

Werk waar je trots op kunt zijn

Het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard (RHC) is een streekarchiefdienst. Het beschikt over een schat aan informatie over het verleden. Het beheert de archieven voor de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Oudewater en Woerden, en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. De vaak eeuwenoude archieven vertellen de geschiedenis van de streek en de mensen die er leefden. Iedereen die iets wil weten uit deze archieven is welkom op onze studiezaal. De verdere doorontwikkeling van de digitale dienstverlening is een van de speerpunten van het RHC.

Solliciteer direct!

Dit ga je doen

Jij bent het aanspreekpunt voor bezoekers van de studiezaal. Van inwoners met informatieverzoeken, stamboomonderzoekers, historici tot aan ambtenaren en aannemers; jij informeert en begeleidt alle bezoekers vriendelijk en behulpzaam.

Daarnaast omvatten jouw taken onder andere:

 • Je informeert en begeleidt bezoekers op de studiezaal.
 • Je beantwoordt verzoeken die binnenkomen via de website, per mail of per telefoon.
 • Je helpt bezoekers bij inzage van bouwdossiers en voert kopieer- / scanwerkzaamheden uit.
 • In samenwerking met de archivaris voer je archiefwerkzaamheden uit.
 • Je indiceert historische bronnen en beschrijft fotomateriaal.

Hoe ziet jouw werkdag er ongeveer uit

Je komt aanfietsen op het gemeentehuis in Woerden. Je loopt door naar de studiezaal, een open en lichte ruimte, waar je eerst je computer opstart. In de algemene ruimte drink je een kop koffie samen met je collega. Daarna controleer je of de studiezaal op orde is, om de bezoekers goed te ontvangen. Je opent de mailbox en bekijkt de informatieverzoeken die zijn binnengekomen. De eerste bezoeker meldt zich, een inwoner met vragen over de oorspronkelijke bouwvergunning, je pakt het juiste dossier zodat de inwoner zelf de stukken kan bekijken. In de tussentijd werk jij aan een toegang op een oud volkstellingsregister. Aan het eind van de ochtend is er een bezoeker die bezig is met een stamboomonderzoek, je gaat flink terug in de tijd. Samen bekijken jullie de dossiers en geef je tips voor het succesvol afronden van het onderzoek. Aan het begin van de middag zit je werkdag erop. Je ruimt de laatste spulletjes op, check voor de zekerheid de mailbox of er geen spoedverzoeken zijn en sluit tevreden de laptop af, tot morgen!

Jouw sterke punten

Je bent representatief en hebt een gastvrije en dienstverlenende houding. Door jouw warm-zakelijke communicatie weet je bezoekers op een prettige manier te helpen maar ook te wijzen op de regels en wetten rond archiefbeheer. Je toont interesse en vraagt door waar nodig, jij weet precies de juiste nuances te leggen om met een goed advies te komen. Je hebt een goed gevoel voor orde en overzicht en je bent je bewust van de gevoeligheid én kwetsbaarheid van de informatie waarmee je werkt. Je gaat hier dan ook zorgvuldig mee om. Je werkt secuur en je bent leergierig. Je wilt je graag verdiepen in de archieven als bron voor onderzoek. Je hebt grote passie voor historie.

Wat jou verder onze nieuwe studiezaalmedewerker maakt?

 • Je hebt minimaal een afgeronde MBO+ opleiding.
 • Je hebt aantoonbare affiniteit met geschiedenis. Dit blijkt bijvoorbeeld uit ervaring met archiefonderzoek, stamboomonderzoek of je opleidingskeuze.
 • Je bent 16 uur per week beschikbaar, verdeeld over meerdere werkdagen (bij voorkeur 4 dagen van 4 uur). Graag lezen wij in jouw motivatie hoeveel dagen en hoeveel uur je per dag beschikbaar bent.
 • Extra enthousiast worden wij van kennis op het gebied van wet- en regelgeving, op het gebied van beschikbaar stellen van archiefmaterialen m.b.t. de beperkingen in de openbaarheid, persoonsgegevens en auteursrechten.

Een goed team, daar hoor je bij

Meteen vanaf dag één maak je deel uit van het team RHC. Samen met 10 collega’s werken jullie aan archief- en informatiebeheer. Ons team is een mix van jonge mensen en collega’s met jarenlange ervaring, zodat je veel van elkaar leert en samen tot de beste oplossing komt. We werken hard en hebben hart voor het werk wat we doen. En zie je de oplossing niet? Er is altijd iemand die je op weg helpt met een verfrissend inzicht. Je werkt vanuit ons prachtige kantoor in het gemeentehuis in Woerden, de plek waar jij je collega’s en klanten ontmoet.

Mooie arbeidsvoorwaarden, die wil je hebben

Alle financiële arbeidsvoorwaarden op een rij, weet je meteen waar je aan toe bent:

 • Goede arbeidsvoorwaarden horen erbij. Zo krijg je een (maximaal) salaris van € 4.244,00 (schaal 8) en ruim 25 vakantiedagen op basis van 36 uur per week, daarnaast bouw je uitstekend pensioen op bij het ABP.
 • Bovenop je salaris ontvang je een persoonlijk Individueel Keuze Budget van 17.05% (inclusief 8% vakantiegeld). Dit kun jij inzetten waar jij het voor wilt. Elke maand extra salaris verdienen (maximaal € 723,00)? Of misschien liever extra verlofdagen bijkopen?

Op de mooie arbeidsvoorwaarden komt nog als extra:

 • Jouw ontwikkeling staat centraal: Bij onze Groene Hart Academie, waar je interne opleidingen en trainingen kunt volgen of gebruik kunt maken van onze interne coachpool. Zo geven we jouw talent écht alle kans en haal jij het beste uit jezelf.
 • Lunchen doen we in ons gezellige bedrijfsrestaurant, waar Ferm Werk een heerlijke lunch serveert.
 • Sluit je aan bij onze actieve personeelsvereniging, EDOS, die allerlei leuke activiteiten organiseert?

Reageer nu en laat zien wat je in huis hebt

Zin in deze baan bij RHC Rijnstreek en Lopikerwaard? Voor vragen kun je contact opnemen met onze recruiter Melissa Baas met telefoonnummer: 06 5008 1816.

Doe je mee? Reageren kan tot en met 14 februari 2024, door het sturen van jouw motivatie en CV aan sollicitaties@woerden.nl. Binnen twee werkdagen ontvang je een inhoudelijke reactie op jouw sollicitatie. We kijken ernaar uit je te ontmoeten!

Wij vragen al onze nieuwe collega’s een geldige Verklaring Omtrent Gedrag te overleggen bij indiensttreding. 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.