Historici.nl

Gepubliceerd op 29-08-2022

Universitair Docent Neo-Calvinisme – VU Amsterdam

Heb je een PhD in Geschiedenis of Theologie? Draag jij bij aan onderwijs en onderzoek in het neo-calvinisme? Solliciteer dan bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Functieomschrijving

Als UD ben je (mede) verantwoordelijk voor de opleiding Religious Studies en Theologie. In deze nieuwe functie bouw je voort op een sterke onderzoeks- en onderwijstraditie naar de cultuur, de sociale achtergronden, de ideeën en de theologie van het neo-calvinisme. De Universiteitsbibliotheek VU beheert erfgoed op dit terrein, met name binnen de Collectie HDC | Protestants erfgoed. Bij je onderzoek maak je hiervan gebruik. Je profileert je met name op het snijvlak van cultuurgeschiedenis, sociale geschiedenis en theologiegeschiedenis.

Jouw taken

Je ontwikkelt, in samenspraak met collega’s, een eigen onderzoekslijn. Je focus ligt op het neo-calvinisme en de internationale receptie daarvan met name in Azië en Noord-Amerika. Je geeft onderwijs op het gebied van de religiegeschiedenis van de moderne tijd, en misschien ook in de basisvakken van het curriculum. Het onderwijs omvat in totaal gemiddeld 50% van je tijd.
Daarnaast begeleid je promovendi op het gebied van het internationale neo-calvinisme.

Functie-eisen

 • je bent gepromoveerd in Geschiedenis of Theologie
 • je hebt een Basiskwalificatie Onderwijs (BKO), of je kunt deze binnen een jaar behalen
 • je hebt een sterk publicatie-record op het gebied van het neo-calvinisme. Daarmee kun je een eigen onderzoekslijn opzetten
 • je hebt ervaring in het verwerven van onderzoeksgelden
 • je hebt een internationaal netwerk

Competenties

 • je hebt een goed ontwikkeld conceptueel vermogen
 • je bent goed op de hoogte van maatschappelijke en vakinhoudelijke ontwikkelingen en benut deze kennis
 • je bent resultaatgericht
 • je bent communicatief sterk

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring op voltijdse basis minimaal €3.974 (schaal 11) en maximaal €6.181 (schaal 12) bruto per maand.

De arbeidsovereenkomst wordt in eerste instantie aangegaan voor een periode van 1 jaar.
Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:

 • ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
 • de mogelijkheid om deels vanuit huis te werken
 • hybride werken maakt een goede werk/privébalans mogelijk

Werkgever

Vrije Universiteit Amsterdam
Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 30.000 studenten en werken meer dan 5.500 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit Religie en Theologie
De Faculteit Religie en Theologie is hét academische kenniscentrum voor religie in de samenleving. Onze studenten, docenten en onderzoekers houden zich bezig met de grote thema’s in de maatschappij en binnen geloofsgemeenschappen. Van heilige teksten tot geestelijke verzorging, van vredesvraagstukken tot eigentijds geloof. Met tien seminaries voor alle wereldreligies en veel van de stromingen binnen het christendom zijn wij de breedste theologische faculteit wereldwijd.

Werken bij Religie en Theologie is meewerken aan excellent onderzoek en onderwijs verbonden met persoonlijk commitment, levensbeschouwelijke betrokkenheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Voor de faculteit werken ruim 100 medewerkers.

Texts and Traditions
In de afdeling Texts and traditions werken filologen en historici nauw samen. Zij bestuderen de totstandkoming van religieuze tradities, de bronnen van deze tradities, de overlevering ervan en de wijze waarop deze tradities zich in wisselwerking met de hen omringende cultuur hebben ontwikkeld.

Additionele informatie

Ben jij geïnteresseerd in deze functie? Solliciteer dan door middel van onderstaande solliciteer button uiterlijk 12-09-2022. Denk hierbij aan het uploaden van jouw curriculum vitae en motivatiebrief. Gesprekken met kandidaten vinden plaats op dinsdag 20 september.
Sollicitaties ontvangen per e-mail worden niet in behandeling genomen.

Vragen
Voor vragen over de vacature kun je contact opnemen met:

Naam: Mirjam van Veen
Functie: Afdelingshoofd
E-mail: m.g.k.van.veen@vu.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteer

Hoogleraar Joodse Studies
Door Redactie Historici.nl
VU – Universitair docent Rechtsgeschiedenis
Door Redactie Historici.nl
VU| Universitair hoofddocent Geschiedenis van de natuurwetenschappen
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.