Historici.nl

Gepubliceerd op 21-12-2021

Universiteitsmuseum Utrecht Afdelingshoofd Publiek & Presentatie

Ben jij een inspirerend leider met een aanstekelijke visie op het ontwikkelen en organiseren van afwisselende en aansprekende tentoonstellingen, educatieve programma’s en activiteiten? Kun je die met een creatief en innovatief team verder ontwikkelen en vertalen? Ben je enthousiast en nieuwsgierig naar wat er gebeurt in de wereld van de wetenschap en daarbuiten? Én ben je in staat om wetenschappers en publiek in een betekenisvolle dialoog met elkaar te verbinden? Dan zoeken wij jou!

Ruimte maken voor betekenisvolle interactie tussen wetenschap en publiek is een belangrijk onderdeel van Open Science aan de Universiteit Utrecht. Zodat wetenschappers en publiek samen kunnen bedenken en bespreken waar wetenschap over gaat, hoe onderzoek werkt, en hoe het kan bijdragen aan een betere wereld. ‘Public engagement’ noemen we die interactie. En in het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) krijgt die letterlijk de ruimte. Als onderdeel van het Centrum voor Wetenschap en Cultuur geeft het UMU invulling aan het streven naar open wetenschap, voor iedereen.

Bij het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) van het Centrum voor Wetenschap en Cultuur (CWC) aan de Universiteit Utrecht hebben we per direct plek voor een

Afdelingshoofd Publiek & Presentatie

32 uur per week

In 2023 opent het nieuwe UMU. We worden hét onderzoeksmuseum van Nederland. Onze belangrijkste doelgroep zijn families met kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar. Al bij binnenkomst voel je dat een bezoek aan het Universiteitsmuseum en de Oude Hortus een veelzijdige ervaring is. Het hele museum ademt nieuwsgierigheid en onderzoek. Vanuit de gedachte van onderzoekend leren kunnen bezoekers door middel van de presentaties onderzoek (re)construeren en beleven, en bijdragen aan actuele wetenschap. Het UMU bestaat uit vijf interactieve vaste thematentoonstellingen en twee wisseltentoonstellingsruimtes. Daarnaast ontwikkelt het UMU diverse (educatieve) programma’s in het UMU, de Oude Hortus en daarbuiten op scholen en met partners als de bibliotheek en Tivoli Vredenburg.

Als afdelingshoofd Publiek & Presentatie ben je, met een team van elf collega’s, verantwoordelijk voor het bedenken, (door)ontwikkelen en realiseren van nieuwe en bestaande tentoonstellingen, presentaties, educatie, publieksprogrammering en samenwerkingen. In deze functie werk je samen met de afdelingshoofden bedrijfsvoering en marketing & communicatie als een integraal collegiaal team aan de dagelijkse operatie van het UMU. Daarnaast werk je nauw samen met andere afdelingshoofden, programmamanagers en -makers binnen het CWC. En je bent lid van het managementteam van het Centrum voor Wetenschap en Cultuur.

Profiel

 • Je hebt visie, bent nieuwsgierig en gedreven. Je hebt aantoonbaar kennis van en affiniteit met de wetenschappelijke en museale context waarin het UMU opereert. Je bent bekend met de ontwikkeling van beleid, creatieve conceptontwikkeling en de uitvoering van aansprekende tentoonstellingen/presentaties en (educatieve) programma’s en je weet je team te stimuleren en mee te nemen in de ontwikkeling van het UMU als hét onderzoeksmuseum in Nederland.
 • Je bent goed op de hoogte van wat er speelt in de maatschappij, en weet dit samen met de Universiteit Utrecht en vele partners te vertalen naar concrete aansprekende tentoonstellingen/presentaties en (educatieve) programma’s. Je bent ondernemend, proactief en legt makkelijk contact met wetenschappers en andere partners. Daarnaast ben je een echte verbinder, heb je een breed cultureel en/of academisch netwerk en zoek je actief naar kansen en mogelijkheden om samen programma’s te ontwikkelen.
 • Je geeft inspirerend, verbindend en coachend leiding aan de afdeling Publiek & Presentatie UMU en werkt met hen aan de inhoudelijke ontwikkeling, de organisatie en evaluatie van tentoonstellingen/ presentaties, programmering, activiteiten en samenwerkingen voor de doelgroepen van het UMU; families met kinderen van 8 t/m 14 jaar, het (basis en voorgezet) onderwijs en hortusbezoekers.
 • Je bent een ervaren leidinggevende met meerdere jaren ervaring in het managen van professionals, projecten en financiën.
 • Je ondersteunt en enthousiasmeert mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, bent een teamplayer en je verbindt de diverse teams binnen het UMU en CWC met elkaar.
 • Je werkt collegiaal en gedreven samen binnen het UMU en het CWC aan de public engagementopgave van het CWC.

