Historici.nl

Gepubliceerd op 23-09-2021

Van Abbemuseum: Medewerker Digitale Archivering

Openheid, gastvrijheid en kennisuitwisseling zijn voor het Van Abbemuseum van belang en we prikkelen onszelf en onze bezoekers om over onderwerpen na te denken, bijvoorbeeld over de rol van de collectie als cultureel ‘geheugen’ of over het museum als publieke ruimte. Door internationale samenwerking en uitwisseling is het Van Abbemuseum bovendien een plaats waar creatieve kruisbestuiving plaatsvindt. Een bron van verwondering, inspiratie en verbeelding.

Spreekt het opzetten en uitvoeren van een digitaliseringsplan voor het archief van de collectie van het Van Abbemuseum jou aan? En heb je ervaring met archivering? Dan is dit de vacature voor jou!

Medewerker Digitale Archivering

24 uur per week

Wat kom jij waarmaken voor het Van Abbemuseum in Eindhoven?

 • Jij zorgt samen met een team van vier voor een actueel digitaliserings- en onderhoudsplan voor het archief van de collectie. De laatste versie komt uit 2015 en is toe aan een update. We hebben financiering gekregen van het Mondriaanfonds om hiermee aan de slag te gaan. Ten bate van de aanvraag voor subsidie zijn de hoofdlijnen uitgewerkt, maar we kijken uit naar jouw ideeën.
 • Jij maakt objectdossiers van kunstwerken uit de eigen collectie klaar voor digitalisering. De daadwerkelijke digitalisering wordt opgepakt door een externe partij, maar het opschonen en ordenen neem jij samen met het team voor je rekening. Hier is al een protocol voor geschreven. Je werkt met een enorme verscheidenheid aan kunstvormen uit de afgelopen eeuw.
 • Jij zorgt dat de digitale informatiestructuur van ons museum up to date blijft. Jij gaat op onderzoek uit bij andere musea en presenteert duidelijke aanbevelingen. Wat kunnen we verbeteren in onze documentmanagementsystemen? We maken graag ruimte voor ander type bestanden als 3D-ontwerptekeningen, Acrobat ontwerpbestanden, video, audiobestanden en nog veel meer. Ook stel je nieuwe digitale workflows en protocollen op om aan te sluiten bij digitale documentstromen.

Met wie doe je dat?
Tijdens het anderhalf jaar durende project werk je samen in een projectteam met vier collega’s. Alle expertises rondom digitale kunst zijn daarin vertegenwoordigd: Behoud & Beheer, een registrator/documentalist, documentaire informatieverzorging en ICT. Ook kun je als het nodig is terugvallen op expertise vanuit de gemeente Eindhoven, waar het museum onderdeel van is. Het team wordt inhoudelijk aangestuurd door het hoofd Collecties.

Steven ten Thije: “Onze digitale archieven kunnen een belangrijke manier zijn waarop we een potentieel publiek, lokaal en niet-lokaal, kunnen aanspreken. Ook kennisoverdracht wordt zoveel beter met een goed archief. Help jij mee?”

Hoe maak jij het waar?

 • Als je een afgeronde studie Culturele Informatiewetenschappen of Archiefwetenschappen hebt en minimaal twee jaar werkervaring met digitale archivering, is dat een pre.
 • Als je bekend bent met databasemanagement of collectiebeheersystemen binnen musea is dat een pre.
 • Het van Abbe is een heel internationaal georiënteerd museum, dus het is belangrijk dat je naast Nederlands ook Engels spreekt.

Hoe maken wij jou blij?
Met een baan waarmee je impact hebt op de stad en dagelijks bezig bent met kunst. En een informele organisatiecultuur, waar oog is voor een goede werk- en privébalans. Verder mag je rekenen op:

 • een contract voor de duur van het project. 18 maanden voor 24 uur per week;
 • max. € 3.176,- bruto per maand (bij 36 uur per week);
 • 23 vakantiedagen per jaar (als je fulltime werkt). Hiernaast kun je ADV dagen opbouwen en zo in totaal ongeveer 10 weken verlof opnemen per jaar. Werk je in deeltijd, dan is dat natuurlijk naar rato;
 • een vrij besteedbaar bedrag van 17,05% van je brutosalaris. Dit bestaat onder andere uit de vakantie- en eindejaarsuitkering en levensloopbijdrage;
 • een vergoeding als je met het OV reist. Of een vergoeding als je ‘groen’ reist. Dus als je wandelt, fietst of per e-bike komt;
 • ruimte om jezelf te ontwikkelen door cursussen en trainingen;
 • een werkplek in het centrum van Eindhoven. Ook kan je thuiswerken.

Kom jij het maken voor Eindhoven?
Wij maken samen Eindhoven. Een wereldspeler die barst van de kennis, creativiteit en kunde. En van de energie. Met diezelfde energie werken wij aan de stad van vandaag én de toekomst. Het Van Abbemuseum in Eindhoven is een van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa. Het museum heeft een uitgebreide internationale collectie van ruim 3.150 kunstwerken. Van zowel hedendaagse bekende makers als Tania Bruguera, Marlene Dumas en Iris Kensmil, als van moderne grootmeesters als Oskar Kokoschka, Piet Mondriaan en Pablo Picasso. Het museum stelt vragen op het gebied van kunst en samenleving op een experimentele manier aan de orde.

Diversiteit en gelijke kansen
Als museum geloven we dat diverse teams betere resultaten boeken. Daarom ontvangen we graag jouw sollicitatie, als je voldoet aan onze wensen. Ongeacht je achtergrond, geslacht/gender, beperking, seksuele oriëntatie, religie/overtuiging of leeftijd.

Solliciteren kan tot en met 11 oktober 2021. We lezen in jouw motivatiebrief graag jouw visie op het belang van archiveren voor digitale collecties en voorbeelden uit de praktijk die hierbij horen. Met vragen over de procedure of arbeidsvoorwaarden kan je terecht bij Anke Smits, recruiter via 06 18625140. Heb je nog inhoudelijke vragen?  Mail naar applications@vanabbemuseum.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Van Abbemuseum: Medewerker Digitale Archivering Collectie
Door Redactie Historici.nl
Van Abbemuseum: Assistent Conservator
Door Redactie Historici.nl
Collectie Overijssel: Medewerker Klantcontactcentrum
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.