Historici.nl

Gepubliceerd op 01-11-2017

Tom de Kruif is geschiedenisleraar van het jaar

Tom de Kruif, docent geschiedenis aan het Rijnlands Lyceum in Sassenheim, is uitgeroepen tot Geschiedenisleraar van het jaar 2017. Dat werd zaterdag bekendgemaakt aan de vooravond van de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum.

Volgens de jury beheerst Tom de Kruif het vak als geen ander. “De jury waardeert Toms lef en bevlogenheid en vertrouwt hem de titel van geschiedenisleraar 2017 van harte toe,” aldus juryvoorzitter Martine Gosselink. Tom de Kruif geeft geschiedenis in de onder- en bovenbouw van vmbo-t tot en met 6 vwo van het Rijnlands Lyceum. Hij zal als titelwinnaar een jaar lang fungeren als ambassadeur van het Nederlandse geschiedenisonderwijs. De Kruif werd gekozen uit een shortlist van vijf geschiedenisleraren uit het voortgezet onderwijs in heel Nederland. Tot 28 oktober maakten nog drie finalisten kans op de titel. Naast De Kruif waren dat Michiel Broekema van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand en Helene Kroon van het Van Lodenstein College in Amersfoort

Desgevraagd weet De Kruif nog wel waarom zijn leerlingen hem nomineerden: “ze waarderen de manier waarop ik het heden koppel aan het verleden, de werkvormen en dat geen les hetzelfde is.” Toen bekend werd gemaakt dat De Kruif had gewonnen, gingen de leerlingen “uit hun plaat.” Voor De Kruif is vooral de nominatie door de leerlingen erg belangrijk: “De erkenning van de leerlingen is ontzettend leuk, daar doe je het voor. De winst is een grote eer, maar niet zo groot als de waardering van de leerlingen zelf. Zij zien je elke dag, ook op je mindere dagen – de jury ziet je maar een paar keer.”

Foto: Wim Kluvers

Verkiezing
De verkiezing van de beste geschiedenisleraar dit jaar voor de vierde keer georganiseerd door het Rijksmuseum, in samenwerking met de NTR en het Nationaal Archief (sinds 2015). Schoolbesturen, collega-docenten én leerlingen konden hun geschiedenisleraar als kandidaat aanmelden. Een jury van prominente didactici en historici onder leiding van de juryvoorzitter Martine Gosselink selecteerde uit de aanmeldingen vijftien docenten en bezocht hen op school. Deze bezoeken leverden een shortlist op van vijf docenten waarvan videoportretten werden gemaakt. Uit deze shortlist werden de drie genomineerden gekozen en vervolgens de Geschiedenisleraar van het jaar. De winnaar is op 28 oktober bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Rijksmuseum, gepresenteerd door Dieuwertje Blok.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.