Historici.nl

Gepubliceerd op 01-12-2020

Twee stageplekken bij Tijdschrift voor Geschiedenis

Lijkt het jou leuk om een jaar lang mee te draaien in een professionele redactie? Tijdschrift voor Geschiedenis is op zoek naar twee enthousiaste stagiairs om de redactie te versterken. TvG is het oudste historische tijdschrift in Nederland en publiceert artikelen over alle historische tijdvakken. Daarnaast verschijnen in TvG besprekingsartikelen, interviews en recensies. De redactie bestaat uit vooraanstaande historici uit Nederland en Vlaanderen.

Stageplek recensieredacteur (6 of 12 maanden)

Als recensieredacteur ben je verantwoordelijk voor de recensierubriek van Tijdschrift voor Geschiedenis. Je werft recensenten, selecteert boeken en redigeert de recensies. Je hebt dus gevoel voor tekst en beschikt over een perfecte Nederlandse taalvaardigheid. Naast het redactiewerk is er de mogelijkheid voor een individuele stageopdracht, deze wordt bepaald in onderling overleg. Daarnaast help je mee met algemene redactionele werkzaamheden.

Eventuele ECTS kunnen worden vastgesteld in over leg met de stagecoördinator. De stage is onbezoldigd en geldt voor een periode van 6 of 12 maanden (februari-augustus 2021) voor één dag in de week. De redactie is gehuisvest in de Universiteit Leiden, maar het contact zal grotendeels online zijn.

De redactie biedt aan

 • Coördinatie van de recensierubriek (inclusief beheer van binnengekomen boeken, werving van recensieauteurs, eindredactie recensies)
 • (in overleg) Individuele stageopdracht voor 10 a 15 ECTS
 • Meedraaien met de redactie (o.a. tijdens de viermaandelijkse redactievergadering)
 • 6 of 12 maanden, 1 dag per week.

De redactie zoekt

 • Je bent student (BA/(MA) aan de opleiding Geschiedenis
 • Je hebt gevoel voor tekst en affiniteit met redactiewerk
 • Je beschikt over een perfecte taalvaardigheid in het Nederlands

Stageplek publiekshistoricus/webredacteur (3 tot 6 maanden)

De oude jaargangen van Tijdschrift voor Geschiedenis zijn al langer gedigitaliseerd, maar sinds kort zijn ook de nieuwe jaargangen volledig open access beschikbaar. Dit brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee om oude kennis opnieuw onder de aandacht te brengen en nieuwe kennis te delen met een groter en breder publiek.

Als stagiair publiekshistoricus  denk je mee over deze mogelijkheden en krijg je de vrijheid om naar eigen inzichten een socialmedia plan op te stellen met concrete stappen en doelstellingen, met het overkoepelende doel om op lange termijn de digitale aanwezigheid van het tijdschrift te vergroten.

Dit is nieuw terrein voor TvG, dus biedt veel ruimte voor eigen inbreng en creativiteit. Je beschikt over een enorm archief van artikelen (momenteel 133 jaargangen) dat jaarlijks met vier nummers (zo’n 25 artikelen en 100 recensies) groeit, de expertise van de redactieredacteuren en toegang tot historici die momenteel bezig zijn met state-of-the-art onderzoek in Nederland en Vlaanderen. TvG beschikt momenteel over een website, digitaal archief en twitter.

De redactie biedt aan

 • werken met uiteenlopend corpus aan artikelen over alle periodes en thema’s binnen de geschiedschrijving, van Nederland, België en de rest van de wereld
 • toegang tot een groot netwerk van Nederlandse en Vlaamse historici die bezig zijn met in state-of-the-art onderzoek en het redactionele veld.
 • (na overleg) 5 tot 15 ECTS.
 • een stage van 3 tot 6 maanden/1 dag per week

De redactie zoekt:

 • een geschiedenisstudent (BA of MA) met interesse in publieksgeschiedenis
 • iemand met affiniteit met socialmedia en ervaring met wordpress

Meer weten?

Meer informatie op onze website www.tijdschriftvoorgeschiedenis.org. Heb je een vraag over een van stages? Neem contact op met redactiesecretaris Dirk Alkemade (tvg1@hum.leidenuniv.nl). De concrete invulling van de stages kan nog nader worden bepaald.

Geïnteresseerd? Stuur vóór 20 december een e-mail naar Dirk Alkemade met een korte brief + cv en een voorbeeld van recent geschreven werk (essay/werkstuk…).

Stagevacature |recensieredacteur TvG
Door Redactie Historici.nl
Penningmeester – Skript Historisch Tijdschrift
Door Redactie Historici.nl
Museumtijdschrift: Stagiair(e) Redactie
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.