Historici.nl

Gepubliceerd op 09-08-2016

Vacature: Trainee archiefexpert/recordmanager

Doc-Direkt beheert en bewerkt cultureel erfgoed van de overheid. Een deel van de overheidsinformatie is zo waardevol, dat we die voor eeuwig willen bewaren. Als Archiefexpert/Recordmanager heb jij hierin een belangrijke stem.

De complexe archieven die Doc-Direkt onder haar beheer heeft, moeten gestructureerd worden. Daarvoor zijn extra archiefexperts nodig die de competenties hebben om deze archieven te doorgronden en te bewerken. Om deze uitdaging aan te kunnen, wordt er in samenwerking met stichting Harmonia een intensief traineeship aangeboden. 10 Trainees krijgen zo de kans om voor minimaal een periode van drie jaar aan de slag te gaan, gecombineerd met een uitgebreid opleidings- en ontwikkeltraject. Dit traject zorgt er niet alleen voor dat je snel van waarde bent voor interessante archiefprojecten maar zorgt er ook voor dat je waardevolle competenties ontwikkelt voor het informatievakgebied.

Uit de kilometers papier selecteer jij wat Doc-Direkt wel en niet bewaart. Aan de hand van beschikbare kaders beoordeel je de inhoud van documenten die aan jou worden toegewezen. Moet een document bewaard worden? Dan maak je een korte omschrijving van de inhoud, zodat we het terug kunnen vinden. Documenten die we niet willen bewaren, worden na toestemming vernietigd. Zo heb jij letterlijk invloed op een stukje Nederlandse geschiedenis.

Doc-Direkt organiseert samen met stichting Harmonia een intensief traineeship dat je gedurende 1 jaar uitdaagt in de volle breedte. Je volgt trainingsmodules van erkende opleiders uit het vakgebied. Gelijktijdig ga je zo snel mogelijk aan de slag met een project dat aansluit bij de opleiding. We zorgen voor een dagelijkse “coaching on the job” zodat je je nieuwe vak goed onder de knie krijgt. Je combineert dus opleiding met ervaring, waardoor je van waarde wordt in je nieuwe vakgebied. Ook word je getraind in het projectmatig en procesmatig werken. Daarvoor volg je Prince II/Lean modules. Daarnaast ga je aan de slag met de zachte kant van samenwerken middels intervisie en persoonlijke ontwikkeling. Tenslotte biedt het opleidingsprogramma je een brug naar de digitale wereld van informatiemanagement!

Jouw taken

 • Je beoordeelt de inhoud van documenten die aan jou zijn toegewezen.
 • Je maakt een korte omschrijving van de inhoud.
 • Je verzamelt, ordent, rubriceert en ontsluit archiefbestanden en maakt deze beschikbaar.
 • Je voert ondersteunende werkzaamheden uit voor het omgaan met documenten, gegevens en diverse complexe gegevensstromen.
 • Je bewaakt de kwaliteit van de gegevensverzameling(en) en je borgt de informatievoorziening.
 • Je bent verantwoordelijk voor het overdragen en/of (laten) vernietigen van dossiers.

Functie-eisen

 • Je hebt onlangs je hbo- of wo-diploma behaald.
 • Je hoeft geen werkervaring in het vakgebied te hebben, maar complexe werkzaamheden kun jij je wel eigen maken.
 • Je hebt affiniteit met de Nederlandse geschiedenis.
 • Je kunt abstract denken.
 • Je kunt uitstekend informatie ordenen, samenvatten en tekstverklaren, het liefst in meerdere talen.
 • Je bent erg gemotiveerd.
 • Je bent accuraat en werkt gestructureerd.
 • Je houdt ervan om projecten binnen de doelstellingen te laten slagen.
 • Je kunt goed werken in een team.

Kijk voor meer informatie en om te solliciteren op de website Werken voor Nederland.

Nationaal Archief: Medewerker bewerken archieven
Door Redactie Historici.nl
Nationaal Archief: Senior Verwerver
Door Redactie Historici.nl
Gemeente Enschede| Collectiebeheerder Stadsarchief
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.