Historici.nl

Gepubliceerd op 18-11-2019

Vakconferentie Wetenschapscommunicatie 2020: ‘Bias en blinde vlekken in de wetenschapscommunicatie’.

In de wetenschapscommunicatie willen we het liefst iedereen betrekken bij wetenschap. We doen allerlei goede dingen en die delen we graag met elkaar. Dat is heel mooi. Toch is het de moeite waard om ook te blijven zoeken naar wat we niet goed doen, wie we niet bereiken, welke wetenschap we niet belichten. Fouten maken is niet erg, behalve als je er niks van leert.

In de medische wetenschap werd de vrouwelijke helft van de bevolking tot voor kort systematisch genegeerd. Veel bewegingssensoren zien mensen met een donkere huid letterlijk niet staan. Dat zijn geen bewuste keuzes, maar gevolgen van blinde vlekken en – heel menselijke – bias.

Hebben wij als wetenschapscommunicatie ook blinde vlekken? Wat zijn onze ingesleten gewoontes, verborgen aannames, ingebouwde voorkeuren? Werken we in een echokamer met gelijkgestemden? Kunnen we ons bewust worden van onze bias? En: wat kunnen we er samen aan doen, zodat we steeds beter iedereen betrekken bij wetenschap?

 

Daarover willen we het hebben tijdens de achtste editie van de Vakconferentie Wetenschapscommunicatie op 20 april 2020. We maken er graag een leerzame en plezierige dag van, samen met jullie: een paar honderd professionals uit de breedte van de wetenschapscommunicatie. Of je nu wetenschapsvoorlichter, -journalist, programmamaker, onderzoeker of beleidsmaker bent; als communiceren over wetenschap jouw vak is, zijn wij er voor jou.

Heb je ervaringen rond dit thema die je met het veld wilt delen, dien dan een voorstel voor een sessie in via het formulier op de website. Vernieuwende sessievormen worden door de programmacommissie altijd bijzonder gewaardeerd.

Inzenden kan tot uiterlijk 9 december 2019 9.00 uur. Heb je specifieke vragen over de open call? Neem dan contact met mij op via marieke@mariekehohnen.com.

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.