Historici.nl

Gepubliceerd op 22-09-2014

Vacature: Conservator Dordrechts Museum

24–32 uur per week

Je plek in de organisatie
Met als missie ‘tonen, leren, vermaken, verbazen, ontmoeten en inspireren’ verbindt het Dordrechts Museum kunst en geschiedenis met maatschappelijke en artistieke actualiteit. De organisatie (80 fte) is een archief, museum en laboratorium tegelijk en programmeert zowel binnen als buiten de muren van haar gebouwen. Het Dordrechts Museum biedt niet alleen een eigen programma aan maar reageert op vragen uit de stad en werkt nauw samen met culturele en maatschappelijke organisaties. Huis van Gijn, Het Hof en het Regionaal Archief Dordrecht maken onderdeel uit van het Dordrechts Museum.

Het Regionaal Archief is de archiefbewaarplaats van de gemeente Dordrecht en elf gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid. Het Regionaal Archief zal na de opening van het Hof, waar ook de nieuwe studiezaal wordt gevestigd, een belangrijke rol spelen bij de programmering van historische tentoonstellingen, evenementen en (educatieve) activiteiten. Het cultureel erfgoed van Dordrecht is uniek en van buitengewone kwaliteit en speelt een cruciale rol in de verdere ontwikkeling van citymarketing, cultuurtoerisme en de economie van de stad. Naast de omvangrijke beeldcollectie bevinden zich in het Dordrechts Museum ook vele kunstwerken die met de geschiedenis van de stad samenhangen. Tevens is er een belangrijke collectie historische voorwerpen en kunstnijverheid.

Je werkzaamheden
Je bent als conservator stadsgeschiedenis verantwoordelijk voor het toegankelijk maken van de collectie stadsgeschiedenis ten behoeve van onderzoek en (vaste) presentaties.

De collectie is omvangrijk; naast de historische beeldcollectie behoren ook historische (kunst)voorwerpen tot het aandachtsgebied van de conservator stadsgeschiedenis. Hiertoe behoren tekeningen, prenten en foto’s alsook kunst en kunstnijverheid die betrekking hebben op de stad (schilderijen, glas, zilver, penningen, meubels, textiel, bouwkundige voorwerpen, wapens etc.).

  • Je levert een bijdrage aan het actualiseren van het beleid voor het beheren en verwerven van (digitale) historische beeldcollecties.
  • Je levert publieksvriendelijke en wetenschappelijke teksten voor (cultuur)historische en vakinhoudelijke publicaties en tentoonstellingen.
  • Je levert een actieve bijdrage vanuit het vakgebied aan tentoonstellingen en andere publieksgerichte projecten en activiteiten die onder de paraplu van het Dordrechts Museum worden ontwikkeld.
  • Je bent als conservator stadsgeschiedenis in staat om verbanden aan te brengen tussen de verschillende deelcollecties van de instellingen die samen het Dordrechts Museum vormen.

Je profiel

  • Je beschikt over een afgeronde universitaire opleiding Geschiedenis.
  • Je hebt een gedegen kennis van het beheren en ontsluiten van beeldcollecties en de daarin gebruikte technieken en ervaring met het verrichten van archiefonderzoek.
  • Je bent objectgericht en je hebt affiniteit met het gebruiken van objecten als historische bron. Museale ervaring en kennis van het beheren en ontsluiten van historische voorwerpen zijn een pre.
  • Je hebt ervaring met het schrijven van publieksvriendelijke en wetenschappelijke teksten, evenals met het samenstellen van tentoonstellingen en andere educatieve projecten.
  • Je bent pro-actief, accuraat en beschikt over een analytisch en probleemoplossend vermogen. Je bent een teamspeler maar kan ook zelfstandig werken.
  • Daarnaast wil je een actieve bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de organisatie en heb je ervaring met projectmatig werken.

Ons aanbod
De salarisindicatie bedraagt maximaal € 3.896,- bruto per maand (schaal 10) op basis van een 36-urige werkweek. De inschaling is afhankelijk van kennis, ervaring en opleiding.

Dordrecht is een moderne werkgever en kent uitstekende arbeidsvoorwaarden op het gebied van reiskosten, opleiding en ontwikkeling en verlofregelingen.

Belangstelling?
Je kunt direct online solliciteren via de onderstaande link:

d.heeft-vacatures.nl/C/31012/V278/solliciteren

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Suzanne Harleman (Hoofd Collecties) of Teun de Bruijn (Coördinator Archief), op telefoonnummer 078-770 5202. Solliciteren kan tot en met 27 september 2014.

Vacature: twee Archivisten Dordrechts Museum
Door Redactie Historici.nl
Vacature: Junior Conservator Geschiedenis, Rijksmuseum
Door Redactie Historici.nl
Conservator 19e eeuw Dordrechts Museum
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.