Historici.nl

Gepubliceerd op 18-04-2023

Vacature Adviseur Digitale Informatie – Streekarchief Midden-Holland

Overheden en particuliere organisaties staan voor de uitdaging om hun data zorgvuldig te selecteren, toegankelijk te maken en voor de toekomst te behouden. Vragen als: ‘zijn alle bestanden in het gewenste bestandsformaat opgeslagen?’, ‘is alles er nog?’ en ‘hoe gaan we om met de nieuwe media, zoals e-mailberichten, twitterbericht en Instagram?’ staan hierin centraal. Het Streekarchief Midden-Holland in Gouda werkt aan het opzetten en inrichten van een digitaal depot.

Hiervoor zijn we op zoek naar jou! Ben jij een enthousiaste adviseur die het streekarchief, en de gemeenten hierbij helpt?

Organisatie

Het Streekarchief Midden-Holland (SAMH) is hét geheugen van de regio Midden-Holland. In onze depots liggen archiefstukken vanaf het jaar 1271 tot in de jaren 2000. Ook voor de periode ná 2000 willen we het geheugen van de regio zijn.

De publieksfuncties van het streekarchief zijn gevestigd in de Chocoladefabriek in Gouda, samen met de onder meer de Bibliotheek Gouda, Kruim Eten en Drinken, Drukkerswerkplaats Gouda en Mirakel Musicaltheater. De fysieke archieven zijn in het Gouwedepot ondergebracht.

Wat ga je doen?

Het streekarchief staat aan het begin van het inrichten van het e-depot. Aan jou de taak om vanaf het begin mee te werken aan de ontwikkeling hiervan. Dit geeft je veel vrijheid om het e-depot, en daarmee ook deze functie, zelf in te vullen.

In het programma ‘e-Depot Midden-Holland 2023-2026’ zetten we pilots op om ervaringen op te doen met het onderbrengen van videotulen, bouwdossiers en een particulier archief in het e-depot.

In jouw rol als adviseur digitale archieven ben je projectleider bij het ontvangen en opnemen van deze digitale archieven in het e-depot. Op basis van de pilots stel je beleid en richtlijnen op om het overbrengen van archieven te verbeteren, en adviseer je de gemeenten uit ons werkgebied over onderwerpen zoals MDTO, de AVG en de Wet open overheid. Ook voer je vooraf controles uit om te kijken of die gereed zijn om op te nemen in het e-depot.

Naast de gemeenten heb je ook veel contact met andere archiefvormers, leveranciers van het streekarchief en neem je deel aan landelijke werkgroepen binnen ons vakgebied.

Binnen het streekarchief werk je in het team Informatiebeheer & Toezicht veel samen met de data- en applicatiespecialist e-depot. Deze is verantwoordelijk voor het (functioneel) beheer van het e-depot.

 Werkzaamheden

 • Optreden als projectleider bij aansluittrajecten op het e-depot. Dit samen met de applicatie- en dataspecialist e-depot.
 • Opstellen en onderhouden van richtlijnen, aansluiteisen en kennisproducten t.a.v. aansluiting op het e-depot en digitale archivering.
 • Advisering aan gemeenten en externe organisaties in de regio over digitale archivering.
 • Uitvoeren van toetsen bij gemeenten en verbonden partijen, om toekomstige overbrenging soepel te laten verlopen.
 • Onderhouden van contacten met de aangesloten gemeenten en leveranciers van het streekarchief.

Wat neem je mee

 • Je staat stevig in je schoenen en bent proactief.
 • Je hebt minimaal een hbo werk- en denkniveau.
 • Je werkt zelfstandig maar bent ook een teamspeler.
 • Achtergrond op het gebied van informatiemanagement.
 • Interesse in archiefwet en -regelgeving.
 • Je drukt je, zowel schriftelijk als mondeling, in het Nederlands en Engels helder en bondig uit.
 • Je bent bekend met zaaksystemen en vakapplicaties die binnen de gemeentelijke overheid in gebruik zijn.

Mocht je niet volledig aan het profiel voldoen, schroom dan niet om toch te solliciteren. We gaan graag met je in gesprek!

Wat bieden we jou?

 • Een salaris van maximaal € 5009,- bruto per maand (CAO SGO, schaal 10) bij een 36-urige werkweek.
 • Een contract voor in eerste instantie 1 jaar. Als het van beide kanten bevalt, gaan wij graag een langdurige samenwerking met je aan.
 • Een Individueel Keuzebudget (IKB) van 17,05% in aanvulling op je salaris dat je kunt opnemen wanneer het jou uitkomt.
 • Een fiscaal gunstig vitaliteits- en duurzaamheidsbudget.
 • Een reiskosten- en thuiswerkvergoeding.
 • Een informele organisatie, waarin het prettig is om te werken.
 • Thuiswerkmogelijkheden.

Enthousiast?

Voor vragen over deze functie kun je contact opnemen met Tijmen Pranger (projectleider e-depot), via t.pranger@samh.nl of 06 – 18 39 43 96. Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met de directeur-streekarchivaris Coretta Bakker via 0182-589812 of c.bakker@samh.nl.

Ben je enthousiast geworden? Je motivatiebrief en cv ontvangen we graag. Deze kan je sturen naar edepot@samh.nl. Voor deze vacature hanteren wij geen sluitingsdatum, we gaan in gesprek met potentiële kandidaten en sluiten de vacature wanneer een geschikte kandidaat is gevonden.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.