Historici.nl

Gepubliceerd op 21-03-2017

Vacature: Wetenschappelijk Medewerker Collectievorming IISG (Deadline 16 april)

Het KNAW Humanities Cluster is een samenwerkingsverband van drie instituten van de KNAW waarin geesteswetenschappelijk onderzoek (geschiedenis, etnologie, letterkunde, taalkunde) wordt verricht met toepassing van geavanceerde methoden, waarbij informatica een belangrijke rol speelt. Het KNAW Humanities Cluster omvat het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en het Meertens Instituut. Zij delen één bedrijfsbureau, dat de bedrijfsvoering van het Humanities Cluster als geheel en van de drie afzonderlijke instituten verzorgt en ondersteunt.

Het IISG doet geavanceerd onderzoek naar de geschiedenis van werk, werkenden en arbeidsverhoudingen op mondiale schaal en verzamelt daartoe gegevens, die ook ter beschikking worden gesteld aan andere onderzoekers. De invalshoek van werk en arbeidsverhoudingen is essentieel om er achter te komen hoe ongelijkheid, binnen en tussen samenlevingen ontstaat en blijft voortbestaan. Daarmee wil het instituut bijdragen aan actuele maatschappelijke discussies over sociale ongelijkheid, economische groei, milieu, globalisering, migratie en democratie.

Voor de afdeling Collecties is het IISG per direct op zoek naar een

Wetenschappelijk Medewerker Collectievorming
(30,4 uur per week, 0,8 fte)

Afdelingsinformatie:
De Afdeling Collectievorming verzamelt archieven, publicaties, beeld- en geluidsmateriaal, digitale bronnen rond het thema arbeid en arbeidsverhoudingen en bredere sociale en sociaal-economische thema’s en sociale bewegingen. De afdeling bestaat uit zeven medewerkers die in teamverband werken, maar ook een thematisch of regionaal specialisme hebben (op dit moment: Nederland, internationale organisaties, economische geschiedenis, Afrika, Azië, Turkije). De focus ligt op het verzamelen van uniek en primair materiaal, zowel van bekende en gevestigde als van nieuwe organisaties en organisatievormen, en van de personen die daarin actief zijn. We werken hard aan de overgang van acquisitie van papieren bronnen naar digitaal materiaal (gedigitaliseerd of digital born), en streven actief naar versterking van de (met name digitale) collectievorming van trans-nationale bewegingen en buiten West Europa.

Functie-inhoud:

 • Je ontwikkelt plannen op het gebied van collectievorming en voert deze uit.
 • Je levert een (vernieuwende) bijdrage aan de ontwikkeling van het collectiebeleid.
 • Je legt en onderhoudt contact met personen en organisaties, veelal in het buitenland.
 • Je bouwt een netwerk van contactpersonen, correspondenten en vertegenwoordigers op.
 • Je zorgt voor de ontvangst van het materiaal, sluit overeenkomsten af, legt informatie over de collecties vast en draagt dit over aan de verwerkende afdelingen.
 • Je bent in dialoog met onderzoekers en gebruikers binnen en buiten het IISG om collectievorming, onderzoeksprogramma’s en gebruikerswensen met elkaar in verband te brengen.
 • Je draagt bij aan de bekendheid van de collectie, door presentaties en teksten (web, video, sociale media, events, medewerking aan tentoonstellingen).
 • Je draait mee in het team van de afdeling Collectievorming met alle daarin voorkomende inhoudelijke en praktische werkzaamheden.

Functie-eisen:

 • Je beschikt over brede kennis op een substantieel deel van het historische verzamelterrein van het IISG.
 • Je bent goed op de hoogte van hedendaagse mondiale sociale, economische en politieke kwesties en bewegingen.
 • Je beschikt over grote en veelzijdige digitale vaardigheden, bent vertrouwd met het gebruik van digitale / sociale media en de wijze waarop deze worden ingezet door sociale bewegingen.
 • Je hebt gevoel voor verzamelen, durft te selecteren en keuzes te maken.
 • Je beschikt over uitstekende contactuele eigenschappen en over sensitiviteit in de omgang met personen en organisaties met zeer uiteenlopende aard en achtergrond.
 • Je beschikt over uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden en bent in staat aansprekende presentaties te geven.
 • Je beschikt over organisatorische kwaliteiten en bent goed in staat om projecten te leiden.
 • Je bent flexibel, pragmatisch en vasthoudend.
 • Je kunt zowel in teamverband als zelfstandig werken, neemt zelfstandig beslissingen maar weet wanneer overleg nodig is.
 • Je hebt een uitstekende beheersing van het Engels, bij voorkeur ook van het Nederlands en beheerst daarnaast op zijn minst nog een andere internationaal belangrijke, en voor het IISG verzamelen, relevante taal.

Academische opleiding (MA) geschiedenis of een andere relevante opleiding in de geesteswetenschappen of sociale wetenschappen.

Tot aanbeveling strekt:

 • Ervaring en affiniteit met collecties, erfgoed en informatiebeheer (bibliotheek of archief).

Salaris en aanstelling:
De aanstelling bij het IISG is voor de duur van twee jaar met uitzicht op een vast dienstverband. Het salaris bedraagt afhankelijk van relevante werkervaring en kwalificaties minimaal  € 2552,- en maximaal € 4691,- bruto per maand (schaal 10/11 CAO-Nederlandse Universiteiten) bij een fulltime-aanstelling. Het IISG biedt aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8,3 % eindejaarsuitkering, 8% vakantie-uitkering, een goede pensioenregeling en 6 weken vakantie op jaarbasis.

Reactie:
Je kunt je sollicitatie (brief met CV) tot en met 16 april 2017 sturen naar het e-mail adres:  collectievormer@bb.huc.knaw.nl ter attentie van Ben Stroomberg (P&O Adviseur). Bij het onderwerp vermelden: Wetenschappelijk Medewerker Collectievorming. Informatie is verkrijgbaar bij Afelonne Doek, directeur Collecties en Digitale Infrastructuur ado@iisg.nl , Marien Van der Heijden, hoofd Collectievorming  mvh@iisg.nl of via telefoonnummer 020-6685866. Meer informatie over het IISG kan je vinden op socialhistory.org.

Department: Collection Development; Human Resources

Deadline: 16 April 2017

socialhistory.org

Collectieverwerker – IISG-KNAW
Door Redactie Historici.nl
Vacature: Communicatie-assistent IISG
Door Redactie Historici.nl
Collectiemedewerkers – IISG-KNAW – Amsterdam
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.