Historici.nl

Gepubliceerd op 29-11-2016

Vacatures: Student-Assistenten en Junior Onderzoeker IISG

Het IISG is voor een vooronderzoek naar de recente geschiedenis van de vakbeweging op zoek naar

Student-Assistenten en Junior Onderzoeker

(beiden functies zijn voor de duur van 6 maanden)

Binnen het kortlopende project Historische Verkenningen Vakbeweging wordt (voor)onderzoek gedaan naar de recente geschiedenis van de (Nederlandse) vakbeweging. Daarbij staat de vraag centraal hoe vakbonden afgelopen decennia antwoorden hebben geformuleerd op nieuwe uitdagingen rond globalisering, precarisering en veranderend werkgeverschap. Het doel van het project is een historische verkenning ten behoeve van grotere (wetenschappelijke) projectaanvragen. Daarvoor worden relevante bronnen (en literatuur) in kaart gebracht en steekproefsgewijs bestudeerd. Dit zal resulteren in dataverzamelingen en rapportages.

Functie-informatie:

In het project worden een junior onderzoeker en studentassistenten aangesteld die zich onder meer bezig zullen houden met de uitvoering van het vooronderzoek, verzameling van relevante data en de rapportage. In het project zal veel archiefmateriaal worden verkend en verwerkt. Van de projectmedewerkers wordt dus een actieve en zelfstandige houding verwacht. De werkzaamheden zijn gedeeltelijk individueel, maar vinden in teamverband plaats. Beschikbaarheid op een gezamenlijke projectwerkdag op het IISG is daarom gewenst. De studentassistenten zullen primair werken aan de verwerking van onderzoeksgegevens en zullen bijdragen aan de verslaglegging daarvan. De junior onderzoeker zal naast de uitvoering van het onderzoek en verslagging een bijdrage leveren aan de coördinatie van het project en het voorbereiden van projectvoorstellen.

Kennis/Vereisten:

De kandidaten studentassistenten beschikken over:

 • Relevante onderzoeksvaardigheden
 • Een actieve en zelfstandige werkhouding
 • Een zorgvuldige en secure werkwijze
 • Affiniteit met de thematiek (geschiedenis van vakbonden, sociale bewegingen, globalisering, enz.)

Het verstrekt tot aanbeveling indien de kandidaat:

 • Kennis van of ervaring heeft met de systematische verwerking van onderzoeksgegevens (d.m.v. datasets)
 • Kennis van of ervaring heeft met historisch onderzoek vakbewegingen, arbeidsverhoudingen, sociale bewegingen of andere aanverwante thema’s
 • Voldoende flexibel is om (in overleg) te komen tot een vaste gezamenlijke werkdag

De kandidaten voor junior onderzoeker beschikken over:         

 • Uitstekende vaardigheden voor schriftelijke verslaglegging
 • Goede organisatorische vaardigheden
 • Goede onderzoeksvaardigheden
 • Een actieve en zelfstandige werkhouding
 • Een zorgvuldige en secure werkwijze
 • Affiniteit met de thematiek (geschiedenis van vakbonden, sociale bewegingen, globalisering, enz.)
 • Een master in geschiedenis of sociale wetenschappen

Het verstrekt tot aanbeveling indien de kandidaat:

 • Ervaring heeft met het schrijven, voorbereiden en/of bijdragen van onderzoeksaanrvagen
 • Kennis van of ervaring heeft met historisch onderzoek vakbewegingen, arbeidsverhoudingen, sociale bewegingen of andere aanverwante thema’s
 • Voldoende flexibel is om (in overleg) te komen tot een vaste gezamenlijke werkdag

Salaris en aanstelling:
De aanstelling voor de functie van Junior Onderzoeker bij het IISG is voor 30,4 uur per week en voor de duur van 6 maanden. Het salaris bedraagt afhankelijk van relevante werkervaring minimaal € 2431,- en maximaal €3247,- (schaal 10 CAO-Nederlandse Universiteiten) bij een 38-urige werkweek.

De aanstelling voor de functie van Student-Assistent bij het IISG is voor 15,2 uur per week en voor de duur van 6 maanden. Het salaris bedraagt afhankelijk van relevante werkervaring minimaal € 1931 ,- en maximaal €2251,- (schaal SA, CAO-Nederlandse Universiteiten) bij een 38-urige werkweek.

Het IISG biedt aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8,3 % eindejaarsuitkering, 8% vakantieuitkering, een goede pensioenregeling, 6 weken vakantie op jaarbasis en de mogelijkheid om verlofdagen te kopen/verkopen.

Reactie:
Je kunt je sollicitatie (brief met CV) voor 12 december 2016 sturen aan histver2016@bb.huc.knaw.nl(link sends e-mail) t.a.v. Marjoleine Cornelissen (Hoofd P&O Humanities Cluster), bij het onderwerp vermelden “Junior Onderzoeker” of Student-Assistent” afhankelijk van de functie waarop gesolliciteerd wordt. Informatie is verkrijgbaar bij Matthias van Rossum (senior onderzoeker), e-mail: mvr@iisg.nl(link sends e-mail) of via telefoonnummer 020-6685866. Informatie over het IISG treft u aan op socialhistory.org

Department: 
Research

Deadline: 
12 December 2016

Klik hier voor meer informatie.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.