Historici.nl

Gepubliceerd op 07-02-2017

Vacature: Medewerker Archieven en Collecties Gemeentearchief Zaanstad (Deadline 28 februari)

– Vacature medewerker Archieven en Collecties (32-36 uur) – 

De organisatie
Wanneer je werkt bij Zaanstad, doe je werk dat er echt toe doet. Als medewerker lever je al snel een toegevoegde waarde aan de stad, de inwoners en de organisatie. Als gemeente staan we middenin de samenleving én de regio. De samenleving verandert continu en de ambities en vraagstukken van Zaanstad zijn groot. De gemeente beweegt van een vraag gestuurde organisatie naar een wendbare organisatie, die aansluit op nieuwe initiatieven en kansrijke ontwikkelingen en zorgt ervoor dat deze op een soepele manier door de organisatie worden opgepakt. Realisatiekracht, betrokkenheid en durf zijn eigenschappen waar we trots op zijn.

Het Gemeentearchief heeft een centrale plaats in de publiekshal van het stadhuis van Zaanstad. Het Gemeentearchief beheert de archieven van Zaanstad, Oostzaan en de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland en oefent toezicht uit op het archiefbeheer bij de aangesloten organisaties. Doelstellingen van het archief zijn: het intensiveren van de digitale dienstverlening, adequaat beheer van de collectie, het uitbreiden van de samenwerking met de Zaanse erfgoedinstellingen en beleidsontwikkeling met betrekking tot digitale toekomst (waaronder het e-depot).
 

De functie

 • je werkt mee aan de ontsluiting van de archieven en de collecties, inclusief selectie en vernietiging en het bepalen van de openbaarheid;
 • je bent verantwoordelijk voor de communicatie en PR vanuit het gemeentearchief waaronder het beheer van de social media;
 • Je zorgt voor het materiële beheer van de collecties conform de vastgestelde regels;
 • Je werkt mee aan het digitaliseringsbeleid van de collecties en werkt hiertoe projectopdrachten uit;
 • Je ondersteunt het beheer van onderdelen van (afdelings-)applicaties, bestanden en de website;
 • Daarnaast doe je studiezaaldiensten, waarbij stukken beschikbaar worden gesteld, informatie wordt verstrekt, wordt geadviseerd / geïnstrueerd in de methodiek van het onderzoek en bestellingen van kopieën worden geregeld;
 • De beveiliging van archieven en collecties in publieksruimten en het depot is een van jouw verantwoordelijkheden, evenals digitale dienstverlening en digitalisering (opstellen van digitaliseringsplannen, subsidieaanvragen, beheer van de website, beheer Mais-Flexis, en het aansturen vrijwilligers bij het ontsluiten van gedigitaliseerde bronnen.

Het profiel

 • Je hebt een voltooide relevante HBO of WO-opleiding (Archivistiek) aangevuld met een aantal jaren werkervaring waardoor je alle facetten van het vak beheerst;
 • Je hebt een vernieuwende en verfrissende blik op het archiefbeheer en -ontwikkeling en je kan dat op een enthousiaste manier overbrengen.
 • Je hebt een natuurlijke nieuwsgierigheid en je bent een zelfstarter.
 • Je bent zorgvuldig in je werkzaamheden en je kan snel en efficiënt door materialen heen werken om ze te ontsluiten voor de geïnteresseerde burgers.
 • Je bent communicatief vaardig in woord en geschrift.
 • Je volgt de actuele ontwikkelingen op je vakgebied en hebt kennis van de digitale mogelijkheden die er zijn op dit vakgebied, waaronder een e-depot.
 • Je hebt ervaring met  digitale dienstverlening en digitalisering / het opstellen van digitaliseringsplannen.

Het aanbod
Het salaris voor de functie is maximaal € 3.712,- (schaal 9 o.b.v. 36 uur). Inschaling is afhankelijk van je kennis en ervaring, inschaling in een aanloopschaal is mogelijk. Gemeente Zaanstad is een fijne werkgever. Naast een goed salaris, zijn er diverse interessante arbeidsvoorwaarden, zoals 36-urige werkweek, flexibiliteit in arbeidstijden en een uitstekende pensioenvoorziening. Daarnaast ontvang je elke maand een Individueel Keuze Budget om naar eigen inzicht te besteden, bijvoorbeeld aan extra vakantiedagen Je gaat werken met gedreven, enthousiaste collega’s én je hebt een geweldige werkplek. In de lerende, op ontwikkeling gerichte organisatie die Zaanstad is, krijgt de individuele medewerker alle kans om zijn of haar talent te ontwikkelen. Het unieke stadhuis van Zaanstad ligt naast het NS station en is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Kijk voor een uitgebreid overzicht van onze arbeidsvoorwaarden op www.werkenbijzaanstad.nl
 

De procedure
Zie jij jezelf al werken in deze uitdagende functie? Wij zien je reactie heel graag tegemoet! Voor meer informatie over de functie kan je contact opnemen met: Frans Hoving, Gemeente archivaris, via het algemene informatienummer van de gemeente:14-075. Voor vragen over de procedure kan je terecht bij Petra Weggen of Elsbeth Oudejans, Corporate Recruiter, bereikbaar via 14-075.

De uiterste reactiedatum voor deze vacature is 28 februari 2017. Sollicitatiegesprekken vinden plaats in de eerste twee weken van maart.

archief.zaandstad.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.