Historici.nl

Gepubliceerd op 14-02-2017

Vacature: AIO Geschiedenis Militaire Geneeskunde tijdens uitzendingen 1990-2015, Universiteit Utrecht (Deadline 19 maart)

Functie
Het departement voor Geschiedenis en Kunstgeschiedenis zoekt een Assistent-In-Opleiding (AIO) voor een onderzoek naar “Geneeskundige verzorging tijdens internationale militaire operaties 1990-2015”.

Projectbeschrijving
Na de Koude Oorlog is de Nederlandse krijgsmacht ingezet bij vele internationale militaire missies. Behalve de problematiek van de ‘dubbele loyaliteit’ naar ‘Mars’ en ‘Hippocrates’ kreeg de geneeskundige verzorging bij deze uitzendingen te maken met een groot aantal specifieke medische, ethische, operationele en organisatorische problemen en dilemma’s. Het doel van het onderzoek is daarin meer inzicht te verkrijgen. De studie kan uitmonden in enkele aanbevelingen. Het onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoeksproject naar de geschiedenis van de militaire geneeskunde, waaraan ook het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en de Universiteit Leiden een bijdrage leveren.

Taakbeschrijving
De AIO dient:

 • binnen vier jaar een proefschrift te schrijven;
 • enkele tijdschriftpublicaties af te leveren en congreslezingen te houden;
 • onderwijs te geven.

Profiel
Wij zoeken een enthousiaste promovendus die:

 • een MA-diploma geschiedenis heeft;
 • uitstekende onderzoeksvaardigheden heeft, blijkend uit als zodanig beoordeelde scriptie(s) en eventuele publicaties;
 • een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal heeft;
 • goede communicatieve eigenschappen heeft.

Aanbod
Wij bieden een aanstelling als AIO voor de duur van 18 maanden per 1 juni 2017 met, na evaluatie, de mogelijkheid tot verlenging met nog eens maximaal 2,5 jaar (1,0 FTE). De omvang van de functie is 1,0 fte. Het salaris bedraagt in het eerste jaar € 2.192,- bruto per maand en loopt op tot € 2.801,- bruto per maand in het vierde jaar (volgens de cao Nederlandse Universiteiten) bij een fulltime dienstverband. Daarnaast mag u rekenen op aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering. Verder bieden wij goede pensioenvoorzieningen, gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof en flexibele arbeidsvoorwaarden. Voor meer informatie kijk op werken bij de Universiteit Utrecht.

Over de organisatie
Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema’s. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability.

Aan de faculteit Geesteswetenschappen zijn ongeveer 7000 studenten en 900 medewerkers verbonden. De faculteit omvat vier kennisdomeinen: filosofie en religiewetenschap, geschiedenis en kunstgeschiedenis, media- en cultuurwetenschappen, en talen, literatuur en communicatie. Met het onderwijs en onderzoek op deze gebieden wil de faculteit bijdragen aan een beter begrip van Nederland en Europa in een sterk veranderende maatschappelijke en culturele context. De enthousiaste en betrokken collega’s en de uitstekende voorzieningen in de historische binnenstad van Utrecht, waar de faculteit is gehuisvest, zorgen voor een inspirerend werkklimaat.

Aanvullende informatie
Heeft u belangstelling? Dan kun u voor nadere inlichtingen contact opnemen met prof. dr. Jan Hoffenaar, j.hoffenaar@uu.nl,j.hoffenaar@mindef.nl, 06-10107979.

Solliciteren
Uw sollicitatie dient te bestaan uit:

 • een motivatiebrief;
 • een uitgebreid curriculum vitae;
 • naam en e-mailadres van twee referenten; 
 • een scriptie / MA-thesis (of ander geschreven werk indien nog niet afgerond);
 • een lijst van gevolgde cursussen en behaalde resultaten zowel op BA als MA niveau;
 • een uitgewerkt onderzoeksvoorstel van maximaal twee pagina’s A4.

Uw sollicitatie moet bij ons binnen zijn uiterlijk 19 maart 2017. Sollicitatiegesprekken staan gepland in de week van 3 april 2017.

www.uu.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.