Historici.nl

Gepubliceerd op 13-03-2017

Vacature: Specialist wetenschappelijke informatie geschiedenis (Deadline 27 maart)

Specialist wetenschappelijke informatie Geschiedenis (0,8 fte)

Functie
Je gaat werken bij de Universiteitsbibliotheek (UBU) op de afdeling Informatie en Marketing (I&M), locatie Binnenstad, die onderdeel is van de sector Publieksdiensten. De sector stemt zijn dienstverlening flexibel af op de veranderende behoeften van onderzoekers, docenten en studenten. De kernactiviteiten van I&M zijn ondersteuning van onderzoek en onderwijs, faculty liaison en innovatie van de diensten en producten van de bibliotheek. De komende jaren blijft I&M (ca. 33 fte) haar producten en diensten verder ontwikkelen en vernieuwen in directe interactie met haar klanten. De afdeling I&M werkt resultaatgericht. Dat betekent dat je veel vrijheid hebt om je werk zelf in te delen. Dat wordt onder andere gefaciliteerd met moderne, mobiele apparatuur (laptop en smartphone met 4G dataverbinding).

Als specialist wetenschappelijke informatie Geschiedenis ben je namens de bibliotheek het eerste aanspreekpunt voor het departement Geschiedenis bij de faculteit Geesteswetenschappen als het gaat om de adviserende rol in wetenschappelijke communicatie voor medewerkers en studenten. Je denkt onder andere mee over dienstverlening op het gebied van open access, onderzoeksdata, rechtenkwesties bij publiceren en onderwijsondersteuning.

Daarnaast verzorg je samen met wetenschappers de selectie van literatuur op het gebied van onder meer de vakgebieden Geschiedenis na 1500 en Universiteitsgeschiedenis, zowel in elektronische als in gedrukte vorm. Je houdt toezicht op de in open opstelling aangeboden publicaties en op de presentatie van informatie op de UBU-website.

Verder bestaan je taken uit:

 • opbouwen en onderhouden van een relevant relatienetwerk binnen de faculteit Geesteswetenschappen, in het bijzonder de vakgebieden Economische en Sociale Geschiedenis, Politieke Geschiedenis, Cultuurgeschiedenis, Geschiedenis Internationale Betrekkingen en Conflictstudies en Universiteitsgeschiedenis. Daarnaast onderhoud je contacten met vakgenoten binnen en buiten de UBU;
 • mede (door)ontwikkelen, testen en innoveren van nieuwe diensten en producten voor het creëren, beheren en gebruiken van data en informatie in het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs;
 • selectie van literatuur op het gebied van deze vakgebieden in gedrukte en elektronische vorm;
 • zorgen voor een goede informatievoorziening inzake de UBU-collecties en -diensten ten behoeve van onderwijs en onderzoek aan de Universiteit Utrecht;
 • positioneren en stimuleren van het gebruik van de UBU-collecties en van de UBU-dienstverlening.

Profiel

 • Masterdiploma Geschiedenis;
 • bij voorkeur twee jaar relevante werkervaring;
 • interesse in, aantoonbare ervaring met, technologische innovatie;
 • affiniteit met wetenschappelijke communicatie en een universitaire omgeving;
 • sterk in het overbrengen en delen van kennis;
 • beheersing van de Engelse taal is vanzelfsprekend.

Deze functie vraagt om persoonlijke eigenschappen waarop trefwoorden van toepassing zijn als: klantgericht, analytisch vermogen, resultaatgericht, netwerker en teamspeler.

Aanbod
Wij bieden een aanstelling in tijdelijke dienst voor de duur van een jaar, met – bij gebleken geschiktheid – uitzicht op verlenging voor onbepaalde tijd. Het salaris – afhankelijk van je opleiding en ervaring en de specifieke taken die je gaat uitvoeren – bedraagt minimaal € 2.552,- en maximaal  € 4.028,- (schaal 10 van de cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Daarnaast ontvang je 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (o.a. goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk voor meer informatie: werken bij de Universiteit Utrecht.

Over de organisatie
Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema’s. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability.

De Universiteitsbibliotheek Utrecht is een betrouwbare partner voor onderzoekers, docenten en studenten op het terrein van wetenschappelijke informatievoorziening. Wij zetten onze deskundigheid in om de wetenschappelijke communicatiecyclus voortdurend te verbeteren. Wij inspireren tot ontmoeting en kennisuitwisseling. Onze dienstverlening organiseren wij in nauwe samenwerking met andere partijen binnen en buiten de Universiteit Utrecht, waarbij wij de grenzen tussen disciplines overstijgen.

Aanvullende informatie
Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Arne Smeels, afdelingshoofd Informatie & Marketing Binnenstad, telefoon 06 – 14 24 40 57.

Solliciteren
De eerste selectiegesprekken worden gepland tussen 3 en 7 april 2017.

Reageren uiterlijk
27/03/2017

Meer informatie en solliciteren: www.uu.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.