Historici.nl

Gepubliceerd op 30-03-2021

Universiteitsbibliotheek VU – Vakspecialist

Kun jij verbinding leggen tussen de bibliotheek en de docenten, onderzoekers en studenten van de faculteiten Geesteswetenschappen of Religie & Theologie? Bij de bibliotheek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) zoeken we twee vakspecialisten voor die faculteiten.

Functieomschrijving

Als vakspecialist ben je het gezicht van de de universiteitsbibliotheek (UB) voor docenten, onderzoekers en studenten van de faculteit. Je zorgt ervoor dat de expertise en diensten van de UB binnen de faculteit bekend zijn en aansluiten op hun behoefte. Je bent het eerste aanspreekpunt voor vragen vanuit onderwijs en onderzoek. Daarnaast inventariseer je de mogelijkheden voor nieuwe diensten van de UB, bijv. voor Digital Humanities. Samen met je collega’s adviseer je over alles wat betrekking heeft op wetenschappelijke communicatie, zoals het gebruik van content in het onderwijs, informatievaardigheden, open access en onderzoeksdata.

We zoeken twee vakspecialisten voor de faculteiten Religie & Theologie en Geesteswetenschappen; de precieze onderlinge verdeling van taken is afhankelijk van de uiteindelijke kandidaten.

Jouw taken

 • actief een netwerk binnen de faculteit opbouwen en onderhouden
 • beheren van het aanbod relevante literatuur en bronnen, afgestemd op de informatiebehoefte voor onderwijs en onderzoek
 • ontwikkelen en verzorgen van (online) informatievaardigheden-onderwijs
 • adviseren over het gebruik van content in het onderwijs en open leermiddelen
 • adviseren over onderzoeksondersteuning, zoals bijv. open access, auteursrecht en datamanagement

Competenties

 • Ondernemend
 • Open houding
 • Eigenaarschap
 • Kennis delen en overbrengen
 • Analytisch vermogen

Functie-eisen

 • doctoraal of MA in een relevant vakgebied
 • inzicht in onderwijs-, onderzoek- en/of publicatiepraktijk binnen geesteswetenschappen of religie & theologie
 • adviesvaardigheden en didactische vaardigheden zijn een pre
 • uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in zowel woord als geschrift

Wat bieden wij

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring op voltijdse basis minimaal €2.790 (schaal 10) en maximaal €4.402 (schaal 10) bruto per maand. De functie is ingedeeld volgens UFO-profiel: Specialist wetenschappelijke informatie 2 en staat open voor ten minste 0,8 fte.

De arbeidsovereenkomst wordt in eerste instantie aangegaan voor een periode van 1 jaar. Verlenging van de arbeidsovereenkomst behoort tot de mogelijkheden.
Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:

 • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband
 • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
 •  bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer
 •  gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof

Over de VU

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 26.500 studenten en werken en meer dan 4.600 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Universiteitsbibliotheek
De dienst Universiteitsbibliotheek ondersteunt en adviseert onderzoekers en docenten: van literatuuronderzoek en research data management tot en met open access publiceren, open leermiddelen en auteursrecht. Studenten bieden we workshops, begeleiding en studieplekken. Ook beheert en exposeert de UB bijzondere collecties, erfgoed en kunst. De UB ontwikkelt zich de komende jaren verder tot een plek voor ontmoeting, kennisdeling en inspiratie voor zowel studenten als medewerkers.

Werken bij de UB betekent bijdragen aan het verhogen van onderzoeksimpact en studiesucces. Samen met je collega’s zorg je voor innovatieve dienstverlening die uitstekend aansluit op de wensen en behoeften van medewerkers en studenten. Bij de UB werken 80 medewerkers op twee locaties: in het VU-hoofdgebouw en binnen het VUmc.

Solliciteren

Ben jij geïnteresseerd in deze functie? Solliciteer dan door middel van onderstaande solliciteer button uiterlijk 8 april 2021. Denk hierbij aan het uploaden van jouw curriculum vitae en motivatiebrief.
Sollicitaties ontvangen per e-mail worden niet in behandeling genomen.

Solliciteer

Vragen
Voor vragen over de vacature kun je contact opnemen met:

Naam: Michiel Cock
Functie: hoofd Education Support & Collections
Telefoonnummer: 020 5988616
E-mail: m.p.cock@vu.nl

Conservator Kaarten – VU
Door Redactie Historici.nl
Conservator Archieven VU
Door Redactie Historici.nl
Universitair Docent Neo-Calvinisme – VU Amsterdam
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.