Historici.nl

Gepubliceerd op 16-11-2023

Vakspecialist Archief & Erfgoed – CODA

Met een openbare bibliotheek, museum, archief, ExperienceLab en Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch is CODA een bron van inspiratie op het gebied van literatuur, kunst, erfgoed, innovatie en techniek. Hier ontdek je de mooiste verhalen, beleef je de geschiedenis, proef je van kunst en cultuur en richt je je op de toekomst met het ontwikkelen van 21st century skills. Wil je je inzetten voor een organisatie die sociaal-maatschappelijk van betekenis is, innoveert en klant- en vraaggericht werkt? Ontdek dan hier de baan die bij je past.

Benieuwd naar CODA en de vele projecten en activiteiten die CODA biedt? Bekijk de samenvattende video van ons jaarverslag 2022!

Vakspecialist Archief & Erfgoed (m/v/x)

32 uur per week 

Als vakspecialist archief & erfgoed zet je je in voor de zichtbaarheid van CODA Archief en het erfgoed en de geschiedenis van Apeldoorn. Dit doe je binnen en buiten de CODA gebouwen, onder andere met behulp van de CODA collectie. Als kernfunctie draag je zorg voor het beschikbaar maken, digitaliseren en beheren van archieven en collecties van de overheid en de private sector die dienen als geheugen van de lokale en regionale samenleving. Daarnaast ontwikkel je activiteiten als de populaire CODA Verhalentafels (fysiek en online) en Atlas van Apeldoorn of maak je bijvoorbeeld een programma voor de Maand van de Geschiedenis in samenwerking met de afdeling educatie. Ook draag je bij aan erfgoedpresentaties. Je ondersteunt de archivaris en inhoudelijk de klantenservicemedewerkers van het archief. Ook werkt je veel samen met andere erfgoed- en presentatiemedewerkers in CODA, evenals de medewerkers educatie, inclusie, tentoonstellings- en activiteitenprogrammering en PR.

Je speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Erfgoedhuis, dat naar verwachting begin 2024 geopend wordt, tot een actuele, inspirerende, belangrijke plek binnen CODA en binnen Apeldoorn zijn jouw ideeën en inzet cruciaal. In het Erfgoedhuis biedt CODA ruimte aan iedereen in Apeldoorn die op dit terrein interesses heeft. Kerntaken van het team zijn verzamelen en presenteren. Het Erfgoedhuis is ontmoetingsplek en knooppunt voor het erfgoedparticipatieproject Het grote verhaal van Apeldoorn dat in oktober 2022 onder andere gelanceerd werd met de livegang van website www.hetgroteverhaalvanapeldoorn.nl.

Wat ga je doen?

 • Je stimuleert en faciliteert een omvangrijk netwerk voor deling van kennis van Apeldoorns erfgoed;
 • Je informeert en faciliteert klanten en bezoekers van CODA Archief;
 • Je verzorgt de inhoudelijke begeleiding van vrijwilligers en medewerkers bij de uitvoering van projecten;
 • Het beantwoorden van complexe klantvragen;
 • Je stelt mede beleidsplannen op, onder begeleiding van de archivaris en stelt deze plannen bij indien nodig. Je voert daaruit voortvloeiende projecten uit;
 • Je zorgt voor de vastlegging en het bijhouden van (digitale) gegevens in documentatiesystemen;
 • Je verzorgt (passieve) acquisitie en zorgt dat de collectie geordend is volgens methodieken door middel van correcte plaatsing, vindbaarheid en logistiek;
 • Je houdt je bezig met archiefdepotbeheerder en de toegankelijkheid van het geheel van de archievencollectie in het archievendepot;
 • Het ondersteunen in de ontwikkeling van tentoonstellingen en educatieve programma’s (in samenwerking met collega’s uit verschillende teams);
 • Je begeleidt publieksactiviteiten;
 • Je onderhoudt interne communicatie in de samenwerking met andere teams en externe contacten met onder andere de gemeente Apeldoorn en historische verenigingen.

Wat neem je mee?

 • Je hebt hbo werk- en denkniveau en beschikt over een relevante, afgeronde opleiding, bijvoorbeeld aan de Reinwardt Academie;
 • Je hebt aantoonbaar affiniteit met en actuele kennis over archieven, geschiedenis, erfgoed en cultuur;
 • Je hebt kennis van archiefinformatiesystemen en documentatiesystemen, automatisering en digitalisering;
 • Je beheerst de Engelse taal.

Wat verwachten we nog meer van je?

 • Je bent klantgericht en je bent een goede, communicatieve gesprekspartner op verschillende niveaus;
 • Je bent besluitvaardig, proactief en zelfstandig. Je ziet kansen en mogelijkheden en handelt daarnaar;
 • Je hebt ervaring met projectmatig werken en werken in teamverband;
 • Je bent flexibel in planning en uitvoering en je gaat efficiënt te werk;
 • Je bent resultaatgericht en streeft naar kwaliteit.

Voor jou bij CODA

 • Een afwisselende baan met veel eigen initiatief en ruimte voor creativiteit in een inspirerende organisatie met een open en informele sfeer;
 • Een mooi salaris op basis van de cao Openbare Bibliotheken. Je wordt ingeschaald in schaal 8 (minimaal € 3.042,- en maximaal € 3.863,- bruto per maand bij een 36-urige werkweek). Het salaris is afhankelijk van kennis, ervaring en competenties;
 • Een pakket met goede arbeidsvoorwaarden en diensten, zoals een lidmaatschap voor CODA Bibliotheek, gratis toegang tot CODA Museum en een vergoeding van je woon-werkverkeerkosten.

Meer informatie?
Meer informatie over het DNA van CODA en bijbehorende competenties zijn te vinden op www.coda-apeldoorn.nl/dna. Heb je inhoudelijke vragen over deze functie, neem dan contact op met José Boom, Manager (06-51 37 73 12).

Tot snel!
Als het aan ons ligt, ben je er snel bij want wij zijn per direct op zoek. Je kunt je sollicitatiebrief en cv tot en met 26 november 2023 sturen via deze link ter attentie van Saskia Emo. De eerste gesprekken zullen plaatsvinden op 6 december 2023. Een assessment maakt deel uit van onze procedure.

CODA onderschrijft de Code Diversiteit & Inclusie. Een divers team is een verrijking voor onze organisatie. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar kandidaten die de diversiteit versterken.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.