Historici.nl

Gepubliceerd op 19-07-2016

Vacature – Conservator met kennis van educatie – Kaap Skil en Oudheidkamer, Texel

Stichting Texels Museum bestaat uit Ecomare, Museum Kaap Skil, De Oudheidkamer en de Vuurtoren. Samen trekken deze  musea ongeveer 445.000 bezoekers per jaar. Onlangs heeft STM een nieuwe meerjarenstrategie opgesteld. Vernieuwing van exposities en aansprekende educatieve pakketten en excursies staan bij STM de komende jaren prominent op de agenda.

Museum Kaap Skil is gevestigd vlakbij de haven van Oudeschild en heeft mondiaal interessante vondsten uit wrakken (zoals de zeventiende-eeuwse jurk die onlangs uitgebreid in het nieuws was) van onder meer VOC-schepen, die rondom Texel op de zeebodem liggen. Daarnaast toont het een grote maquette van de Reede van Texel, een openluchtmuseum, een molen en exposities over onderwaterarcheologie, VOC, strandvondsten en visserij.

De Oudheidkamer is een klein museum in het centrum van Den Burg. Het oorspronkelijke gasthuis uit 1599 is authentiek ingericht met meubels en gebruiksartikelen van rond 1900 van Texelaars én heeft een bijzondere kruidentuin.

Stichting Texels Museum heeft een vacature voor

Conservator met kennis van educatieKaap Skil en Oudheidkamer (32 uur/week)

Je bent verantwoordelijk voor beheer, behoud en ontwikkeling van de collecties van Kaap Skil en de Oudheidkamer en maakt deze toegankelijk voor publiek.  Je ontvangt leiding van het Hoofd Expositie en Educatie, en werkt in de praktijk nauw samen met de Museummanager Kaap Skil en Oudheidkamer. In interdisciplinaire professionele teams werk je aan presentaties en programma’s.

Taken:

 • Formuleren, actueel houden en uitvoeren van het collectie- en verzamelbeleid. O.a. beoordelen nieuw materiaal, zorgen voor doelmatige opslag, bewaken fysieke staat van de collectie.
 • Informeren van de medewerkers expositie, educatie en communicatie over collectieobjecten, t.b.v exposities, nieuws- en persberichten.
 • Initiëren en mede ontwikkelen van nieuwe exposities.
 • Ontwikkelen en uitvoeren van educatieve programma’s.
 • Initiëren en verzorgen van onderzoek en publicaties; teksten (laten) schrijven, redactiewerk.
 • Ontvangen van (school)groepen. 
 • Documenteren, registreren en online ontsluiten van collectieobjecten (Adlib).
 • Documenteren van schenkingen en bruikleenovereenkomsten met derden.

Wie ben jij?

Je bent een enthousiaste professional met werkervaring op het gebied van lokale geschiedenis en  vergaande interesse in Texelse geschiedenis en maritieme archeologie, passend bij de collecties van Kaap Skil en de Oudheidkamer. Je hebt een voor de functie relevante HBO- of academische opleiding en een relevant netwerk. Je bent goed op de hoogte van de ontwikkelingen op je vakgebied. Je kunt je ideeën omzetten in voorstellen voor versterking van de collectie en voor tentoonstellingen, met gevoel voor diverse doelgroepen.

Daarbij zie je het als een uitdaging om vanuit jouw vakgebied bij te dragen aan de positieve beleving van de bezoekers van de beide musea. Je hebt ervaring met collectieregistratiesystemen en met de samenstelling van tentoonstellingen. Je hebt uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden. Je bent bereid om op Texel te gaan wonen.

Wat bieden wij?

 • Een dynamisch en enthousiast team en een professionele werkkring
 • Salaris afhankelijk van opleiding en ervaring in schaal 8 of 9 van de Museum CAO
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden
 • Een bijzonder werk- en woonklimaat

De aanstelling geschiedt in eerste instantie voor een jaar, bij goed functioneren kan dit uitmonden in een vaste aanstelling.

Uitgebreidere informatie vind je op onze websites www.kaapskil.nl, www.oudheidkamertexel.nl, www.ecomare.nlwww.vuurtorentexel.nl.

Mondelinge informatie is te verkrijgen bij mw. Floortje Zijm, personeelszaken (0222-317741).

Schriftelijke sollicitaties met curriculum vitae kun je tot uiterlijk 25 augustus 2016 richten aan Stichting Texels Museum, t.a.v. Floortje Zijm, personeelszaken, Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog. Of via e-mail aan floortjezijm@texelsmuseum.nl.

De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden op donderdag 1 september 2016.

(acquisitie naar aanleiding van deze functie wordt niet op prijs gesteld)

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.