Historici.nl

Gepubliceerd op 13-06-2017

Vacature: Onderzoeker/fellow Nationaal Archief (Deadline 23 juni)

Informatie over archieven uit de middeleeuwen en digitalisering; het komt samen bij het Nationaal Archief. Als onderzoeker/fellow werk je vol enthousiasme aan het onderzoeksprogramma waarmee de banden tussen het wetenschappelijke veld en het Nationaal Archief worden versterkt.

Op de afdeling Dienstverlening houd jij je zelfstandig, onder begeleiding van medewerkers van de afdeling, bezig met een of meerdere archieven uit de middeleeuwen of vroegmoderne tijd, zoals de archieven van de Staten-Generaal en het Hof van Holland. Deze archieven behoren tot de kern van de collectie van het Nationaal Archief en bieden informatie over zowel de staatsinrichting van Nederland, als specifieke zaken op regionaal niveau.

Je verricht een analyse van de vragen die het Nationaal Archief krijgt over de archieven; hoe die vragen beantwoord kunnen worden en hoe de bezoeker via de website beter bediend kan worden. Daarbij worden in elk geval de drie bestaande indexen en de informatie uit de toegangen geïntegreerd in de nieuwe onderzoeksgids(en). Het doel van je onderzoek is een betere online zichtbaarheid en toegankelijkheid van de archieven.

Naast het onderzoek is er ruimte om vanuit de eigen expertise voorstellen te doen voor nadere invulling van het fellowship die kunnen bijdragen aan een betere ontsluiting en/of presentatie van de genoemde archieven. Als je een onderwijsverplichting aan studenten hebt, dan is het mogelijk dit te combineren met de nadere invulling van het fellowship. Je kunt bijvoorbeeld werkcolleges organiseren bij het Nationaal Archief.

Je levert aan het einde van de periode de volgende eindproducten:

  • online publieksproduct ter vergroting van zichtbaarheid en toegankelijkheid van middeleeuwse en vroegmoderne archieven;
  • plan voor vergroting van zichtbaarheid en toegankelijkheid van middeleeuwse en vroegmoderne archieven; 
  • plan voor kennisverbreding ten behoeve van afdeling Dienstverlening.

Voor het fellowship is een stipendium van € 20.000,- beschikbaar. Het stipendium kan persoonlijk worden verstrekt of aan je eventuele werkgever. 

Lees de volledige vacature hier. Reageren kan tot 23 juni 2017.

Vacature: Fellowship VOC – Nationaal Archief
Door Redactie Historici.nl
Nationaal Archief| Fellowship Archieven Rijksoverheid na 1945
Door Redactie Historici.nl
Oproep Tresoar Fellow 2020
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.