Historici.nl

Gepubliceerd op 08-01-2024

Universiteit van Amsterdam- Projectmanager Amsterdam Time Machine

Het Cultural Data and AI Lab (CuDAL) van de Faculteit der Geesteswetenschappen (opvolger van het succesvolle CREATE onderzoeksprogramma en lab) zoekt een enthousiaste en ervaren projectmanager voor de Amsterdam Time Machine.

De Amsterdam Time Machine (ATM) is een project van het CuDAL. De ATM bouwt aan een open onderzoeksinfrastructuur over de geschiedenis van Amsterdam. In deze ‘Google Earth van het verleden’ zullen gebruikers uiteindelijk in staat zijn terug in de tijd te reizen en door de stad te navigeren op het niveau van buurten, straten en huizen. De ATM is onderdeel van de Europese Time Machine organisatie – een alliantie van bijna 600 organisaties uit 40 landen. Onder leiding van de UvA wordt samengewerkt met partners uit het veld van onderzoek, erfgoed, de creatieve industrie en met maatschappelijke organisaties. Het doel is digitale historische data van de stad en haar inwoners met elkaar te verbinden en te koppelen aan historische kaarten en 3D modellen. Voorts wil de ATM bijdragen aan de toekomstige inrichting van de stad onder het motto ‘Understanding the past to help shape the future’.

Solliciteer direct via deze link.

Wat ga je doen?
De projectmanager is verantwoordelijk voor de coördinatie van de verschillende pilots van de ATM, zoals het koppelen van erfgoedbronnen over de Joodse buurt en het dagboekenproject Amsterdam Diaries. Hierbij onderhoud je veel contact met externe projectpartners (Stadsarchief, gemeente Amsterdam, musea), met collega’s binnen de UvA en met mogelijke geldschieters.

Taken en verantwoordelijkheden

 • nader uitwerken en uitvoeren van de ATM-strategie in nauwe samenwerking met de projectleider, onderzoekers en dataspecialisten van het CuDAL lab;
 • samenwerken met creatieve bureaus en erfgoedpartners voor de realisatie van publieksapplicaties en prototypes, in het bijzonder voor de Joodse buurt pilot en het project Amsterdam Diaries;
 • bijdragen aan de ontwikkeling van een centrale infrastructuur voor Amsterdamse databronnen, in samenwerking met de gemeente Amsterdam en technische & creatieve bedrijven;
 • actief bijdragen aan de zichtbaarheid van de ATM en de UvA tijdens het jubileumjaar Amsterdam 750;
 • werven van additionele projectbijdragen bij onder meer vermogensfondsen en internationale subsidieverstrekkers;
 • onderhouden van de website van de ATM en periodiek verzenden van email nieuwsbrieven;
 • rapporteren over de voortgang van het project binnen de UvA en richting de externe geldgevers.

Functie-eisen

Je bent een bevlogen kenner van de Amsterdamse culturele infrastructuur en de actuele ontwikkelingen op het gebied van de digitalisering van museale en archiefcollecties. Je spreekt zowel de taal van onderzoekers als van erfgoedprofessionals en vindt het leuk om deze werelden met elkaar te verbinden. Je bent pro-actief en weet deuren te openen. Je bent goed georganiseerd, houdt van deadlines en werkt graag in teamverband. Je wilt je graag ontwikkelen en bent in staat om snel nieuwe kennis op te doen.

Jouw ervaring en profiel:

 • uitstekend sociale en communicatieve vaardigheden;
 • ervaring met het aansturen van divers samengestelde teams;
 • ervaring met fondsenwerving;
 • goede beheersing van het Nederlands en Engels;
 • uitgebreide kennis van/ervaring met MS Office;
 • klantgerichte houding, kan in oplossingen denken en nauwkeurig en zelfstandig werken;
 • zelfsturend en pro-actief.

Je hebt bij voorkeur kennis van ontwikkelingen rondom Linked Open Data en digitaal erfgoed.

Arbeidsvoorwaarden

We bieden een tijdelijk dienstverband voor de periode van 6 maanden 30,4 uur (0,8 fte) met een proeftijd van een maand, bij voorkeur met ingang van 15 februari 2023. Minder uren gedurende een langere periode is bespreekbaar, minimaal aantal uur is 19 uur per week (0,5 fte).

Je salaris bedraagt, afhankelijk van relevante ervaring bij aanvang van het dienstverband, € 4.332 tot € 5.929 bruto per maand, op basis van 38 uur per week, exclusief 8% vakantie- en 8,3% eindejaarsuitkering. De cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

Wat bieden we je verder?

 • een functie waarbij eigen initiatief en input resulteren in concrete resultaten met een grote zichtbaarheid en impact;
 • een enthousiast en warm team dat openstaat voor nieuwe collega’s;
 • uitstekende studie- en opleidingsmogelijkheden;
 • een inspirerende academische en internationale werkomgeving in het hart van Amsterdam.

Werkgever: Faculteit der Geesteswetenschappen

De Universiteit van Amsterdam is de grootste universiteit van Nederland, met het breedste opleidingsaanbod. Een intellectueel knooppunt met 42.000 studenten, 6.000 medewerkers en 3.000 promovendi. Verbonden door een cultuur van nieuwsgierigheid. Meer lezen.

De Faculteit der Geesteswetenschappen verzorgt onderwijs en onderzoek met een sterk internationaal profiel in een groot aantal disciplines op het gebied van taal en cultuur. De faculteit is gevestigd in het centrum van Amsterdam en onderhoudt intensieve contacten met vele culturele instellingen in de hoofdstad.

Nieuwsgierig naar onze organisatie en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een ruime vakantieregeling en ontwikkelmogelijkheden? Hier lees je meer over werken bij de Universiteit van Amsterdam.

Additionele informatie 

Voor vragen over de functie of de afdeling kun je tijdens kantooruren contact opnemen met:

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.