Historici.nl

Gepubliceerd op 03-10-2022

Twee Docenten Moderne Geschiedenis

Functieomschrijving

Bij de Afdeling Geschiedenis, Europese studies en Religiewetenschappen, verzorgt de capaciteitsgroep Geschiedenis de bachelor, master, onderzoeksmaster en educatieve master Geschiedenis. De masteropleiding kent diverse tracks, waaronder Stadsgeschiedenis, Publieksgeschiedenis en Geschiedenis van de internationale betrekkingen. Het volledige onderwijsprogramma is te vinden via de website van de bachelor Geschiedenis, de master Geschiedenis, de Educatieve master Geschiedenis en de Researchmaster Geschiedenis. De leerstoelgroep Moderne Geschiedenis verzorgt onderwijs binnen deze verschillende programma’s.

Wat ga je doen

Je draagt bij aan het verzorgen van onderwijs op het gebied van de moderne (negentiende en twintigste-eeuwse) geschiedenis en de geesteswetenschappelijke en historische methodologie. Je bent daarnaast breed inzetbaar in het onderwijs voor de bachelor- en masterprogramma’s Geschiedenis en verzorgt inspirerende hoor- en werkcolleges. Tot de onderwijstaken behoort verder het begeleiden van scripties.

Voor onze opleidingen bouwen we nadrukkelijk aan programma’s waarin de onderzoekinteresses van de staf en de curriculumontwikkeling elkaar versterken. Met jouw vakexpertise kun je ons programma helpen versterken.

Taken en verantwoordelijkheden

 • In samenspraak en in samenwerking met anderen verzorgen van onderwijs binnen de bachelor- en masterprogramma’s Geschiedenis, zowel op het gebied van de moderne geschiedenis als ook binnen meer algemene vakken van de opleiding;
 • Begeleiden van bachelor- en masterscripties;
 • Bijhouden van de vakliteratuur en integreren van nieuwe onderzoekinzichten in het te verzorgen onderwijs.

Functie-eisen

Je verzorgt inspirerende colleges, bent stressbestendig, communicatief vaardig, kunt goed in teamverband werken, en hebt oog voor de diverse achtergronden en talenten van studenten.

Jouw ervaring en profiel

Kandidaten dienen in het bezit te zijn van de volgende kwalificaties:

 • gepromoveerd op het terrein van de moderne geschiedenis;
 • breed inzetbaar in het onderwijsprogramma van Geschiedenis op diverse niveaus;
 • op de hoogte van recente historiografische en methodologische ontwikkelingen van het vakgebied;
 • ervaring met het geven van universitair onderwijs, idealiter ook met scriptiebegeleiding;
 • in het bezit van een Basiskwalificatie Onderwijs, of de bereidheid om deze binnen twee jaar te behalen;
 • affiniteit met het gebruik van ICT in academisch onderwijs;
 • organisatorische vaardigheden;
 • betrouwbare teamspeler;
 • beheersing van het Nederlands, aangezien het bachelor- en masterprogramma Geschiedenis grotendeels Nederlandstalig is.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden een tijdelijk dienstverband voor de periode van vier jaar met een proeftijd van twee maanden (functie docent 4), bij voorkeur met ingang van 1 december 2022. Het dienstverband is voor 30.4 uur per week.

Je salaris bedraagt, afhankelijk van relevante ervaring bij aanvang van het dienstverband, € 2.960 tot € 4.670 bruto per maand, op basis van 38 uur per week, exclusief 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering. De cao Nederlandse Universiteitenis van toepassing.

Wat bieden we je verder

 • een functie waarbij eigen initiatief en input sterk gewaardeerd worden;
 • de mogelijkheid een Basiskwalificatie Onderwijs te halen;
 • uitstekende studie- en ontwikkelingsmogelijkheden;
 • een enthousiast en warm team dat openstaat voor nieuwe collega’s;
 • een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam.

Werkgever

Faculteit der Geesteswetenschappen

De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 39.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.

De Faculteit der Geesteswetenschappen verzorgt onderwijs en onderzoek met een sterk internationaal profiel in een groot aantal disciplines op het gebied van taal en cultuur. De faculteit is gevestigd in het centrum van Amsterdam en onderhoudt intensieve contacten met vele culturele instellingen in de hoofdstad. Docenten en onderzoekers van de faculteit werken samen in interdisciplinaire onderzoeksverbanden en zijn actief in uiteenlopende onderwijsprogramma’s.

Nieuwsgierig naar onze organisatie en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een ruime vakantieregeling en ontwikkelmogelijkheden? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Additionele informatie

Voor vragen over de functie of afdeling kun je contact opnemen met:

Solliciteren

UvA – Docent Moderne (wereld)geschiedenis
Door Redactie Historici.nl
UvA – Docent Moderne Nederlandse en/of Europese Geschiedenis
Door Redactie Historici.nl
UvA: Docent Moderne Geschiedenis
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.