Historici.nl

Gepubliceerd op 29-09-2014

Vacature: Redacteur Bestandscatalogi (m/v), Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is het museum van Nederland. De collectie telt 1,1 miljoen (kunst)objecten van en over Nederland vanaf de Middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw. In april 2013 is een geheel vernieuwd Rijksmuseum geopend voor het publiek met een adembenemend gebouw, een verrassende inrichting, prachtige tentoonstellingen, bruisende evenementen en vele prettige faciliteiten voor jong en oud.

De afdeling Publicaties zoekt een

Redacteur Bestandscatalogi (m/v)

voor 32 uur per week,
voor de duur van 1 jaar

Functie
De afdeling Publicaties zoekt een ervaren redacteur die zelfstandig de productie begeleidt van bestandscatalogi, van manuscript tot publicatie. Bestandscatalogi zijn Engelstalige naslagwerken die een deelcollectie van het Rijksmuseum ontsluiten voor een internationale wetenschappelijke doelgroep. Ze zijn samengesteld volgens een systeem: per object bevatten ze gestandaardiseerde informatie, zoals een beschrijving van kunsthistorische aspecten, technisch en wetenschappelijk onderzoek, conditie, herkomst, enzovoort. Naast een of meer afbeeldingen van het object kunnen er ook steunafbeeldingen zijn. Bestandscatalogi worden steeds vaker niet meer in boekvorm, maar online gepubliceerd. De redacteur redigeert teksten en controleert de juiste toepassing van het systeem van de bestandscatalogus.

De voornaamste werkzaamheden zijn:

 • de door de auteur(s) aangeleverde informatie uniform verwerken, controleren op inhoudelijke tegenstrijdigheden, corrigeren, licht redigeren, laten vertalen (inclusief de planning en coördinatie van dit proces);
 • in geval van boekpublicatie: de opmaak begeleiden, waaronder begrepen proefcontrole, revisie e.d.;
 • in geval van onlinepublicatie: de data invoeren in het contentmanagementsysteem.

Vereisten
De gezochte redacteur heeft:

 • een relevante wo- of hbo-opleiding;
 • aantoonbare meerjarige ervaring met zelfstandige redactionele werkzaamheden aan databases of boekproducties, bij voorkeur wetenschappelijke (kunst)boeken, naslagwerken e.d. (een opgave van recente relevante titels is gewenst);
 • een uitmuntende beheersing van zowel het Nederlands als het (Brits) Engels.

Profiel
De gezochte redacteur:

 • heeft aantoonbare affiniteit met de ontsluiting van wetenschappelijke informatie, bij voorkeur op het gebied van kunst en geschiedenis;
 • kan onder tijdsdruk nauwgezet en zelfstandig werken aan grote projecten;
 • heeft een goed oog voor kwaliteit;
 • kan werkzaamheden goed plannen, kan prioriteiten stellen, blijft flexibel;
 • ervaring met het werken in een contentmanagementsysteem is een pré en
 • ervaring met auteursmanagement is een pré.

Wij verwachten veel reacties en verzoeken u dringend om uitsluitend te reageren indien u aan alle vereisten voldoet.

Wij bieden
Aanstelling geschiedt voor de duur van één jaar. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal € 2.416,- en maximaal € 3.160,- bruto per maand (schaal 10), bij een werkweek van 32 uur, exclusief vakantietoelage en eindejaarsuitkering.

Inlichtingen
Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Martijn Pronk, uitgever, telefoon 020- 674 7129. Voor vragen met betrekking tot de sollicitatieprocedure kunt u zich wenden tot Lieke Boers, afdeling P&O, telefoon 020 – 6747324.

Sollicitaties
Wij ontvangen graag uw complete sollicitatie voor 5 oktober 2014.

Een complete sollicitatie is:
Uw CV en motivatiebrief verzonden via onderstaande link o.v.v. de functietitel:

rijksmuseum.heeft-vacatures.nl/R/31515/V278/solliciteren

Junior Conservator kunstnijverheid
Door Redactie Historici.nl
Rijksmuseum| Wetenschappelijk medewerker
Door Redactie Historici.nl
Projectmedewerker Bibliotheek Rijksmuseum
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.