Historici.nl

Gepubliceerd op 05-11-2014

Verslag: Nacht van de Geschiedenis 2014

Inmiddels al voor de elfde maal is oktober de Maand van de Geschiedenis met verschillende evenementen verspreid over de maand. Het thema van vorig jaar, “Vorst & Volk” werd gekozen, werd opgevolgd door “Vriend & Vijand”. In het kader hiervan werd afgelopen zaterdag 18 oktober de Nacht van de Geschiedenis georganiseerd in het Rijksmuseum, in samenwerking met het Nederlands Openluchtmuseum, Historisch Nieuwsblad, NTR, Instituut voor Beeld en Geluid en de Libris Geschiedenis Prijs. De avond werd gevuld met een zeer gevarieerd programma.

Het Rijksmuseum als evenementlocatie

Het Rijksmuseum vormde net als vorig jaar een prachtig aangekleed decor voor dit evenement. Het atrium vormde het centrale punt, waar bezoekers elkaar konden ontmoeten, een drankje bestellen, verschillende sprekers aanhoren en aan het einde van de avond konden genieten van muziek. Er werden ongeveer 1200 bezoekers verwacht, die verspreid door het gehele museum konden deelnemen aan verscheidene activiteiten en van de collectie konden genieten. Dit aantal bezoekers werd echter bij lange na niet gehaald. Het relatief lage aantal bezoekers en de spreiding door het Rijksmuseum zorgden ervoor dat De Nachtwacht ditmaal rustig kon worden bekeken, zonder de hordes toeristen met flitsende camera’s. Echter, in sommige delen van het imposante museum was slechts een handvol mensen te vinden. 

Activiteiten

Naast verschillende lezingen was het programma gevuld met interviews met bijvoorbeeld Christopher Clarke, bekend van zijn boek The Sleepwalkers. Daarnaast vond een verhalenwedstrijd plaats, met onderwerpen als de politionele acties en de verhouding tussen prins Maurits en Van Oldenbarnevelt, werd er rond het eindexamenonderwerp ‘De Republiek in een tijd van vorsten’ een rondleiding door het museum aangeboden en kon worden geluisterd naar delen van de rockopera De Witt of Oranje. Een primeur op deze Nacht van de Geschiedenis was de verkiezing van de Geschiedenisleraar van het Jaar. Deze eer viel Eric van den Donk, geschiedenisleraar aan het Lek en Linge College in Culemborg, ten deel. Juryvoorzitter Hans Goedkoop prees hem voor zijn complete historische kennis en didactisch inzicht. De avond werd afgesloten met een feest in het Atrium met muziek, dans en een drankje. Door dit diverse programma was er voor ieder wat wils.

Een cultureel avondje uit

De kracht van de Nacht was het brede en volle programma, maar in combinatie met de grootte van de locatie zorgde dit er echter wel voor dat het voor de bezoeker onmogelijk was om het grootste deel van het programma mee te krijgen. Voor historici en historisch geïnteresseerden waren de verhalen van onder meer Paul Knevel over oorlog en muziek zeer de moeite waard. Maar voor veel anderen vormde de Nacht niet zozeer de mogelijkheid om zich in de geschiedenis van Nederland te verdiepen of kennis te nemen van wetenschappelijke debatten; zij kwamen voor de muziek en de mogelijkheid om eens rustig door het museum te kunnen slenteren. Kortom, een cultureel avondje uit. Deze opzet maakte duidelijk dat er veel manieren zijn om geschiedenis te ervaren. In dat opzicht slaagde de Nacht zonder meer – geschiedenis was er voor iedereen, in verschillende gedaantes en op vele niveaus. En dat maakte de tekortkomingen van de ruimte en het programma eigenlijk wel weer goed.

Ferry Gouwens & Daan Bastinck (Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap)Alle artikelen van Ferry Gouwens & Daan Bastinck
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.