Historici.nl

Gepubliceerd op 24-08-2016

Vacature: Research Data Manager – Huygens ING

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Het Huygens ING onderzoekt teksten en bronnen uit het verleden met behulp van nieuwe methoden en technieken. Het instituut staat voor innovatie in de onderzoeksmethoden, maar ook voor een beter begrip van de Nederlandse cultuur en geschiedenis bij een breed publiek. Het instituut heeft ongeveer 100 medewerkers en een omzet van circa € 6,5 miljoen. Van veel projecten maakt software ontwikkeling een belangrijk deel uit. Het is gehuisvest in de Koninklijke Bibliotheek in de directe nabijheid van het Centraal Station in Den Haag. Eind september 2016 verhuist het instituut naar het centrum van Amsterdam.

Voor de Afdeling Digitaal Databeheer zoekt het Huygens ING per direct een

Research Data Manager (m/v)
24 uur (0,6 fte)

De afdeling Digitaal Databeheer is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en duurzame beschikbaarstelling van databestanden voor digitaal geesteswetenschappelijk onderzoek. De afdeling beoogt het gebruik van data door onderzoekers te vergemakkelijken en nieuw onderzoek te stimuleren. Dit doen wij door het verzamelen en bundelen van digitale onderzoeksgegevens binnen een innovatieve, gedeelde data-infrastructuur. Het doel van deze infrastructuur is onderzoekers in staat te stellen om geesteswetenschappelijke data, vooral op het gebied van de Nederlandse geschiedenis, op een toegankelijke wijze te delen, te verifiëren en te analyseren. Verder helpt de afdeling onderzoekers bij de implementatie van landelijke en internationale datamanagementprotocollen. De afdeling heeft elf medewerkers en kenmerkt zich door een open en collegiale cultuur waarin volop ruimte is voor eigen inbreng.

Functie-informatie:
Als research data manager werk je voor het project CLARIAH aan de realisatie van een infrastructuur voor onderzoeksdata over historische personen en locaties. Je bent verantwoordelijk voor de inhoudelijke kwaliteitsborging en functionaliteit van deze infrastructuur. Je werkt met een grote diversiteit aan historische datasets en weet deze op de juiste wijze te harmoniseren en onderling te verbinden. Je houdt daarbij steeds de wensen van onderzoekers in het oog en kunt complexe onderzoeksvragen vertalen naar concrete data-mappings en -modellen. Je begeleidt en ondersteunt onderzoekers bij de bewerking van databestanden. In het project treed je op als verbinder tussen onderzoekers, softwareontwikkelaars en externe partners.

Functie-eisen:
Je hebt een afgeronde universitaire opleiding en enkele jaren onderzoekservaring op het gebied van Nederlandse geschiedenis (een promotie strekt tot aanbeveling). Je beschikt over een sterk analytisch vermogen, denkt in structuren, en bent in staat om nieuwe dataformaten en applicaties snel eigen te maken. Je hebt ruime ervaring met het werken met verschillende typen bronnenmateriaal en affiniteit met analoge en digitale historische bronnenkritiek. Daarnaast is het belangrijk dat je goede kennis hebt van databases en digitale technieken. Je bent sociaal en communicatief sterk, hebt een proactieve werkhouding, kunt goed plannen en organiseren en bent resultaatgericht.

Aanstelling en salaris: het betreft een tijdelijke aanstelling van 0,6 fte voor twee jaar. Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en ervaring, het eerste jaar € 3.400,- en het tweede jaar € 3.527,- bruto per maand (schaal 10/11 CAO NU) bij een fulltime aanstelling, exclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering.

Meer informatie: voor nadere inlichtingen over de functie kun je contact opnemen met drs. Sebastiaan Derks, hoofd Afdeling Digitaal Databeheer, op telefoonnummer 070-3315800 of per e-mail: sebastiaan.derks@huygens.knaw.nl.

Procedure: Je sollicitatiebrief met curriculum vitae kun je tot 6 september 2016 sturen naar Bedrijfsbureau Huygens ING, t.a.v. mw. Hetty Labots (P&O-adviseur), p/a Rathenau Instituut, Postbus 95366, 2509 CJ Den Haag, of per e-mail naar sollicitaties@huygens.knaw.nl.

Deze vacature wordt tegelijkertijd in- en extern geplaatst. Interne kandidaten worden als eerste bekeken en bij geschiktheid opgeroepen.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.