Historici.nl

Gepubliceerd op 03-05-2023

Universiteitsmuseum Utrecht (UMU): Museumhost – Utrecht

Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) in Utrecht zoekt een Museumhost voor 18 tot 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 14-05-2023Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema’s. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability.

De Universitaire Bestuursdienst werkt aan de geïntegreerde ondersteuning van het bestuur van de Universiteit Utrecht. Acht directies ondersteunen het College van Bestuur bij het opstellen en uitvoeren van de jaarlijkse bestuursagenda en het vierjaarlijkse strategisch plan en bij het verlenen van diensten.

Het Centrum voor Wetenschap en Cultuur (CWC) is een centrale ontmoetingsplek voor wetenschap, cultuur en samenleving⁠. Met activiteiten en expertise op het gebied van brede vorming, wetenschapscommunicatie en -educatie en cultuur draagt het CWC bij aan het profiel en de ambities van de Universiteit Utrecht voor onderwijs, onderzoek en maatschappelijke impact⁠. Centraal daarbij staan de betrokkenheid van een breed publiek bij wetenschap (public engagement) en de brede vorming van studenten⁠. Het CWC is onderdeel van de Universitaire Bestuursdienst⁠.

Bij het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) werken creatieve mensen, samen met wetenschappers en anderen, aan het onderzoeksmuseum van Nederland⁠. Met tentoonstellingen, evenementen en educatieve activiteiten en programma’s willen wij een breed publiek enthousiasmeren voor wetenschap⁠. Onze ambitie is om na heropening jaarlijks 90⁠.000 bezoekers te ontvangen⁠.

Bij het UMU werken circa 30 mensen in een regulier dienstverband en zijn daarnaast veel publieksbegeleiders en vrijwilligers actief⁠. De enthousiaste en betrokken collega’s en de uitstekende voorzieningen zorgen voor een inspirerend werkklimaat⁠.

Meer over het Centrum voor Wetenschap en Cultuur van de Universiteit Utrecht? Kijk op Publiek en wetenschap – Universiteit Utrecht (uu⁠.nl):

Museumhost

18 tot 24 per week (0,5 tot 06, fte)

De functie
Ben je een bevlogen museumhost die ervan houdt bezoekers een geweldige museumervaring te geven? Dan zoeken wij jou.

Bij het Centrum voor Wetenschap en Cultuur (CWC) aan de Universiteit Utrecht zoeken we per augustus drie collega’s voor Museumhost van het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU).

In september 2023 opent het nieuwe UMU⁠. We worden hét onderzoeksmuseum van Nederland⁠. En in ons museum word je zelf onderzoeker⁠. Onze belangrijkste doelgroep is families met kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar⁠. We zijn er voor álle nieuwsgierige mensen⁠. Daarbij is ons doel gelijkwaardigheid, diversiteit en inclusie te bevorderen⁠. En jij als museumhost speelt hierin een cruciale rol⁠. In dit familiemuseum vinden alle generaties iets van hun gading en voelen zich thuis⁠. Al bij binnenkomst voel je dat een bezoek aan het Universiteitsmuseum en de Oude Hortus een avontuurlijke ervaring is⁠. Het hele museum ademt nieuwsgierigheid en onderzoek⁠. Er is veel interactie, want onze bezoeker zit zelf aan de knoppen⁠.

Op gezette tijden kom je museum- en hortusmedewerkers, maar ook wetenschappers van de universiteit tegen, met wie je in gesprek kunt⁠. Vanuit de gedachte van onderzoekend leren kunnen bezoekers in ons museum onderzoek (re)construeren en beleven, en zelfs bijdragen aan actuele wetenschap⁠.

Het UMU bestaat uit vijf interactieve vaste thematentoonstellingen en twee wissel-tentoonstellingsruimtes⁠. Daarnaast ontwikkelt het UMU diverse programma’s in het museum, onze museumtuin de Oude Hortus en daarbuiten op scholen en met partners als de Bibliotheek en TivoliVredenburg⁠. Denk daarbij aan educatieve activiteiten in de klas, interactieve familiecolleges, collegereeksen, citizen science projecten en evenementen als de Museumnacht Kids⁠. Zo slaan we een brug tussen de wetenschap en onze bezoekers⁠.