Wat we verder van je vragen:

 • Je hebt aantoonbaar relevante en leidinggevende werkervaring in het aansturen van professionals (minimaal 5 jaar) op WO-werk- en denkniveau.
 • Je bent creatief, oplossingsgericht, communicatief en verbindend.
 • Je hebt aantoonbaar visie op en kennis van de ontwikkeling en uitvoering van tentoonstellingen/ presentaties en (educatieve) programma’s binnen een culturele of museale omgeving.
 • Je hebt aantoonbare ervaring of affiniteit met de wetenschappelijke sector.
 • Je hebt ervaring met samenwerken met diverse culturele en educatieve partners en doelgroepen.

Aanbod
Wij bieden een tijdelijk dienstverband (0,8 fte) voor de duur van een jaar. Bij goed functioneren wordt het jaarcontract omgezet in een dienstverband voor onbepaalde tijd. Het salaris bedraagt – afhankelijk van opleiding en ervaring – minimaal € 4.612,- en maximaal € 5.922,- (schaal 12 van de cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Je ontvangt daarnaast 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.

Over de organisatie
Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema’s. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability.

Het Centrum voor Wetenschap en Cultuur (CWC) is onderdeel van de Universitaire Bestuursdienst. Het CWC is een centrale ontmoetingsplek voor wetenschap, cultuur en samenleving. Met activiteiten en expertise op het gebied van brede vorming, wetenschapscommunicatie en -educatie en cultuur draagt het CWC bij aan het profiel en de ambities van de Universiteit Utrecht voor onderwijs, onderzoek en maatschappelijke impact. Centraal daarbij staan de betrokkenheid van een breed publiek bij wetenschap (public engagement) en de brede vorming van studenten.

Bij het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) werken creatieve mensen, samen met wetenschappers en anderen, aan het onderzoeksmuseum van Nederland. Het UMU maakt het belang van wetenschap zichtbaar. Hierbij staan wetenschapseducatie en -communicatie centraal en maken we gebruik van de rijke collectie academisch erfgoed. Ook de Oude Hortus is onderdeel van ons museum. Met tentoonstellingen, evenementen en educatieve activiteiten en programma’s willen wij een breed publiek enthousiasmeren voor wetenschap. Onze ambitie is om na heropening jaarlijks 100.000 bezoekers te ontvangen.

Bij het UMU werken circa 30 mensen in een regulier dienstverband en zijn daarnaast veel publieksbegeleiders en vrijwilligers actief. De enthousiaste en betrokken collega’s en de uitstekende voorzieningen zorgen voor een inspirerend werkklimaat.

Meer over het Centrum voor Wetenschap en Cultuur van de Universiteit Utrecht? Kijk op:
Publiek en wetenschap
Parnassos

Aanvullende informatie
Wil je meer weten over deze functie? Neem dan contact op met:
Femke den Boer (directeur Centrum voor Wetenschap en Cultuur), via f.c.n.m.denboer@uu.nl.

Iedereen verdient het om zich thuis te voelen bij onze universiteit. We verwelkomen medewerkers met een grote verscheidenheid aan achtergronden en perspectieven. Graag ontvangen we je motivatiebrief en een curriculum vitae uiterlijk 9 januari 2022 via onderstaande sollicitatieknop.

De gesprekken vinden plaats in de week van 17 januari (eerste ronde) en in de week van 24 januari (tweede ronde).

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.