Historici.nl

Gepubliceerd op 06-04-2016

Tapas en een stand-up comedian: verslag van de 11de European Social Science History Conference in Valencia

Van 30 maart tot en met 2 april vond in Valencia de 11de European Social Science History Conference (ESSHC) plaats. In het verslag dat ik twee jaar geleden voor historici.nl schreef van de vorige ESSHC in Wenen sprak ik de verwachting uit dat de combinatie van Spaanse zon, de voortdurende populariteit van een sociaalwetenschappelijke benadering binnen historisch onderzoek, en de perfecte organisatie de conferentie wederom een uitgelezen plek zou maken om het eigen onderzoek te presenteren aan heel veel vakgenoten. Die verwachting werd zonder meer bewaarheid.

De statistieken

Met ca. 1.700 deelnemers was deze conferentie in Valencia de op een na grootste ESSHC tot nu toe (alleen die in Wenen was groter). Voor het eerst in de twintigjarige geschiedenis van deze conferentie waren de vrouwelijke deelnemers  met 52,2 procent in de meerderheid. In het imposante en comfortabele gebouw van de medische faculteit van Valencia konden de deelnemers kiezen uit bijna 400 sessies, georganiseerd door 27 networks, van Africa tot World History, van Antiquity tot Spatial and Digital History, van Culture tot Theory, en nog veel meer. Bij elkaar werden er zo’n 1600 (!) papers gepresenteerd. Deelnemers kwamen uit 59 verschillende landen, met ditmaal vanwege de locatie meer dan een tiende van het totaal aantal deelnemers afkomstig uit Spanje. Met 152 deelnemers was Nederland het op twee na best vertegenwoordigde land, terwijl België op de zevende plaats eindigde. Opvallend was dit jaar het hoge aantal (voornamelijk PhD) studenten, bijna een vijfde van het totaal.

De networks en de Low Countries in Valencia

In de afgelopen twintig jaar waarin de ESSHC elke twee jaar werd georganiseerd is er een duidelijke conjunctuurbeweging waarneembaar in de populariteit van networks, en daarmee van onderzoeks- en onderwerpsgebieden. Dit jaar had voor het eerst het network Politics, Citizenship, and Nations het grootste aantal deelnemers, terwijl traditioneel grote networks als Women and Gender, Labour, en Economic History ook in Valencia tot de meest populaire networks bleven behoren. Een sterk groeiend network bleek Spatial en Digital History, geheel conform de internationale ontwikkelingen binnen het historische vakgebied .

Binnen het overweldigend brede aanbod van onderwerpen waren dit jaar presentaties over Nederland, België, Vlaanderen en de Lage Landen weer redelijk goed vertegenwoordigd, al lagen de aantallen lager dan in Wenen: het aantal malen dat ‘Dutch’ (16 tegenover 25), ‘the  Netherlands’ (19 tegenover 28), ‘Belgian’ (8 tegenover 10), ‘Belgium’ (16 tegenover 24), ‘Flanders’ (8 tegenover 5), Flemish (4 tegenover 0) en ‘Low Countries’ (3 tegenover 9) in de titels van papers te vinden is, laat in 2016 een totaal van 64 papers zien waarin de Lage Landen deel uitmaken van het onderzoek. Het is de vraag in hoeverre dit duidt op een verminderde populariteit van een sociaalwetenschappelijke benadering binnen Low Countries History, of van de Low Countries als onderwerpsgebied binnen de social science history benadering.

Een award en een stand-up comedian in plaats van een keynote lecture

De General Meeting werd op donderdagavond gehouden in het bijzondere Palau de la Musica, een van de hoogtepunten van de moderne Spaanse architectuur. Na een korte toespraak van Henk Wals, waarin hij de belangrijke rol van het IISG als organisatie achter de ESSHC over het voetlicht bracht, werd tijdens deze enige plenaire bijeenkomst van de conferentie de winnaar van de Professor Jan Lucassen Award, voor het beste conference paper van een PhD  student: deze tweede keer dat hij werd uitgereikt ging de prijs naar Michiel de Haas en Kostadis Papaioannou (Wageningen University) voor hun paper ‘Weather Shocks, social upheaval and cash crops: Evidence from colonial tropical Africa’. Het was een bevestiging van het succes van economisch historici uit Wageningen.

Els Hiemstra, onvermoeibare organisator van de ESSHC, had daarna een bijzonder geslaagde verrassing voor de aanwezige congresgangers: waar bij vorige conferenties er een doorwrochte keynote lecture door een gerenommeerde spreker volgde – hetgeen na een aantal volle congresdagen meestal wel erg veel vergde van de aandacht van de gemiddelde toehoorder – werd het publiek nu getrakteerd op een uitstekend optreden van stand-up comedian Adam Fields. Hij had zich goed op de hoogte gesteld van de eigenaardigheden van historici, het historische vakgebied en de mores van de gemiddelde congresganger, en had al snel de lachers op zijn hand. Een welkome afwisseling van het overvolle inhoudelijke programma van het congres, afgesloten met een drukbezochte receptie, inclusief tapas.

 

Tot slot

Meer dan bij vorige ESSHC conferenties figureerde Valencia frequent op de sociale media. Meer details over de conferentie zijn dan ook te vinden onder #ESSHC2016, en de Reports (hier en hier) die het IISG tijdens de conferentie publiceerde.

In 2018 zal de ESSHC te vinden zij in Belfast. Weliswaar niet zo zonnig als Valencia, maar een stad met ruim voldoende intrigerende (recente) geschiedenis om waarschijnlijk weer grote aantallen historici te trekken. See you in Belfast!

 

Aad Blok, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

Avatar photo
Aad Blok is executive editor van de International Review of Social History en hoofd van de publicatieafdeling van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.
Alle artikelen van Aad Blok
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.