Het Centrum voor Wetenschap en Cultuur (CWC) is het centrum van de Universiteit Utrecht waar wetenschap en cultuur samenkomen⁠. In het CWC zijn verschillende onderdelen van de Universiteit Utrecht samengebracht; het Universiteitsmuseum, Parnassos Cultuurcentrum, en het Programmabureau⁠.

Jij bent het eerste aanspreekpunt voor de bezoeker en hét ‘visitekaartje’ van het museum⁠. Naast het bedienen van de museumkassa zorg je ervoor dat de bezoekers zich welkom voelen en helpt hen op weg in hun museumreis⁠. Ook zorg je voor de verkoop van artikelen uit onze museumwinkel⁠. Daarnaast help je het museum presentatieklaar te maken; je zet de schermen in de tentoonstelling aan en je checkt of ze werken⁠. En je loopt regelmatig een rondje in de museumtuin en de kassen om te kijken of het daar goed gaat⁠. Je komt te werken in een team van drie vaste medewerkers en een poule van oproepkrachten die in wisselende diensten zeven dagen per week zorgdragen voor de ontvangst van onze bezoekers⁠.

Profiel
Als museumhost zorg je voor:

 • Het opstarten van het museum; alle installaties aanzetten en door middel van het lopen van een ronde door het museum, schermen en verlichting controleren op juiste werking.
 • Het ontvangen van bezoekers en hen informeren en wegwijs maken; aanspreekpunt voor ons publiek bij vragen (hospitality).
 • Het verkopen van toegangskaarten.
 • Het bedienen van de kassa.
 • Het telefonisch verstrekken van informatie en zo nodig doorverbinden.
 • Het verkopen van artikelen uit de UMU-museumwinkel.
 • Het ontvangen van post- en pakketten.
 • Het leveren van een bijdrage aan de bedrijfshulpverlening en controlerondes lopen ⁠ /toezicht houden in het museum en de museumtuin op veiligheid, onderhoud en netheid.
 • Het oplossen van kleine storingen en melden aan facilitair team of externe serviceverleners⁠.

Wat vragen wij?

 • Je bent gastvrij en schept er genoegen in om het mensen naar de zin te maken⁠.
 • Je bent gek op musea en kunt je enthousiasme over ons museum goed overbrengen⁠. Je stemt je communicatie makkelijk af op diverse doelgroepen en vindt het leuk om zowel met kinderen als ouderen in contact te zijn⁠.
 • Je vindt het leuk om naast baliewerkzaamheden, producten te verkopen in de museumwinkel en bezoekers te adviseren bij hun aankoop.
 • Je bent weliswaar geen vaktechnicus, maar je draait je hand er niet voor om om een app te bedienen of apparaten aan of uit zetten⁠. Je hebt een goed oog voor details⁠. Je stemt af met het facilitaire UMU team en de service verleners⁠. Je zet net zolang door tot het probleem is opgelost en vraagt hulp aan het facilitaire team als je er zelf niet uitkomt⁠.
 • Je hebt een bhv-diploma of bent bereid een training te volgen⁠. Je draagt zorg voor de veiligheid van onze bezoekers en je collega’s⁠.

Aanbod
Wij bieden een tijdelijk dienstverband (0,5-0,6 fte) voor de duur van één jaar met – bij goed functioneren – uitzicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd. Het salaris bedraagt – afhankelijk van opleiding en ervaring – minimaal € 2.402,- en maximaal € 3.026,- (schaal 06 van de cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand, bij een fulltime dienstverband. Je ontvangt daarnaast 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%.

Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.

Aanvullende informatie
Voor meer informatie kan je contact opnemen met Laura Tankink van het UMU en Centrum voor Wetenschap en Cultuur (Dienstraadslid) via L⁠.E⁠.Tankink@uu⁠.nl.

Solliciteren
Iedereen verdient het om zich thuis te voelen bij onze universiteit. We verwelkomen medewerkers met een grote verscheidenheid aan achtergronden en perspectieven.

Heb je interesse om te solliciteren? Stuur je motivatiebrief en cv toe via de sollicitatieknop.

Uiterlijk reageren op 14 mei 2023.

Solliciteer!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.